İktisatçı Mahfi Eğilmez ‘Ekonomi stagflasyona gidiyor’ diyerek uyardı! Stagflasyon nedir, hangi durumlarda stagflasyon yaşanır?

featured

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı işsizlik oranlarını açıkladı. Buna göre haziranda işsizlik oranı 13 ayın zirvesini görürken istihdam oranı da 7 ayın en düşük seviyesine geriledi.

TÜİK verilerine göre haziran ayında işsiz sayısı bir önceki aya göre 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişi, işsizlik oranı ise 0,7 puan artarak yüzde 9,2’ye yükseldi. İstihdam oranı ise 0,6 puan azalarak yüzde 49,3 oldu.

HAZİRAN AYI SANAYİ ÜRETİMİ VERİSİ

İşsizlik rakamlarının yükseleceği TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretimi verisinden anlaşılmıştı.

9 haziran günü açıklanan verilere göre sanayi üretimi haziranda aylık bazda yüzde 2,1, yıllık bazda yüzde 4,7 daraldı. Bu verilere göre sanayi üretiminde yıllık bazda 16 ayın en büyük düşüşü görüldü.

MAHFİ EĞİLMEZ’DEN İŞSZİLİK YORUMU

TÜİK tarafından açıklanan verilerden sonra ekonomistlerden peş peşe değerlendirmeler gelmeye devam ediyor.

Bu ekonomistlerden biriside ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez oldu. Eğilmez, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile kritik bir uyarıda bulundu.

Ekonominin stagflasyona doğru ilerlediğini belirten Eğilmez, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:.

“Sanayi üretimi düşüyor, işsizlik yükseliyor. Ekonomi stagflasyona gidiyor.”

STAGFLASYON NE DEMEK?

Stagflasyon, stagnasyon ile enflasyonun aynı anda görüldüğü durumdur. Bu durumda ekonomideki işsizlik oranı artarken fiyatlar da hızla yükselmektedir.

1970 yılında İngilizcede stagnation (stagnasyon, gayri safi millî hasıla hızının ortalamadan daha düşük bir hızda büyümesi) ile inflation (enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışı) kelimelerinin birleşmesinden türetilmiştir.

STAGFLASYON SONUÇLARI

Ekonomilerde çok sık görülmeyen bu kriz, işsizlik sayısının artmasına, satın alma gücünün düşmesine, ekonominin yavaşlamasına ve yetırımların azalmasına neden olur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!