Pazar yerleri için yeni karar!

featured

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu’nun (TÜSPAF) öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonucunda, TBMM’de önemli bir adım atıldı. Kapalı pazar yerlerindeki yüksek kiraların önüne geçilmesi ve gıda fiyatlarının düşürülmesi için kanun teklifi kabul edildi.

Sınırlı Ayni Hak Kalkıyor, Tahsis Usulü Geliyor

Teklifle birlikte, kapalı pazar yerlerindeki satış yerlerinin pazarcılara yüksek fiyatlarla kiralanmasına neden olan sınırlı ayni hak yöntemi kaldırılıyor. Artık, pazar yerlerindeki satış alanları tahsis usulü ile kullanılacak. Bu sayede, pazarcıların kiralama masrafları azalacak ve bu durum gıda fiyatlarına da olumlu yansıyacak.

Aracılar ve Yatırımcılar Artık Karşısında!

Sınırlı ayni hak yöntemi, pazar yerlerinde satış yerlerini yatırım aracı olarak gören ve yüksek fiyatlarla pazarcılara kiralayan kişilerin önünü açıyordu. Bu durum, gıda fiyatlarının artmasına ve vatandaşın mağduriyetine yol açıyordu. Yeni düzenleme ile bu tür aracıların ve yatırımcıların faaliyetleri engellenecek.

Pazar Yerleri Pazarcılara Tahsis Edilecek

TÜSPAF Başkanı Ali Karaca, pazar yerlerinin hiçbir ücret alınmadan pazarcı esnafına tahsis edilmesi gerektiğini vurguluyor. Kanun teklifi ile bu konuda da önemli adımlar atılması öngörülüyor. Bu sayede, parası ve sermayesi olmayan pazarcı esnafı da rahatlıkla satış yapabilecek.

Domates 10 TL, Kira 20 TL Olmayacak!

Karaca, sınırlı ayni hak yönteminin kaldırılmasıyla birlikte domatesin 10 TL’ye değil, 15 TL’ye satılacağını ve vatandaşın da bu sayede rahatlayacağını belirtiyor. Kiraların düşmesi ile birlikte gıda fiyatlarında da genel bir gerileme olması bekleniyor.

Sonuç Olarak:

TBMM’de kabul edilen bu kanun teklifi, gıda fiyatlarının düşürülmesi ve vatandaşın üzerindeki yükün hafifletilmesi için önemli bir adım. Kapalı pazar yerlerindeki düzenlemenin tüm illerde en kısa sürede uygulamaya konması bekleniyor.

Ek Bilgiler:

  • Kanun teklifi, Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni içeriyor.
  • Teklif, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edildi.
  • Yüksek fiyat ve stokçuluk yapanlara para cezası öngörülüyor.

Bu gelişmeler, gıda fiyatlarının düşürülmesi ve vatandaşın refahının artırılması için umut verici. Kanun teklifinin yasalaşması ve uygulamaya konması ile birlikte gıdada fahiş fiyat artışlarının önüne geçilmesi ve vatandaşın daha uygun fiyatlarla alışveriş yapabilmesi mümkün olacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!