Kredi kartları, günümüzde pek çok kişinin hayatında önemli bir yer tutuyor. Alışveriş yaparken, online ödeme yaparken ya da faturalarını öderken kredi kartı kullanımı oldukça yaygın. Fakat kredi kartı ile yapılan her harcama işlemi, bankaların onay vermesi gereken bir süreçtir. Bu sürece “provizyon” denir.
Provizyon, kredi kartı ile yapılan bir harcama işleminin önceden belirlenip, onaylanmasıdır. Provizyon süreci, kredi kartı ile yapılan her harcama işlemi için geçerlidir. Alınan onay, bankanın harcamayı onayladığı anlamına gelir ve harcama gerçekleşir.
Provizyon süreci, alıcının ve bankanın güvenliği için önemlidir. Satın alınan ürünler veya hizmetler, provizyon onayı alana kadar sistemde bekletilir. Bu süreçte bankalar, alıcının harcama yapabilme yeteneğini ve kredi kartı bilgilerinin doğruluğunu kontrol eder. Eğer tüm kontroller olumlu sonuçlanırsa provizyon işlemi onaylanır ve harcama gerçekleşir.
Bekleyen Provizyon İşlemi Nedir?
Bekleyen provizyon işlemi, alıcılar için de bir fırsat sunar. Alıcılar, harcamayı iptal etme hakkına sahiptirler. Borçlanmaktan vazgeçerek işlemi iptal edebilirler. Ayrıca, kayıp veya çalıntı gibi durumlarda, kredi kartı sahibinin isteği dışında yapılan harcamaların önüne geçilir.
Provizon işleminin süresi, harcamanın yapıldığı firmanın Sanal POS entegrasyonu sağladığı bankaya göre değişiklik gösterebilir. Genellikle 24 saat ile 48 saat arasında tamamlanır. Eğer ödeme yaptığınız kredi kartı ile firmanın POS altyapısı aldığı banka aynıysa genellikle 1 iş günü içinde bu süreç tamamlanmış olur. Eğer POS cihazı ile kredi kartınızın bağlı olduğu banka farklıysa provizyon süresi 2 güne kadar uzayabilir.
Bekleyen provizyon işlemi, alıcılar için güvenli bir işlem olmasına rağmen, bazen istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle alıcıların provizyon kodunu öğrenerek hesap hareketlerini detaylı olarak incelemeleri önerilir. Provizyon kodu, internet bankacılığından kolayca öğrenilebilir.
Provizyon Neden Önemlidir?
Provizyon işlemi, kredi kartı harcamalarının güvenliği için önemlidir ancak bazı durumlarda alıcıların işlemlerinde sorun yaşamalarına neden olabilir. Örneğin, bir restoran ya da otelde yapılan harcama işleminde provizyon tutarı, gerçek tutardan daha yüksek olabilir. Bu durumda alıcının hesabında bloke edilen tutar, gerçek harcama tutarından daha fazla olacaktır ve bu durum alıcının hesap bakiyesini olumsuz etkileyebilir.
Bunun dışında, provizyon süreci tamamlanmadan önce kredi kartı limitinin tamamı kullanılamaz. Bu nedenle, bir kredi kartı sahibi birden fazla harcama işlemi yapmak istiyorsa, provizyon işlemi tamamlanana kadar önceki işlem tutarları kadar limit kullanılamaz.
Provizyon işlemi, alıcıların işlem detaylarını takip etmeleri için de önemlidir. Provizyon kodu, işlemin durumunu ve detaylarını gösterir. Bu nedenle, alıcıların provizyon kodunu kontrol ederek işlem detaylarını takip etmeleri önerilir.
Kaynakça;