Ak Partiyi iktidara taşıyan önemli güçlerden birinin kadınlar olduğunu hepimiz biliyoruz.
Özellikle muhafazakâr kesim beklentilerine cevap vereceği düşüncesiyle seçimlerde AK Parti için fedakârca çalışırken, en ön safta hep kadınlar vardı. Daha sonra başka partiler de aynı güce seslendi ama aynı kadın desteğini alamadılar.
Bugün geldiğimiz noktada kadınların büyük çoğunluğu siyasetin, beklentilerine cevap vermediği konusunda hem fikir. Kadınlar, taleplerini dikkate alma konusunda politik davranan siyasetin, kendi çıkarları söz konusu olduğunda daha ciddi çalıştığını düşünüyor.
Diyeceğim şu ki, kadınlar politik davranan, kendi sorunları konusunda çözümsüz bırakılan ve bir türlü söz hakkı bulamadıkları alana, yani siyasete mesafeli.
Anket çalışmasında öne çıkan eğilim, kadınların siyasi temsiliyete aday olmak istemediği yönünde (%29,7 milletvekili adayı olmak istiyor, %30,3 belediye başkan adayı olmak istiyor, %26,7 belediye meclis üyesi olmak istiyor).
Dolayısıyla siyasetin ibresi şimdi gençlere çevrilmiş durumda…
Kadınlardan umudunu kesen siyasi partiler, gelecekteki seçim stratejisini gençlere yönelik hazırlıyor. Hangi argümanların gençler üzerinde daha etkili olacağına yönelik çalışmalar yapılıyor.
Muhtemelen her zamanki gibi bütün siyasi partilerin, gençlere karşı tavrı ve söylemleri aynı olacaktır; “özgürlükçü, cesur, barışçıl, fikir üreten, gençliğin yanında olan, demokrat, düşüncelere önem veren, fırsat eşitliği sunan… gibi”
Son günlerde Z kuşağı olarak tanımladıkları gençleri yeterince tanımadan ürettikleri siyasi söylemlerle gençleri ne kadar kazanırlar? Bilemem!
Siyasetin en önce gençlerin yetişme şartlarını ve bugün içinde bulundukları durumu, gençleri yetiştiren eğitim sistemini ve yetişkinlerini iyi tanımlamaları gerekiyor.
Gençlerden beklentileri sıralamadan, bazı konularda onları suçlamadan evvel de, yetişkinlerin nerede durduğuna ve nelerle meşgul olduğuna bakmak lazım.
Yetişkinler ve siyaset kendini sorgulasın!
Nihayetinde, gençlerin bakış açısını yetişkinler, eğitim sistemi ve sosyal çevre oluşturuyor.
Ülke geleceğini teslim edeceğimiz gençlerin önüne bir hedef koyabildik mi? Onlara kendilerini gerçekleştirme fırsatı verebildik mi? Doğrularımızla örnek olabildik mi? Yetişmiş ve kıymetli beyinlerimiz fırsatını bulduğu an, başka ülkelere gidiyor. Genç işsizliği korkunç durumda… Onları var edemeyen, hayata hazırlayamayan bir sistemden ve onları sadece oy potansiyeli olarak gören siyasetten bahsediyoruz.
Bugün genç kuşağın %70’i siyasi partilerin, sorunlarını çözeceğine inanmıyor. %80’i eğitim sisteminin gençleri hayata hazırlamak konusunda yeterli olmadığını düşünüyor.
Sonuç olarak;
Önceki seçimlerde kadın hareketi siyaset için bir fırsat olarak görülmüş, siyasi vaatler ve söylemler kadınlara yönelik hazırlanmıştı. Şimdi ise Siyasetin gözü gençlerde ve gençlik hareketini kendilerine bir fırsat görüyorlar.
Amma velâkin siyasetin işi zor.
Gençler o kadar gerçekçi, donanımlı ve sorgulama yeteneğine sahip ki, bugünü kurtaramayan siyasete yakın durmuyor, sıcak bakmıyor…
Onlar genç dimağların söz sahibi olduğu, gerçekçi, eşitlikçi, yozlaşmamış bir siyasi yapı ile hayallerini gerçekleştirebilecekleri bir sistem hayal ediyor.