Filo yetersiz, müdahale geç, sonuç felaket

featured

İzmir günlerdir yangınlarla boğuşuyor… 

Orman yangınları 15 Ağustos’ta Karşıyaka ilçesi Yamanlar Karatepe mevkiindeki ormanlık alanda başladı. 15-18 Ağustos tarihleri arasında İzmir’de 249 yangın yaşandı. Bunların 21’i ormanlık alanda, 132’si ise otluk alanda gerçekleşti.

Yangınlar Balçova,  Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla olmak üzere toplam 27 ilçede etkisini gösterdi.

Karşıyaka’da, Yamanlar Dağı’nda 15 Ağustos günü başlayan yangın ancak üç günde kontrol altına alınabildi. 

Karşıyaka ve Urla’daki yangınlar söndürülürken Menderes’te 17 Ağustos’ta kopan elektrik telinin oluşturduğu kıvılcımdan çıkan yangına müdahale ise hâlâ sürüyor.

“BELEDİYELER DAHA YETKİLİ OLMALI” 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ilk andan itibaren yangınlara yeterli müdahalenin yapılamadığını belirtiyor.

Tugay, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada havadan söndürme ekiplerinin başkentten idare edildiğini belirterek “Yerel makamları dinlemediler, durumu anlayamadılar, kolay sönebilecek yerler günlerce yandı. Belediyelerin daha fazla yetkili olması gerek” dedi.

Tugay ile birlikte yanan alanlarda incelemelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 249 noktada yangın çıktığını söyledi.

Kılıç’a göre beş gün önce başlayan yangınlarda 27 ilçede 1600 hektar ormanlık alan ve 78 kişi dumandan etkilendi. 43 bina, 45 bağımsız bölgede hasar gerçekleşti.

BAKAN BİLGİ VERMEDİ

Kılıç “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay, yangın felaketi sürerken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile bir görüşme gerçekleştirmiş, Bakandan ‘Bu konular teknik konular biz gerekeni yapıyoruz, sizin müdahalenize gerek yok’ şeklinde yanıt aldı” ifadelerini kullandı.

ARAÇLAR ENVANTERDE GÖRÜNMÜYOR 

Yangınlara 10 ilden 41 araç ve 113 personelin destek verdiğini kaydeden Kılıç, Orman Genel Müdürlüğü filosuna dikkati çekti. 

Geçen yıl OGM’nin 1 adet Skorsky T70 tipi yangın söndürme helikopteri, 4 adet air tractor model yangın söndürme uçağı ile 1 adet keşif uçağının alındığını hatırlattı. 

“İzmir’de çıkan yangınlarda yangına müdahalede yetersiz kalındığı için ormanlık alanda çıkan Yamanlar yangını, kısa süre içinde yerleşim alanlarına sıçramıştır. Bu süre içinde ‘dev filo’ olarak adlandırılan filonun nasıl kullanıldığı ve neden yetersiz kaldığı hala soru işaretlerini barındırmaktadır” diyen Kılıç, şunları söyledi:

– 19 Ağustos Pazartesi itibarıyla, 2024 yılı içinde yangınlara 105 adet helikopter, 26 adet uçak, 14 adet İHA ile müdahale edildiği bilgisi verilmiştir. Bu araçların bir kısmının OGM’ye ait olduğu, bir kısmının ise diğer kurumlarla işbirliği içinde müdahalede kullanıldığı belirtilmiştir. Buna karşın Orman Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılı Performans Programında, orman yangınları ile mücadelede kullanılacak kuruma ait hava aracı sayısı boş bırakılmıştır. Envanterlerde OGM’ye ait uçak gözükmemektedir.

PİLOT ALIMI DURDU

– Orman Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacı olan 9 pilot alımına ilişkin mülakatlar da süren orman yangınları nedeniyle bilinmeyen bir tarihe ertelenmiştir. Burada büyük bir çelişki bulunmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde de Genel Müdürlüğün filo bilgilerine ulaşamadık. Orman Genel Müdürlüğü’nü şeffaflığa davet ediyoruz. Şatafatla duyurulan büyük filoların içeriği nedir? Orman Genel Müdürlüğü’nün uçağı var mıdır? Varsa kaç tane vardır? Pilot alımı neden durdurulmuştur. Pilot alımının durdurulması yangına yönelik müdahaleleri nasıl etkilemiştir? Bu soruların yanıtının acilen verilmesi gerekmektedir.

Yangınla mücadelede önerilerini de sıralayan Kılıç, atıl hale getirilen Türk Hava Kurumu’nun şu anki durumuna işaret edip “İktidar elini Türk Hava Kurumu’ndan çekmeli ve Kurum eski gücüne kavuşturulmalı” dedi. 

“13 UÇAĞI SATIN”

Aydın’ın Bozdoğan ilçesindeki yangında havadan müdahalenin eksikliğine tepki gösteren CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül de Erdoğan’a seslenerek “Sayın Cumhurbaşkanım, sarayda yaptığınız harcamaları bir kenara bırakın. 13 tane uçağınız var. Satın o uçakları. Gelin, yangın söndürme uçakları alın” çağrısında bulunmuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!