Dün piyasalarda neler oldu? ABD’de borç tavanına ilişkin devam eden belirsizlikler beraberinde küresel piyasalarda yatay pozitif seyir takip edildi. ABD Başkanı Joe Biden'ın borç limiti konusunu görüşmek üzere bu gün Kongre liderleriyle bir araya gelmesi bekleniyor. ABD Hazine Bakanı Jennet Yellen ise borç limitini Haziran ayı başına kadar yükseltilmemesi veya askıya alınmaması halinde Hazine'nin hükümetin tüm yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceğinin tahmin edildiğini belirtti. Dün ABD’de Atlanta FED başkanı Bostic’in açıklamaları takip edildi. Bostic, piyasada gittikçe artan faiz indirim beklentilerinin aksine, baz senaryosunda 2024 yılına dek faiz indirimi bulunmadığını belirtti. Açıklamada, enflasyonun hala hedefin 2 misli üzerinde bulunduğuna vurgu yapıldı. Dün ABD’de ayrıca Mayıs ayı Empire imalat endeksi verisini takip ettik. Beklentiler verinin -3,9 seviyesinde açıklanması yönünde bulunurken, endeks beklentilerin oldukça altında -31,8 seviyesinde açıklandı. Böylece, Empire imalat endeksi Nisan 2020'den beri görülen en düşük seviyeye gerilemiş oldu. Geçtiğimiz ay veri 10,8 seviyesinde açıklanmıştı. ABD hisse senedi endeksleri cephesinde S&P 500 endeksi %0,30 artışla 4,136 seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksinde en yüksek değer kazançları %0,85 ile ham madde ve %0,82 ile finans sektörlerinde gözlendi. Nasdaq endeksi %0,66 değer kazanarak 12365,21, Dow Jones endeksi ise %0,14 artışla 33348,60 seviyesinden kapandı. Avrupa piyasalarında da yatay pozitif görünüm takip edildi. Almanya’da Dax endeksi %0,02 yükselişle 15917,24 puana, Fransa’da CAC40 endeksi %0,05 değer kazanarak 7418,21 seviyesine yükseldi. İngiltere’de ise FTSE100 endeksi %0,30 artışla 7777,70 seviyesine yükseldi. Faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan iki yıllık ABD tahvil faizleri %4,01 seviyesine yükselirken, 10 yıllık tahvil faizleri ise %3,50 seviyesine çıktı. VIX endeksi ise 0,09 puan artışla 17,12 seviyesine yükseldi.
Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında Çin’den gelen makro verileri takip ediyoruz. Yıllık bazda %5,6 artış gösteren sanayi üretiminde, beklentiler %10,9 artış yönünde bulunuyordu. Perakende satışları verisinde ise yıllık bazda %18,4 artış yaşandı. Piyasa beklentisi ise %21,9 artış yönünde bulunuyordu. Beklentilerin altında açıklanan verilere ilk tepki satış yönünde olurken, ardından gelen tepki alımları ile Asya piyasalarında ılımlı alıcılı bir seyir takip ediyoruz. Shanghai endeksi %0,01, Hang Seng endeksi %0,43, KOSPI endeksi %0,13, Nifty 50 endeksi ise %0,01 alıcılı seyir izliyor. ABD vadeliler cephesinde ise hafif satıcılı bir görünüm hakim. Bu gün ABD’de perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerine ek olarak Fed üyesi Williams ve Mester’ın konuşmaları takip edilecek. Perakende satışlar Nisan ayı verisinin aylık olarak manşet bazda %0,7, çekirdek bazda da %0,2 artış kaydetmesi bekleniyor. Sanayi üretimi verisinin ise aylık bazda değişim göstermesi öngörülmüyor. Euro Bölgesi cephesinde de ZEW beklenti anketi, ZEW cari durum anketi ve büyüme verilerine ek olarak AMB Başkanı Lagarde’ın konuşması izlenecek.
Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de inşaat izinleri ve konut başlangıçları verilerini takip ediyor olacağız. Ek olarak Fed yetkilileri Bostic ve Goolsbee'nin konuşmaları takip edilecek. Japonya’da ise GYSİH ve sanayi üretim verileri açıklanacak. Perşembe günü ise ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, mevcut konut satışları ve Philadelphia Fed Görünüm endeksi verileri takip edilecek. Cuma günü ise AMB başkanı Lagerde ve FED başkanı Powell’ın konuşmalarını takip ediyor olacağız.
Kaynak Halk Yatırım