Ziyarette Meral Akşener’e Genel Sekreter Uğur POYRAZ, Genel Başkan Yardımcıları Berna Sukaş, Koray Aydın ve TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan eşlik etti. DEVA Partisi’nden karşılayan heyette ise Genel Sekreter Sadullah Ergin, Genel Başkan Yardımcıları Sanem Oktar, Nazlı Seda Vural ve İbrahim Çanakçı hazır bulundular.
Ziyaret sonrası Akşener ve Babacan ortak basın açıklaması yaptı. Babacan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sayın Meral Akşener Genel Merkezimize hayırlı olsun ziyaretinde bulundu kendisine özellikle teşekkür ediyorum. Heyetler halinde görüşmemizi yaptık. Kendisine partimizin teşkilatlanması, politika ve uygulamaları hakkında bilgiler sundum. Daha sonra ülkemizin meselelerini de değerlendirdik. Türkiye her alanda zor dönemlerden geçiyor. Ülkemiz daha iyisine layık, iyi bir yönetime layık. Ülkemizin geleceği için çalışmak zorundayız. Her alanda politika üretmek zorundayız. Vatandaşın beklentisi de bu. Vatandaşımız sorunlara çözüm bekliyor” dedi.
Akşener, yaptığı açıklamada DEVA Partisi ile komşu olduklarını ve hayırlı olsun ziyaretinde bulunduklarını, gelecek hafta ise Gelecek Partisi’ne böyle bir ziyarette bulunacaklarını belirterek, “Deva Partisi kurulduktan sonra bana hep basın olarak nasıl karşılıyorsunuz sorusu soruldu. Ben de çok olumlu karşılıyorum, Allah yardımcıları olsun başarılar diliyorum çünkü, siyasette rekabet daha fazla çalışma iştiyakını getireceği için çok olumlu buluyorum demiştim. Birbirimizle tecrübelerimizi de paylaştık. Daha sonra memleket meselelerini, dış politikada olan biteni tahlil ettik. Değerli görüşleri için, gösterdikleri misafirperverlik için şahsında Genel Başkan Yardımcısı arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum tekrar hem hayırlı olsun hem başarılar diliyorum” dedi.
Açıklamaların ardından bir gazetecinin; “Cumhur ittifakından Akşener’e yönelik çeşitli çağrılar oldu, Deva Partisi’ne yönelik Cumhur ittifakından olası bir çağrıya karşı tutumunuz ne olur?” Sorusuna Babacan, “Biz şu anda teşkilatlarını kurma aşamasında bir partiyiz. Odaklanmamız memleketimiz için çözümler üretmek, bu çözümleri paylaşmak. Öte yandan teşkilatlanmamızı tamamlamak şu anda odaklandığımız konu bu” yanıtını verdi.
“Bahçeli bugün bir açıklamasında güçlendirilmiş parlamenter sistem özlemleri boşa bir taleptir ifadesini kullandı siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise Akşener, “Biz hiçbir siyasi parti Genel Başkanına ita amirliği yapmadık, parmak da sallamadık. Sayın Bahçeli elbette görüşlerini anlatma hakkına sahiptir, bizde bu hakka saygı duyuyoruz. Dolayısıyla benim söyleyecek bir sözüm yok” dedi.
Bahçeli’nin yine açıklamasında “Babacan’ın felaket tellallığı yapması IMF’ci bir bakanın sipariş eleştirisidir” dedi sizin yorumunuz ne olacak? Sorusunu Babacan şöyle cevapladı:
“Biz yepyeni bir siyasi tarz, siyasi üslup inşa ediyoruz. O tarzda bir üsluba cevap vermeye çok olumlu bakmıyoruz. Biz tamamen vatandaşların sorunlarını iyi tahlil ve analizle meşgulüz. Bu sorunlara çözüm üretmenin gayreti içerisindeyiz”
“Erdoğan ile aranızda ekonomi üzerinde bir tartışma başlığı oldu ve Erdoğan son olarak sizin bakan olduğunuz dönemi işaret ederek IMF’nin borç istediğini ifade etmişti. Muhalefet böyle bir borç istemenin olmadığını söylüyor. O dönem siz vardınız IMF borç istedi mi istemedi mi Türkiye’den?” Şeklindeki soruya Babacan’ın yanıtı şu oldu:
“2008-2009 küresel krizden sonra uluslararası para fonunun diğer uluslararası finans kuruluşlarının kaynak ihtiyacı ortaya çıktı. Olası daha büyük krizlere karşı oluşturulan kaynak hazırlığına Türkiye’de katkıda bulundu. Merkez Bankası ile uluslararası para fonu arasında yapılan protokol ile ihtiyaç duyulması halinde 5 milyar dolara kadar bir kredinin uluslararası para fonundan kullandırılacağı ile ilgili bir sözleşme yapıldı. Ancak bir ihtiyaç oluşmadığı için Türkiye o rakamı uluslararası para fonundan kullandırmadı. Bir kredi sözleşmesi imzaladık, ihtiyacınız olursa 5 milyar dolara kadar sağlarız dedik ama ihtiyaç olmadı. O gün adına olumlu bir gelişmedir. Açılmış ama kullanılmayan bir kredidir”