Anlam farklarına dikkat! Kullanılan emojilerin anlamları ülkelere göre değişiyor

featured

Günümüzde özellikle sosyal medyanın etkisiyle kullanımı artan emojilerin anlamları ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor. Yapılan araştırma kullanılan emojilerin birden fazla anlamla kullanıldığını ortaya koydu.

Gülümsemek, ağlamak evrensel diyebileceğimiz beden dilleri olsa da beden dili kullanımı ülkelere göre farklılık gösterebiliyor. Türkiye’de ve birçok Avrupa ülkesinde onaylama anlamına gelen baş parmağı yukarı kaldırma işareti, bir başka ülkede ‘yürü git’ anlamına gelebiliyor. Benzeri birçok örneği bulunan bu beden dili kullanımı farklılıkları gibi emojilerin kullanımında da farklılıklar olduğu ortaya çıktı.

Sosyal medyanın kullanımının yaygınlaşmasıyla hemen herkesin hayatında emoji kullanımı yaygınlaştı. Son 10 senede emoji kullanımında artış yaşanırken, Borys Grinchenko Kyiv Metropolitan Üniversitesi Germen Filolojisi Bölüm Başkanı Profesör Rusudan Makhachashvili ülkelere göre emoji kullanımını inceledi.

Japonca’da resim ve karakter kelimelerinin birleşimi anlamı taşıyan ’emoji’ kullanımı hakkında Prof. Rusudan Makhachashvili, “Emoji kullanımı ülkeden ülkeye, dilden dile değişiyor. İngilizce konuşan biri bazı emojileri tek bir anlamda kullanırken İspanyolca konuşanlar ise bundan tamamen farklı bir şey anlayacaktır” açıklamasında bulundu.

TEK EMOJİ, 21 ANLAM

Emojilerin kişiler üzerindeki çağrışımlarının incelendiği araştırmada, farklı dil ailelerinden 6 dil konuşan kişiler deneye alındı. Gözleri kapalı, ağzı açık ve alnında bir su damlası bulunan emojinin ne çağrıştırdığı sorulan kişilerden farklı cevaplar alındı. 

Deney sonunda farklı dil konuşan kişilerden alınan yanıtlara göre 21 farklı anlamda kullanımın söz konusu olduğu ortaya çıktı.

FARKLI MİLLETLER FARKLI ANLAMLAR

Sabah’ın haberinde yer alan bilgilere göre, Makhachashvili tek bir emojinin neşe, dalga geçme, utanma, rahatsızlık, belirsizlik, tuhaflık gibi durumları belli etmek için kullanıldığını aktarırken “Kahkaha, neşe belirteçlerinin seçimi, bu işaretlerin görünen anlamı olarak belirgin.” açıklamasında bulundu. Makhachashvili, rahatsızlık anlamının ise daha az oranda elde edilen bir belirteç olarak algılandığını aktardı.

California Berkeley Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nden Profesör Gı Cing, emojiler hakkında yaptığı değerlendirmede Amerikalı öğrencilerin gülen yüz emojisi yolladığında onların bundan “mutlu, memnun” anlamını çıkardığını ancak Japonya, Çin gibi Asya ülkelerinden öğrencilerin aynı emojiyi “nezaketen geçiştirme” anlamında kullandığını kaydetti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!