Buna paralel olarak ABD yönetiminden bir yetkili, kısa süre önce bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Çin’in “hava balonunu” ABD için bir meydan okuma olarak gördüklerini söyledi.
Çin balon olayı hakkında ABD tarafına birçok kez etraflıca bilgi verdi. Çin’in insansız zeplini, tamamen sivil amaçlı, meteoroloji gibi bilimsel araştırmalarda kullanılıyor. Batıdan esen rüzgar kuşağının etkisi ve zeplinin kendi kendini kontrol etme kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle söz konusu zeplin öngörülen uçuş rotasından ciddi şekilde saptı. Bu tamamen mücbir nedenlerden dolayı meydana gelen bir olaydır.
ABD Savunma Bakanlığı bile yaptığı açıklamada, zeplinin yerdeki personele askeri tehdit oluşturmayacağını kaydetti. Ancak ABD Çin’in olayın gerçeğini birçok kez aydınlatmasını hiçe sayarak, askeri güç kullanma yoluna gitti ve balonu hedef aldı. Bu, uluslararası toplumda genel kabul gören kurallara ciddi şekilde aykırı olduğu gibi, dünyada askeri gücü kötüye kullanmanın çirkin bir örneğidir.
Çin, sorumlu büyük bir ülke olup, uluslararası hukuka hep sadık kalıyor, diğer ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösteriyor. Çin, kendini savunma politikasını kararlılıkla izliyor. Çin’in askeri gücünü geliştirmesi, tamamen ulusal egemenliği, güvenlik ve gelişme çıkarlarını korumayı amaçlıyor ve diğer ülkeleri hedeflemiyor ve tehdit oluşturmuyor. Tarih ve sayısız gerçek, uluslararası hukuku her fırsatta çiğneyenin, diğer ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal edenin ABD olduğunu kanıtladı.
ABD’nin dünyanın en büyük telekulak merkezi olduğunu dünya kamuoyu biliyor. ABD, geçen uzun yıllar içinde uluslararası hukuk ve uluslararası ilişkilerde temel kuralları ihlal ederek, yabancı ülkelerin hükümetleri, işletmeleri ve vatandaşlarına büyük ölçekli, organize ve ayrım gözetmeksizin siber saldırılar düzenlemiştir.
Wikileaks’tan PRISM projesine ve İrritant Horn projesinden Bvp47 projesine, İsviçre’deki şifreleme makinesi olayından Avrupa ülkelerinin liderlerine yönelik telekulak olayına, Equation Grubu’ndan Quantum saldırısına kadar, ABD’nin siber saldırı konusundaki sicili çok kötüdür.
Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’nin verdiği bilgilere göre ABD, şu ana kadar 2 binden fazla siber saldırı silahı geliştirdi. Siber saldırı silahı sayısı açısından dünyada birinci sırada yer alan ABD, “siber saldırı imparatorluğu” ünvanına en çok uyan ülke konumundadır. Kendi vatandaşlarına ve hatta Almanya, Fransa ve Brezilya gibi en az 35 ülkenin liderlerine telekulak girişimi yapan, her yıl Çin’de 3 milyondan fazla bilgisayarı kontrol ederek, 4 binden fazla Çin web sitesine virüs bulaştırmaya çalışan bir ülkenin diğer ülkeleri suçlama hakkı var mı acaba?
Öte yandan, ABD’de yayın yapan Politico sitesinde yer alan haberlere göre, ABD ordusu, 1997 yılından bu yana, milyarlarca dolar sermaye kullanarak, yüksek irtifada gözlemleme yapabilen zeplini geliştirmeye çalıştı.
2022 yılında, ABD ordusu, gözlem ekipmanı taşıyan hava balonunu askeri amaçla kullanmaya başladı. Bu hava balonlarının Çin ve Rusya menşeli hipersonik füzeleri gözetleyebileceği bildirildi.
Çin tarafı ise geçen yılın Mayıs ayından bu yana geçen süre içinde ABD’ye ait hava balonlarının Çin’den izin almadan en az on kez Çin hava sahasına yasa dışı şekilde girdiğini kanıtladı. Ancak, ABD tarafı, bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı.
AP Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, ABD donanmasına ait Nimitz tipi uçak gemisi ve Makin İsland tipi amfibi saldırı gemisi, deniz piyade tatbikatına katılmak için Güney Çin Denizi’ne girdi.
ABD bir yandan, bölgesel istikrar ve barışı sabote etmeye ve Çin’e askeri baskıyı artırmaya çalışırken, öbür yandan dünya kamuoyunda sözde “Çin kaynaklı insansız zeplin tehdidi” yalanını yaymaya çalıştı. ABD’nin kötü niyetli siyasi emellerini artık dünya kamuoyu çok daha yakından görüyor.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu