7 Şubat tarihinden sonra işlemlere ara verilen Borsa İstanbul dün işlemlere yeniden açıldı. Alınan tedbirler etkisini gösterdi ve günlük yükseliş %9,9 olurken, işlem hacmi hisselerin büyük çoğunluğunun tavan olmasıyla 33,2 milyar TL ile düşük kaldı. BİST100’deki tüm hisseler (ISDMR hariç -kapalı) yükseliş kaydetti. Yurt dışında ise risk iştahı pozitifti. ABD’de Ocak ayına ilişkin perakende satışlar verisi aylık %1,7’lik ortalama beklentinin üzerine %3 artış kaydetti ve Fed’in önümüzdeki dönemde faiz artırımlarının sürebileceği sinyalini verdi. Bu ortamda, Amerikan borsaları %0,1-0,9 arasında yükseliş kaydettiler. ABD tahvil faizlerinde 2 yıllıklar %4,71, 10 yıllıklarda ise %3,82 gündeme geldi. Volatilite endekse VIX ise 29,8 seviyesine kadar yükseliş kaydetti (7 Aralık’tan beri en yüksek seviye). Avrupa’da ise %1’e yakın yükselişler kaydedildi. Bu sabaha bakıldığında ABD ve Avrupa vadelileri alıcılı seyrediyor. Asya’da da piyasalar pozitif (Japonya hariç MSCI Asya Pasifik %+1,4). BİST-100’ün de bugün güçlü bir açılış yapmasını bekliyoruz. Bugün yurtiçinde TCMB özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu, konut fiyat endeksi ile haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak. AB tarafında Panetta, Lane ve De Duindos’un konuşmaları takip edilebilir. ABD’de ise Ocak ayı ÜFE’si, Philadelphia Fed İmalat Endeksi, haftalık işsizlik başvuruları ile Mester ve Bullard’ın konuşmaları izlenebilir.
Makroekonomi
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ocak ayı Merkezi Yönetim bütçe dengesi verisi yayınlandı. Bütçe dengesi, ocak ayında 32,2 milyar TL açık verdi, 2022 yılı Ocak ayında vergi ve diğer gelirlerdeki güçlü artışla 30 milyar TL fazla verilmişti.
- 2023 yılına bütçe açığı ile başlanırken, özellikle faiz hariç giderlerdeki yıllık güçlü artış bu durumda belirleyici oldu. Faiz giderlerindeki yıllık artış ise hız kesti. Bununla birlikte BOTAŞ’a her ne kadar borç verilmese de görevlendirme giderleri altında 16 milyar TL ve TMO’ya 4 milyar TL’lik aktarım dikkat çekerken, KKM kaynaklı giderin ise geçen sene yaklaşık 8 milyar TL olan aylık ortalamasının belirgin altında kalarak giderlerdeki artışı sınırlayan bir unsur olduğu görüldü. Vergi gelirleri gerek iç talepteki güçlü seyir gerekse enflasyonist görünümle birlikte yıllık güçlü artışlarını hız keserek sürdürmekte. Bununla birlikte tek seferlik gelirleri de içeren diğer gelirler (vergi dışı gelirler), düzenleyici ve denetleyici kurumların gelirlerindeki artışa karşın faiz gelirleri (borçlanma senedi geçmiş gün faiz. ve primli sat. gel.) ve özelleştirme gelirleri gibi kalemlerdeki zayıflıkla daha yavaş bir yıllık artış sergiledi.
- 12 aylık kümülatif bütçe açığı, 139,1 milyar TL’den 201,4 milyar TL’ye yükselirken, bütçe açığı/GSYH* oranı da yaklaşık %1 seviyesinden %1,5’e yükseldi. (*GSYH için 2022 yılı OVP tahmini kullanılmıştır, cari fiyatlarla GSYH büyümesinin, OVP tahmininden daha güçlü gerçekleşebileceğini değerlendirmekteyiz, dolayısıyla bütçe açığı/GSYH oranındaki nihai seviyeler daha düşük gerçekleşecektir.)
- 2022 yılında bütçe açığı/GSYH oranı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hedefinin belirgin altında ve emsal ülkelere göre oldukça iyi bir seviyede sonlanmıştı, bu durum 2023 yılında maliye politikası tarafında ek bir alan oluşturacaktır.
- 10 ilimizi etkileyen büyük depremlerden Türkiye toplam nüfusunun %15,7’sinin etkilendiği görülürken, 2021 yıl sonu verisiyle 10 ilin Türkiye GSYH’sından aldıkları pay %9,3 ile önemli bir düzeye işaret etmekte. Bu arada Marmara depremi sonrası Dünya Bankası tarafından yapılan bir çalışmada 1999 depreminin bütçe açığını artırıcı etkisinin GSYH’a oranla %0,9-1,1 aralığında olabileceği değerlendirilmişti.
- Dolayısıyla gelişmeler hem vergi gelirleri hem de harcamalar tarafında riskleri beraberinde getirirken, geçtiğimiz sene kazanılan bu mali alan büyük depremler ve seçimle birlikte artacak harcamaların bütçe dengesindeki etkisini kısmi sınırlayabilir. 2022 yılında %1’in altında kaldığı öngörülen bütçe açığı/GSYH oranının, 2023 yılında (eylül ayında açıklanan OVP’de) %3,5 seviyesinde gerçekleşebileceği tahmin edilmekteydi.
Bunun yanında, DHMİ ocak ayı verilerine göre, dış hat yolcu sayısı, aylık bazda dört aylık düşüşün ardından ocakta %0,2 oranında sınırlı artış sergiledi. Öte yandan, dış hat yolcu sayısının ocak ayında ulaştığı aylık 6,87 milyon kişilik seviye en yüksek ocak ayı verisi oldu. Ocakta dış hat yolcu sayısının yıllık artış hızı ise %44’ten %61,9’a yükseldi ve turizm gelirlerinin güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret etti. İç hat yolcu sayısı ise aylık bazda dört aylık düşüşün ardından ocakta aylık %12,3 artış kaydederek 6,76 milyon kişi seviyesinde gerçekleşti. İç hat yolcu sayısının yıllık artış hızı ise ocakta %17,1’den %34,5 seviyesine yükseldi.
ABD tarafında, üretimin seyrine ilişkin olarak ocak ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edildi. Sanayi üretimi, üç aylık düşüşün ardından ocakta durağan seyretti, beklentiler ise aylık %0,5 artışla toparlanması yönündeydi. Kapasite kullanım oranı da ocakta hafif yükseliş beklentilerine karşın %78,4’ten %78,3’e hafif geriledi. Bunun yanında, ABD’de imalat sanayinin gidişatına ilişkin sinyal veren New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi şubat ayında, -32,9 seviyesinden -5,8 seviyesine gerileyerek beklentilerin (-20) üzerinde toparlanma kaydetti. Öte yandan, ABD’de iç talebin seyrine ilişkin sinyal veren perakende satışlar, ocak ayında %3 artışla beklentilerin (%1,7 artış) üzerinde toparlanma sergiledi ve böylece Mart 2021’den bu yana en sert artışı kaydetti. Söz konusu veri, artan borçlanma maliyetlerine karşın güçlü iş gücü piyasasının da etkisiyle tüketim harcamalarının toparlandığına işaret etti.
Diğer yandan, İngiltere’de ocak ayına ilişkin TÜFE, aylık bazda %0,6 gerilemeyle beklentilerin (%0,4 düşüş) üzerinde düşüş sergileyerek Ocak 2019’dan bu yana en büyük aylık düşüşü kaydederken, yıllık bazda ise %10,5’ten %10,1 seviyesine geriledi ve böylece ekim ayında ulaştığı 1981’den bu yana en yüksek seviye olan %11,1’den son dört ayda yavaşlamayı sürdürdü. İngiltere Merkez Bankası (BoE) de, politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puanlık artışla %4 seviyesine yükselttiği bu ayın başındaki toplantısının ardından yayınladığı karar metninde, enflasyonun büyük olasılıkla tepe yaptığını ve kasım ayında tahmin edilene göre bu yıl daha fazla düşüş beklendiğini ifade etmişti.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 16.30’da Fed’in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden ocak ayı ÜFE verisi olacak. ABD’de aralık ayı manşet ÜFE, aylık bazda %0,5 gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydederek Nisan 2020’den bu yana en büyük düşüşü sergilemişti, yıllık bazda ise %7,3’ten %6,2 seviyesine yavaşlayarak Mart 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti, beklentiler ise %6,8 seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Ocakta ise manşet ÜFE’nin aylık bazda %0,4 oranında artış sergilemesi ve yıllık bazda %6,2’den %5,4 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.
Ayrıca ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 11 Şubat haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 16.30’da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 186 bin kişi seviyesinden 196 bin kişi seviyesine hafif yükselmekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etmişti.
Bunun yanında, ABD’de konut piyasası verilerinden, ocak ayı konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri verileri TSİ 16.30’da takip edilecek. Diğer yandan, TSİ 16.45’te Cleveland Fed Başkanı Mester’in, TSİ 21.30’da St. Louis Fed Başkanı Bullard’ın konuşmaları ile TSİ 16’da ECB Yönetim Konseyi Üyesi Nagel’in, TSİ 18’de ECB Başekonomisti Lane’nin ve TSİ 20’de BoE Baş Ekonomisti Pill’in konuşmaları, Fed’in, ECB’nin ve BoE’nin para politikalarına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.
Yurt içinde ise, TSİ 14.30’da TCMB tarafından aralık ayı konut fiyat endeksi verisi yayınlanacak. Kasım ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı %5,36’dan %3,76 seviyesine yavaşlarken, yıllık artış hızı ise %188,2’den %174,3 seviyesine gerilemişti ve böylece eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %189,1 seviyesinden düşüşünü sürdürmüştü. Konut fiyatları reel olarak da yıllık %54 artmıştı.
Diğer yandan, bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.
- Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 10 Şubat haftasında toplam DTH miktarı 1,22 milyar USD (bireysel 1,82 milyar USD düşüş ve kurumsal 0,61 milyar USD artış) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %45,5’ten %44,6’ya geriledi. TL kredilerde haftalık %0,70 artış, YP kredilerde %1,19 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,10 artış görmekteyiz.
- TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 10 Şubat haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 4 milyar USD azalışla 125,6 milyar USD seviyesine, net uluslararası rezervin ise 2,7 milyar USD azalışla 24,4 milyar USD’ye geldiğini öngörmekteyiz.
Şirket haberleri
Aksa Akrilik (AKSA, Sınırlı Pozitif): Aksa Akrilik’in 2022 yılı 4. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 1.383mn TL ile piyasa beklentisinin üstünde açıklanmıştır. Piyasanın ortalama kar beklentisi 736mn TL idi. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2022’de geçen yılın aynı çeyreğine göre %41,4 oranında artış göstererek 4.310mn TL olarak gerçekleşirken, brüt kar %16,3 oranında artmış ve 935,3mn TL’ye çıkmıştır. Brüt kar marjı ise 4,7 puan azalarak ve %21,7 olmuştur. Faaliyet giderleri geçen yılın dördüncü çeyreğine göre %46,1 oranında yükselerek 160,3mn TL’ye çıkan Şirket, diğer faaliyetlerden 28,1mn TL net gelir kaydetmiştir. Şirket’in faaliyet karı ise yıllık %119,6 oranında artarak 803,1mn TL’ye yükselirken, FAVÖK’ü de 835,4mn TL (Beklenti: 1.004mn TL) olmuştur. FAVÖK marjı da 4Ç2022’de 4,7 puan düşerek %19,4’e gerilemiştir. Şirket bu çeyrekte özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından 69,2mn TL gider kaydetmiştir. Son olarak faaliyet dışı finansal giderleri bu dönemde 109,4mn TL olurken, 753mn TL’lik vergi gelirine bağlı olarak Şirket’in yılın dördüncü çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 1.383mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Dördüncü çeyrek karı ile birlikte Şirket’in 2022 yılı net dönem karı 3.422mn TL’ye yükselmiştir. 2021 yılında 1.167mn TL net dönem karı kaydedilmişti.
Ayrıca Şirket hisse başına brüt 2,41 TL (net 2,16 TL) kar payı dağıtımını yönetim kuruluna sunma kararı almıştır. Teklif edilen kar payı dağıtım tarihi 11.04.2023 olup, son kapanış değerine göre temettü verimi %8,68 olarak hesaplanmaktadır.
Hektaş (HEKTS, Nötr): Şirket’in 4Ç2022’de ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %37,6 oranında artarak 186,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış gelirleri son çeyrekte %97,1 oranında artan şirketin brüt karı ise %79,4 oranında artarak 411,9mn TL olmuştur. Aynı dönemde şirketin operasyonel giderleri %145,4 oranında artarken, diğer faaliyetlerden net 1,5mn TL gelir (4Ç2021 47,9mn TL net gider) kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı %113,6 oranında artarak 219,9mn TL’ye ulaşmıştır. Şirket’in FAVÖK’ü ise aynı dönemde %50,9 oranında artarak 250,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise %27,8’den %21,3 seviyesine gerilemiştir. Finansman tarafında kaydedilen 377,4mn TL’lik net giderin ardından şirket vergi öncesi 156mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. 338,6mn TL’lik vergi geliriyle şirket’in ana ortaklık net dönem karı son çeyrekte 186,3mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Son çeyrek rakamları sonrasında Şirket’İn 2022 yılı toplam ana ortaklık net dönem karı %151,2 oranında artarak 802,3mn TL’ye ulaşmıştır.
Aygaz (AYGAZ, Nötr): Yönetim Kurulu tarafından, 2019 yılı başında Londra’da faaliyetlerine başlayan Aygaz UK şubesinin, şirketin operasyonel verimlilik hedefleri ve küresel emtia piyasalarında artan volatilite sebebiyle şube faaliyetlerinin Şirketin risk profili ile uyumlu olmaması değerlendirilerek kapatılmasına karar verilmiştir. 2 Aralık 2022 tarihinde alınan kararın, Aygaz UK şube üzerindeki ticari risklerin önemli ölçüde ortadan kalkmadan kamuya duyurulmasının, işlem koşullarını ve şirketin pazarlık gücünü olumsuz etkileyebileceği dikkate alınarak, karara ilişkin özel durum açıklaması yapılmasının ertelenmesine karar verilmiştir. Şube üzerindeki yürürlükte olan temin sözleşmeleriyle ilgili riskler de dahil olmak üzere ticari risklerin önemli ölçüde güvence altına alınması ile birlikte, erteleme gerekçelerinin ortadan kalktığı dikkate alınarak, karara ilişkin özel durum açıklaması yapılmaktadır.
Eczacıbaşı İlaç (ECILC, Pozitif): Şirket’in maliki olduğu İstanbul – Sarıyer’de kayıtlı taşınmazlar üzerinde, gerekli imar ve yasal süreçlerin tamamlanmasına bağlı olarak hasılat paylaşımı esasına dayalı bir gayrimenkul projesi geliştirilmesi amacıyla Artaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile müzakerelere başlanmıştır. Yürütülecek müzakereler sonucunda bağlayıcı bir sözleşme imzalanması durumunda Şirket tarafından kamuya açıklama yapılacaktır.
Global Yatırım Holding (GLYHO, Pozitif): Şirketin dolaylı bağlı ortaklığı Global Ports Holding Plc’nin (“GPH”) Ocak 2023’e ilişkin yolcu istatistikleri yayımlanmıştır. Ocak 2023’te limanlara gelen gemi sayısı 2022 yılı Ocak ayının %64 üzerinde gerçekleşirken, yolcu sayısı da 2023 yılı Ocak ayında 2022 Ocak seviyesinin %279 üzerinde gerçekleşmiştir. Yolcu sayısındaki bu yükselişte Kanarya Adaları (Las Palmas, Lanzarote ve Fuerteventura) limanlarının da hesaplamaya dahil edilmiş olması etkili olmuştur. (Kanarya Adaları limanları hesaplamaya Ekim ayından itibaren dahil edilmiştir) Sektördeki toparlanmanın etkisiyle gemi doluluk oranlarının da 2022 başından bu yana artan bir ivmeyle yükseldiği görülmektedir. Limanlara gelen gemilerin doluluk oranları konsolide bazda Ocak 2022’de %42 iken, Aralık 2022’de %98 olarak gerçekleşmiştir.
TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Sınırlı Pozitif): TAV Havalimanları’nın yılın ilk ayında hizmet verilen yolcu sayısı 4,8 milyon olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam 2022 yılı aynı ayına göre %61 oranında artışa işaret ederken, salgın öncesi dönem olan 2019 yılı Ocak ayına göre de %5 oranında daha yüksek seviyededir. Bir önceki ay ise Şirket’in hizmet verdiği yolcu sayısı 4,7 milyon idi.
Türk Hava Yolları (THYAO, Sınırlı Pozitif): 04.11.2022 tarihli duyuruda bilgisi verilen kabin içi ürünlerin tasarımı, üretimi, pazarlaması ve satışı amacıyla kurulan iştiraklerin birleşme işlemine ilişkin olarak, Uçak Koltuk Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin (“TSI”) ve Cornea Havacılık Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin (“Cornea”) TTK’nın 136’ıncı ve diğer ilgili hükümleri uyarınca tasfiyesiz infisah yoluyla, bütün aktif ve pasifiyle birlikte TCI Kabin İçi Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye (“TCI”) katılması suretiyle birleşmesine yönelik çalışmalar tamamlanmıştır. Birleşmenin tamamlanmasıyla, TCI’ın ödenmiş sermayesi TSI ve Cornea’nın devralınma yoluyla birleşmesi sonucunda TL 94mn TL’den 172,3mn TL’ye çıkmıştır. Birleşmenin ardından oluşan ortaklık yapısı ise aşağıdaki gibidir;
Birleşme sonrası oluşan bu yeni yapı ile birlikte daha önce özkaynak yöntemi ile konsolide edilen TCI bundan sonraki dönemlerde finansal tablolarda tam konsolide olacaktır.
En son geri alım açıklayan şirketler
Sektör haberleri
Konut: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremin ardından yapılan çalışmalara ilişkin, “İlk etapta 30 bin konutu projelendirdik. Etap etap hasar tespitlerin tamamlanmasına müteakip vatandaşlarımıza konutlarını teslim ediyor olacağız. 105 metrekare 3 artı 1 daireler yapacağız.” ifadesini kullandı. Kaynak: Bloomberght
Diğer şirket haberleri
Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT): Şirket’in Ocak 2023 dönemine ait brüt prim üretimi yıllık %220 oranında artarak toplam 484,1mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Astor Enerji (ASTOR): Şirket, İspanya’da yerleşik özel bir firmadan alınan sipariş kapsamında 1,01mn EUR bedelli dağıtım transformatörü sevkiyatı gerçekleştirmiştir. Benin’de yerleşik özel bir firmadan alınan sipariş kapsamında 520 bin USD tutarında anahtarlama ürünün satış sözleşmesi imzalamıştır. Portekiz’ de yerleşik özel bir firmadan alınan sipariş kapsamında 2mn EUR tutarında dağıtım transformatörü satış sözleşmesi imzalamıştır. Romanya’ da yerleşik özel 2 firmadan alınan sipariş kapsamında toplam 1,35mn EUR tutarında dağıtım transformatörü satış sözleşmesi imzalamıştır. Litvanya’ da yerleşik özel bir firmadan alınan sipariş kapsamında toplam 496 bin EUR tutarında güç transformatörü satış sözleşmesi imzalamıştır. Yurt içinde yerleşik özel iki firma ile 805 bin USD ve 1,3mn USD olmak üzere toplam 2,1mn USD bedelle güç transformatörü alım sözleşmesi imzalamıştır.
İdeal Finans (IDEAS): Şirket Yönetim Kurulunun toplantısında; 1. Şirketin yeni ve gelişen alanlara yatırım stratejisi çerçevesinde, piyasa araştırması ve anket yapmak/yaptırmak faaliyetleri ile iştigal eden Dorinsight Araştırma ve Danışmanlık Hizmetleri Ticaret A.Ş. (“Şirket”)’nin pay devri suretiyle satın alınmasına, 2. Şirket” sermayesinin % 100’ünü temsil eden 3,2mn TL nominal değerde 3.150.000 adet nama yazılı paya 420bin USD karşılığı Türk Lirası ve Şirket’in Satıcı ve ilişkili taraflarından olan tüm alacaklarının tahsili, tüm borç ve yükümlülüklerinin (doğmuş / mali kayıtlara göre doğacak) ödenmesi / karşılık ayrılması akabinde Şirket kasa ve banka hesaplarında kalan net nakit tutarının 0,9 ile çarpılması sonucu ulaşılacak tutar üzerinden ödenmek üzere sözleşme imzalanmasına, 3. Ödeme ve pay edinimine ilişkin işlemlerin ön şartlar yerine getirildiğinde tamamlanmasına ve sair prosedürün yerine getirilmesine, oy birliği ile karar verildi.”
İttifak Holding (ITTFH): 2 şirket ortağı sahip olduğu 14,9mn TL’lik nominal hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK’ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 384mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK’ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %3,9’unu oluşturuyor.
Trabzonspor (TSPOR): Profesyonel futbolcu Lazar Markovic ile 2022-23 futbol sezonu sonuna kadar anlaşma sağlanmıştır. Anlaşmaya göre oyuncuya, 2022-23 futbol sezonu için 260bin EUR garanti ücret ödenecektir.
Ayrıca Profesyonel futbolcu Lazar Markovic’in, 2022-23 futbol sezonu sonuna kadar bedelsiz olarak geçici transferi konusunda anlaşma sağlanmıştır.
Yeo Teknoloji Enerji (YEOTK): Şirket 26.07.2022 tarihli açıklamasında şirket ile TÜPRAŞ arasında TÜPRAŞ Kırıkkale Rafinerisinde Kurulacak olan 12,59 MW gücündeki arazi üzeri Güneş Enerji Santralinin anahtar teslimi yapımı için KDV hariç 12,02mn USD + 6mn TL tutarlı sözleşme imzaladığını bildirmişti. Aynı tesise entegre olacak şekilde ilave 16,72 MW güneş enerjisi santralinin anahtar teslim yapımı için TÜPRAŞ ile ayrıca anlaşmaya varılmıştır. Sözleşme bedeli KDV hariç 15,83mn USD + 8mn TL’dir.
Faiz piyasaları
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 10 milyar TL’lik (%9’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 78 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 70 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
Günlük özet piyasa verileri
Kaynak Ziraat Yatırım