Depremin ilk dakikasından itibaren sağlık çalışanları, kendi ailelerini, kendi korkularını bir kenara bırakarak deprem bölgelerinde, hastanelerde, barınma yerlerinde ve deprem çadırlarında kalan depremzedelere hızlı ve kesintisiz sağlık hizmeti vermek için fedakarca görevlerini yerine getiriyor.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi tarafından depremzedelere yerleştirildikleri barınma alanlarında Ağız ve Diş taraması yaparak ağız hijyeni konusunda bilgilendirmeler yapıldı. Dişlerinde sorun tespit edilen afetzedeler araçlarla alınarak hastane ortamında tedavileri yapıldıktan sonra tekrar barınma yerlerine bırakıldılar. Dişlerinde sorun tespit edilen engelli çocukların ise ailelerine randevu almaksızın hastane başvurmaları ve Anestezi altında diş tedavilerinin yapılacağı bilgisi verildi. Afetzedelere toplu yerlerde yaşadıkları için enfeksiyondan korunmak, solunum yolu ile geçen hastalıkların önüne geçebilmek için çocuk ve yetişkinlere maske dağıtımı yapıldı.
Ağız hijyeni, vücuttaki çeşitli hastalıkların ağız enfeksiyonlarıyla geliştiği çalışmalarla ortaya konuldu. Yani bir diş eti veya diş enfeksiyonu kalp başta olmak üzere böbrekler, mide gibi pek çok organı, eklemleri etkileyebilmekte. Zaman zaman kan değerlerinde yüksek enfeksiyon gözlemlenen ancak enfeksiyonun kaynağı tespit edilemeyen hastalarda ağız enfeksiyonları görülebiliyor. Bu nedenle ağız hijyeni ve diş bakımına önem gösterilmesi gerekli.