Bakan Koca’nın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Tarihimizin en büyük felaketlerinden biri olan Kahramanmaraş depreminde 10 ilimizde 3 gündür elimizden gelen en büyük mücadeleyi vermeye çalışıyoruz. Zamanla yarıştığımızın bilincinde, tüm imkanlarımızla en çok canı nasıl kurtarırız mücadelesi veriyoruz. Başımıza gelen afet ve şahit olduğumuz görüntüler milletçe hafızamızdan asla silinmeyecek izler bırakıyor.
Depremden doğrudan zarar görenler kadar olan biteni ekranları başında duaları ile takip eden milyonlarca vatandaşımızın da yüreği birlikte atıyor. Her bir vatandaşımızın eli yüreğinde afet bölgesindeki kardeşlerimiz için dua ettiği, yardım etmeye gayret ettiği milletçe büyük bir birlik ve kardeşlik sergilediğimiz ortadadır.
Arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ettikçe tablonun vahameti de maalesef büyüyor. Bu acıyı tarif etmemin mümkün olmadığının farkındayım. Son durumu paylaşmak gerekirse, Kahramanmaraş 4 bin 879 vefat, 9 bin 243 yaralı. Gaziantep, 2 bin 141 vefat, 11 bin 563 yaralı. Şanlıurfa, 304 vefat, 4 bin 663 yaralı. Diyarbakır, 212 vefat, 899 yaralı. Adana, 408 vefat, 7 bin 450 yaralı. Adıyaman, 3 bin 105 vefat, 11 bin 778 yaralı. Malatya, 289 vefat, 7 bin 300 yaralı. Osmaniye, 878 vefat, 2 bin 224 yaralı. Hatay, 5 bin 111 vefat, 15 bin 613 yaralı. Kilis, 74 vefat, 754 yaralı. Elazığ, 5 vefat, 379 yaralı olmak üzere an itibarıyla toplam 17 bin 406 vatandaşımız hayatını kaybetti, 71 bin 866 vatandaşımız yaralandı. Kayıplarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza şifa diliyorum.
Koordinasyonu yöneticilerimizle sağlıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından deprem bölgesine sevk edilen ekiplerimiz ve bölgedeki mevcut kapasitemizle birlikte şu an afet bölgesine toplam 2 bin 101 ambulans, 296 UMKE aracı, 5 uçak ambulans, 7 helikopter ambulansımız ve 14 bin 429 acil sağlık personelimiz görev yapıyor.
Bölgeye diğer illerimizden bin 859 tabip uzman tabip ile 6 bin 841 sağlık ve destek personelimiz de geldi. Dolayısıyla 10 ildeki sağlık tesislerimizde ilave olarak 17 bin 929’u hekim, 111 bin 486 sağlık personeli olmak üzere 143 bin 829 personelimiz hizmet veriyor.
Şu ana kadar afet bölgelerinde ilk müdahaleleri tamamlanan yaralı vatandaşlarımızdan tedavisi ilgili bölgede tamamlanmayacak olan yaralılarımızdan hava ambulansları ile bin 500’e yakın, kara ambulanslarımızla 13 bin 370, Milli Savunma Bakanlığımızın TCG İskenderun gemisi ile ise üç seferde 327 yaralımızın ve yakınlarının naklini sağladık. Tüm bölgede toplamda 77 acil müdahale ünitesi ve sahra çadırı kurduk. Bölgeye şu ana kadar üç uçak, bir helikopter, 76 tır, 39 kamyon, 38 araç dolusu ilaç ve tıbbi malzeme teslim edildi.
Kronik hastalığı olan depremzedelerimiz, raporlu ilaçlarını eczanelerden ücretsiz temin edebilir. 5 ilde farklı noktalarda kurulan tır ve konteyner eczaneler, hizmete başladı ve sayılarını hızla artırıyor olacağız. Vatandaşlarımız ihtiyaç duyduğu ilaçları, Sahra Hastanelerimizden de temin edebilecek.
Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanemiz tam kapasiteyle hizmet vermeye başladı. Ayrıca Adıyaman’da 2 Sahra Hastanesi, 13 sahra çadırında yıkımın gerçekleştiği alanların yakınında sağlık hizmeti sunmaya devam ediyoruz. Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nin altyapı eksiklikleri giderildi. Acil servis yanında yataklı tedavi servisleri ve yoğun bakımlar faaliyete alındı.”
Bakan Akar’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Bir taraftan terörle mücadele ederken diğer taraftan buna ilaveten bu çok büyük felaketle de mücadele konusunda ilgili bakanlık kurum ve kuruluşlarıyla gerekli koordinasyonu sağlamak suretiyle Mehmetçik bütün sahada elinden gelen gayreti göstermektedir. 2. Ordu birliklerinin tamamı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin batıda bulunan birliklerinden de azami ölçüde buraya personel sağlamak suretiyle bu mücadeleyi en iyi şekilde başarmak için her türlü gayreti göstermekteyiz.
Mehmetçiğe ilaveten askeri fabrikalarımızda, tersanelerimizde ve MKE’de mevcut işçilerimize, teknik personelden de burada arama kurtarma dahil çeşitli konularda yararlı olabilecek tüm arkadaşlarımızı ilgili ekipmanlarla bölgeye getirmiş bulunuyoruz.
Kriz merkezinin ihdasını müteakip, ilk olarak ihtiyaç duyulan personel ve malzemenin bölgeye sevkini kolaylıkla sağlayabilmek bakımından Hava Kuvvetlerimizle hava yardım köprüsünü kurduk. Bu köprü hala çalışmalarını sürdürmektedir. Bu manada tüm hava araçlarımızı seferber ettik ve bu çerçevede 500’den fazla uçak sortisiyle şu ana kadar personel ve malzeme naklini desteklemeye devam ediyoruz.
Ayrıca bütün helikopterlerimizden müsait olanlarda, özellikle İncirlik Üssü’nde havaalanında toplamak suretiyle, bunlar ki sayıları şu anda 41’e ulaştı ve her an diğerlerine kullanmak suretiyle ihtiyacımız olduğunda kullanacak şekilde planlamamızı yaptık ve icraatımızı sürdürüyoruz.
Örneğin dün 180 sorti yapmak suretiyle buradaki faaliyetlerimizi bütün deprem bölgesinde gerçekleştirdik. Şu anda deprem bölgesinde bir tek sorunlu havaalanı, Hatay Havaalanı, o da inşallah en kısa zamanda faaliyete başlayacak.
Şu ana kadar 9 bini aşkın yurt içinden ve yurt dışından gelen arama kurtarma personeli başta olmak üzere teknik personel, uzman personel bölgeye ulaştırıldı. Ayrıca 350 tondan fazla da yine nitelikli malzeme ihtiyaç olan yerlere ulaştırılmış bulunmaktadır.
Toplam 39 komando taburumuz mevcutlara ilaveten bölgeye intikal etti. Ayrıca 28 arama kurtarma timimiz ve yardım timlerimiz de bölgede görev yapmaya başladı.
Hatay’da şu anda 4 binden fazla Mehmetçik de görev yapmakta. Yarın Sıhhiye Hastaneleri’nin nakli söz konusu. Öncelikle ABD’nin gönderdiği Sahra Sıhhiye Hastanesi var. Yarın sabahtan itibaren buraya nakletmeye ve buradaki vatandaşlarımızın hizmetine sunmaya çalışacağız.
Askeri seyyar Sahra Hastanemiz var. Kahramanmaraş’ta kuruldu. Dün itibariyle hizmet vermeye başladı.”