1 trilyon 285 milyar liraya ulaştı… Batık kredi alarmı

featured

Yüksek faiz oranlarına rağmen vatandaşlar borçlanmaya devam ederken, bankaların bilançolarında yüzdürülen sorunlu krediler de dağ gibi büyüyor. Bankacılık sektörünün canlı kredi olarak sınıflandırdığı ödemesi 30-90 gün geciken kredilerin yer aldığı yakın izlemedeki krediler rekor düzeye ulaştı.

ZOMBİLER DAHİL DEĞİL

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) sorunlu ve yeniden yapılandırılan kredileri açıkladı. Buna göre, ‘II. grup’ olarak sınıflandırılan ‘yakın izlemedeki kredi’ miktarı 2024 Haziran itibarıyla ilk önceki yıla göre yüzde 36 artarak 1 trilyon 80 milyar TL oldu. Böylece, bankaların ‘batık’ durumuna düşmüş takipteki kredi portföyleri ile ‘yakın izlemedeki’ kredi tutarı yılın ilk yarısında 191 milyar lira artışla 1 trilyon 94 milyar liradan 1 trilyon 285 milyar dolara yükseldi. Böylece toplam sorunlu kredi stoku yılın ilk yarısında yüzde 17.4 artış gösterdi.

Yakın izlemedeki kredi stoku 2023 sonunda 912 milyar lira, 2022 sonunda 649 milyar lira, 2021 sonunda ise 543 milyar liraydı. Tahsili gecikmiş alacak olarak III., IV. ve V. gruplarda sınıflandırılan, tahsil imkanı sınırlı, tahsili şüpheli ve zarar niteliğindeki krediler ise 205 milyar liraya yükseldi. Üstelik bu rakamın içinde varlık şirketlerine satılan milyarlarca liralık takip dosyaları ve yapılandırılan “zombi firma” kredileri bulunmuyor.

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk haberine göre, bazı bankalar takip dosyalarını varlık yönetim şirketlerine satarak bu süreci az zararla atlatma yoluna gidiyor. Bu yılın tamamında sektörün varlık yönetim şirketlerine devretmesi beklenen miktarın geçen yılki 13 milyar lira seviyesini aşması bekleniyor.

584 MİLYAR LİRALIK KREDİ YAPILANDIRILDI

Haziran itibarıyla yeniden yapılandırılan ya da yeni bir itfa planına bağlanan kredilerin toplamı 584 milyar lira oldu. Bunun 545 milyar lirası (yüzde 93.3’ü) yakın izlemedeki kredilerden, 39 milyar lirası (yüzde 6.7) ise takipteki alacaklardan oluştu. 2023 sonunda 509 milyar lira, 2022 sonunda 424 milyar lira, 2021 sonunda ise 320 milyar lira büyüklüğünde kredi yeninde yapılandırılmıştı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!