Eylül ayında gelecek ilk zam belli oldu: Yüzde 20 artacak!

featured

Geçim sıkıntısı çekenlerin sayısındaki artış, yeni zamların getirdiği endişeyi artırıyor. Eylül ayı geldiğinde hangi ürün veya hizmetlere zam yapılacağı sorusu gündemde. Ağustos’un ardından yaşanacak ilk zammın detayları ise netleşti.

Son dönemde Türkiye konut piyasasında yaşanan gelişmeler kiracıları zor bir dönemin beklediğini gösteriyor. 1 Temmuz itibarıyla kaldırılan yüzde 25 kira zam sınırı, İstanbul başta olmak üzere birçok büyük şehirde kiraların hızla artmasına neden olacak.

Uzmanlar, özellikle Eylül ve Ekim aylarında kira artışlarının yüzde 20’yi bulabileceğini öngörüyor. Bu artış, İstanbul’daki barınma krizini yıl sonuna kadar daha da derinleştirebilir.

KİRA SINIRININ KALKMASIYLA ARTIŞ BEKLENTİSİ

Artı Gerçek’in haberine göre, Temmuz ayında kira sözleşmelerindeki yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasıyla, TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına göre belirlenen kira artış oranı yüzde 65’e yükseldi. Bu durum, hem kiracıların hem de ev sahiplerinin beklentilerini yeniden şekillendirirken, özellikle İstanbul’da kiralarda büyük artışlara yol açtı.

EYLÜL VE EKİM AYLARI KRİTİK

Gayrimenkul uzmanları, Eylül ve Ekim aylarında İstanbul’da kira fiyatlarının yüzde 20 oranında yükselebileceğini tahmin ediyor. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, İstanbul’daki kiralık daire sayısının kısıtlı olduğunu ve üniversite kayıtları ile memur atamalarının etkisiyle piyasada bir hareketlenme yaşanmasını beklediklerini belirtti. Özelmacıklı, “İstanbul’daki kira artışlarının enflasyonun altında kalma eğiliminden çıkarak daha yüksek seviyelere ulaşacağını öngörüyoruz” dedi.

İSTANBUL’DA ORTALAMA KİRA 23 BİN TL

Özelmacıklı, İstanbul’daki kira fiyatlarının şu anda ortalama 23 bin TL civarında olduğunu, ancak yeni yerleşim bölgelerinde bu rakamın 28 bin ila 30 bin TL’ye kadar çıkabileceğini belirtti. Ayrıca, kiralık konut piyasasında mevsimsel etkilerin özellikle Ekim ve Nisan aylarında daha belirgin olduğunu, bu dönemlerde kiralık konut arzının azaldığını ekledi. Nisan ayından sonra yer değiştirme hareketliliğiyle kiralık piyasasının hareketlenmesi bekleniyor. Özellikle yeni evlenmeler nedeniyle kiralama piyasasında son aylarda hareketli bir dönem yaşandığını söyledi. İstanbul’daki asıl hareketlenmenin Eylül ayında başlayacağını vurguladı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!