Soru ordusu: ‘Oku’mak farz mı, vacip mi, sünnet mi? İlk emri OKU! Olan ve 2 defa tekrarlanan bir emre itaatsizlik Müslümanlığımız için bir sorun teşkil eder mi, etmez mi? Eder diyenlerle devam edelim; Peygamberimiz ilk vahyi aldı ve yakınlarıyla paylaştı. Ortada tefsir kitapları, hadis külliyatları ve ilmihâl ansiklopedileri yok; Kur’an namına sadece 5 âyet var, neyi – nasıl okuyacaksınız? Yaratılışla alâkalı okumalar ve gözlemler yapsak uygun olur mu? Yüce Yaratıcı’nın ‘Rabb’ adı/sıfatı terbiye eden, eğiten-öğreten, geliştiren, yöneten anlamlarına geldiğine göre[1] kendimizi geliştirmeyle ve öğrenmeyle ilgili okusak nasıl olur? 2’nci âyette bahsedilen ve sûreye de ismini veren ‘alâk’ yani embriyodan, biyolojiden yana mı okumalıyız acaba? Buna göre Belgeselleri izlemek sünnet mi; Peygamberimiz kimbilir neler yapmıştır? Bitmedi; kalemle yazmak ve bilmediğini öğrenmek Allah’ın sünneti (Sünnetullah) mi?
İslam’ın 5 şartını kim, ne zaman ve nasıl tespit etmiş? Hangi kriterlere göre Namaz, Oruç, Zekât, Hac ve Kelime-i şehadet belirlenmiş? Ben meselâ hac hariç[2] 4’ünü yerine getiriyor gibiyim ama bende rüşvet, yolsuzluk, iftira, kul hakkı yeme, yalan-dolan, torpil, adamcılık-particilik gırla, benim meşrebimden olmayana ölse bir damla su vermem; benim Müslümanlığımda bir sıkıntı var mı, Cennet’te Peygamberimizin “livâü’l-hamd sancağı” altında toplanmayı ben de umabilir miyim?
Gene sorgu-sual: Kuran’da ‘salât’ olarak geçen kavram bu kıldığımız namaz mı? Kutsal kitapta sâlatın çoğunlukla zekâtla birlikte verilmesinin hikmeti ne olabilir? Biz şu meşhur 5’lemede araya orucu niye sıkıştırmışız? Oruç, abdest, namaz, peygamber, minare gibi kelimeler hangi dilde; Arapça mı, Farsça mı? Cennet’te herkes 33 yaşında olacaksa ve insan görünümlü her mahlûk Arapça konuşacaksa bu Kuran Arapçası mı yoksa Suudîlerinkisi mi olacak?
Kandil, Bayram ve Cuma kutlamasıyla (SMS, vatsap, feysbuk, instegram vs) sevap-puan biriktirebilir miyiz? Her Cuma, aşağı yukarı her camide Arapça ve Türkçe Nahl 90 okunarak Allah’ın adaleti, iyiliği ve yakınlara yardımı emretmesinin; edepsizliği, kötülüğü ve azgınlığı da yasaklamasının 5 Şartta yer almasını bekleseydik 5, beş olmazdı di mi? 15 mi, 25 mi olurdu?
Ya Nisâ 135: “Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutun; kendiniz, anne-babanız ve akrabanız aleyhinde de olsa Allah için şahitlik eden kimseler olun. Haklarında şahitlik ettikleriniz zengin olsun – fakir olsun, Allah onlara sizden daha yakındır. İğreti arzularınıza uyup adaletten sapmayın. Eğer şahitlik ederken dilinizi eğip bükerseniz ya da doğruyu söylemezseniz muhakkak ki Allah yaptıklarınızı bilir.” [3]
Adaleti şartlamanın-şurtlamanın âlemi var mı? Adaleti, hem de öz aileme rağmen uygulayacağıma 5 vakit namaza 5 daha katarım. Gerçi The Cemaat de sabahla öğle arası ‘kuşluk’, akşam namazı akabinde ‘evvâbin’, yatsıyla sabah arası ‘teheccüd’ kılıyor ve her namaz sonrasında muhakkak uzun uzun ‘tesbihât’ta bulunuyordu. Hatta sünnet diye pazartesi ve perşembeleri oruçla geçiriyordu. Ama Vatikan, ABD-CIA ve sair derin ilişkiler önemsizdi, tâ ki 15 Temmuz’a kadar; he mi? Bin (1.000) rekât tesbih namazı kılsam alacağım bonusun hesabını Allah adına hangi ‘sevgili kul’ yapmaya cüret edebiliyor? Din bu mu yoksa Allah’a din mi öğretiyoruz?
Bir Bayburtlu, bir Erzurumlu, bir de Rizeli çarşıda oruçsuz birini görünce üstüne yürümüşler ve kibarca “Niye oruç tutmuyorsun, ulan!” demişler. Adam “Ben Hıristiyanım” deyince bizim Dursun “Uşağum, dinunuzun kıymetuni bilun!” deyivermiş. ‘Şeyime göre imam buldum’ fıkrasına girmiyoruz zira fazlasıyla gerçek; yoksa girelim mi?
Furkan 43: “Bencil arzularını ilâh edinen kimseyi görüyorsun. Onun sorumluluğunu sen üstlenebilir misin?”
[1] Hatta Prof. Bekir Topaloğlu “Bir şeyi yetkinlik noktasına varıncaya kadar kademe kademe inşa edip geliştiren” manasını vermektedir (bkz.: TDV İslam Ansiklopedisi, Yıl 2007, Cilt 34, Sayfa 372).
[2] Hacca da imkâna göre niyetlenmiş say
[3] Bayraktar Bayraklı (Yeni Bir Anlayışın Işığında Kur’an Meali, 4. Nisa Suresi 135. Ayet)