DGS Taban Puanları ve Kontenjanları 2023

featured

DGS sınavı ön lisans bölümü okuyan ve mezun olan kişilerin eğitimlerine lisans düzeyinde devam etmelerini sağlayan bir sınavdır. Bu sınav sayesinde mezun olan öğrenciler belirli bir süre daha lisans düzeyinde eğitim alır ve lisans diploması ile mezun olur. Yani kısaca istediği bölüme yerleşemeyen öğrenciler için bir şans daha ortaya çıkar diyebiliriz.

Hal böyle olunca ön lisans mezunu olan birçok öğrenci şansını DGS sınavında deneyerek lisans düzeyinde eğitim almaya çalışıyor. Bunu özellikle üniversitelerin hemşirelik fakültelerinde görüyoruz. Paramedik vb. bölümleri okuyan öğrenciler sonrasında yaklaşık 2 yıl daha eğitim alıyor ve kolay atanabilen hemşirelik diplomasını elde ediyor.

DGS Üniversite Taban Puanları

DGS taban puanları ve sıralamalar hakkında bilgi almak için siralamalar.com gibi web sitelerini inceleyebilirsiniz. Bu web sitelerinde sizler için DGS ile geçiş yapabileceğini bölümlerin neler olduğu, bu bölümlerde yıllık kontenjanın ne kadar olduğu ve son yerleşen öğrencinin puanının ne olduğu (taban puan) yer alıyor. Bu sayede DGS öğrencisi kendisi için bir çalışma stratejisi belirleyebiliyor.

DGS Sıralamaları

DGS sıralamaları yıllar içerisinde çok fazla sapmaz. Genellikle aynı seviyelerde seyreder. Çünkü DGS kontenjanları üniversite sınavlarına oranla çok daha azdır. Bu da her yıl aynı puanlara ve sıralamalara sahip olan öğrencilerin DGS ile eğitimlerini devam ettirmesini sağlar.

Örneğin X bölümüne 2019 yılında 500 sıralamasıyla giriş yapıldıysa 2022 yılında 520 sıralaması ile de giriş yapılabilir. Bu sıralamalar üniversite sınavlarında değişiklik gösteriyor olsa da aynı durum DGS sınavı için geçerli değildir.

DGS Bölüm Puanları ve Sıralamaları

Üniversite DGS taban puanları iyi bir şekilde analiz edilmelidir. Eğer öğrenci girmek istediği bölümün hangi sıralama ile aldığını öğrenir ve ona göre bir çalışma planlarsa yerleşme olasılığı bir o kadar artar. Çünkü gerekli sıralama ve hedef belirlidir. Öyle ki öğrenci iyi bir çalışma süreci geçirirse daha iyi üniversitelere ve hatta bölümlere geçiş de yapabilir. Dediğimiz gibi önemli olan DGS taban puanlarının ve sıralamalarının güvenilir yerlerden alınması ve iyi bir süreç geçirmektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!