Kraft Bira

Türkçede butik bira olarak da adlandırılan kraft bira özellikle evde yapılan ve farklı aromaları içerisinde barındıran biralara verilen ad olarak düşünülebilir. Genel olarak İngilizceden çevresine bakıldığında Craft kelimesi el becerisi anlamına gelse de daha çok butik bira yapımı üzerine kullanıldığı söylenebilir.

Şimdilerde internet üzerinden satışı gerçekleştirilen butik biralar da Kraft olarak adlandırıldığından evde yapım biraların da bu kategoriye girdiğini söyleyebiliriz. Yani genel olarak merak edilen Craft bira ne demek? Sorusunun cevabı ev yapımı bira olarak adlandırılabilir.

Ticari olarak üretilen biralardan farklı olarak bu biralar pek çok farklı aromanın bir araya gelmesi ile elde edilebilmektedir. Bu anlamda evde üretilen biralarda da farklı modifikasyonlar kullanılarak daha yüksek alkollü, daha baskın meyve aromalı veya daha baharatlı çeşitler elde edilebilir. Daha çok küçük işletmelerin de kullanmayı tercih ettiği bu biralar sürekli üretimdense doğal malzemelerin kullanımını içermektedir.

Kraft Bira Nasıl Üretilir?

Evde veya küçük işletmelerde üretilebilen butik biralar genellikle ticari amaçlı üretilen marka biralarda olduğu gibi glikoz, şeker, pirinç gibi katkı maddelerini içermemektedir. Bunun yanında yine de şeker kullanımının aktif şekilde olduğunu söyleyebiliriz. Evde üretilen butik biralarda özel olarak belirtilen kitler kullanılmaktadır. Bu kitlerde pancar şekeri veya normal şekerin kullanımı da söz konusudur. Yine de evde yapılsa da üretimi marka biralara göre daha doğal içeriklerle oluşturulmaktadır. Bunun yanında diğerlerine göre kraft bira fiyatları değişiklik göstermektedir.

Genel olarak internet üzerinden satılan setler veya kitler ile bu işlemler halledilebilmektedir. Kitlerde malt özleri hazır olarak verilmektedir fakat kişi evde yapmak isterse de arpaları malt haline getirecek şekilde yetiştirip sonrasını haşlama işlemlerinden sonra mayayı mayşe haline getirilmesinden ve yoğunlaştırılmasından yararlanarak kendi bünyesinde üretebilmektedir.

Evde Kraft Bira Yapılır Mı?

Evde kolaylıkla kraft bira üretimi gerçekleştirilebilmektedir. Bu anlamda butik bira kitleri internet üzerinden satışa sunulmuştur. İsteğe bağlı olarak kitlerden veya setlerden satın alınarak evde bira yapımı gerçekleştirilebilmektedir.

Başlarda set içerisinde yer alan standart tatlara uygun şekilde bira yapımı gerçekleştirilse de bu yapım konusunda ilerledikten sonra farklı tatların bir araya getirilmesi ile yeni dokular ve lezzetler evde üretilebilmektedir. Bunun için farklı özütlerin kullanılması, maya çeşidini ve oranını değiştirmek, alkol oranını ayarlamak, mayalanma süresini ve yoğunluğunu değiştirmek gibi süreçler göz önünde bulundurulabilmektedir.

Craft Bira Markaları Nelerdir?

Genel olarak Türkiye’ de üretimi gerçekleştirilen ve tüketiciler tarafından da oldukça sevilen Craft bira markaları mevcuttur. Bu markalar evde üretim gibi butik şekilde bir üretim çeşidi sağlamaktadırlar. Bunun da asıl amacı doğru lezzeti deneyerek ortaya çıkarmaktır. Piyasada yer alan ticari biralardansa bu ürünlerin lezzetleri ve bıraktıkları tat çok daha farklı olmaktadır.

Bu açıdan en fazla bilinen butik biralar, Gara Guzu, Pablo, Feliz Kulpa, Pera olarak adlandırılabilir. Peki, Craft bira nerede satılır? Genellikle üretildikleri şehirlerde satışları gerçekleştirilmektedir.  Kişiler evlerinde ürettikleri biralar ile bu tatlara benzer veya tamamen kendi damak zevkine göre üretimler gerçekleştirebilmektedir.

Neden Craft Bira Tercih Edilmeli?

Dışarıdan almaktansa veya ticari markaları tercih etmektense ev yapımı veya butik olarak üretilen bu biraların içeriklerinin tamamen doğal olması tercih edilmesindeki en büyük nedenlerden biri olarak söylenebilir. Katkı maddesi bulunmadığı için lezzet ve sağlık açısından daha üst konumda yer almaktadırlar.

Yoğun lezzetin keşfedilebileceği bu ürünlerin farklı aromalarını da oluşturmak mümkün olduğundan tek düze bir şekilde kraft bira üretimine de gerek kalmayacak her şişede farklı bir lezzet ve aromayı yakalamanın keyfi sağlanabilecektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!