Türkiye’den farklı ülkelere online kanallardan ürün ve hizmet satışında sürdürülebilir bir ivme hakim olmaya başladı. Geleneksel ihracattan farklı olarak, e-ihracat veya mikro ihracat yoluyla perakende ürünlerini global pazarlara satan Türk satıcılar, e-ihracattaki fırsatlardan faydalanmanın yollarını arıyor. KOBİ’ler başta olmak üzere global pazarlara açılmak isteyen şirketler, 2022 yılında e-ihracatta beklentilerin üzerinde bir talep gösterdi. 2023 yılında ise, e-ihracatta rekor kırılması bekleniyor. ELİDER Başkanı Fehmi Darbay, “Özellikle KOBİ’ler e-ihracatta rekorlar kıracaktır. E-ihracatta alınacak çok uzun bir yol ve çok büyük bir potansiyel var” dedi. Logitrans ve CDEK Türkiye CEO’su Sertalp Demirağ ise, Türkiye’nin e-ihracat için stratejik bir konumda olduğunu söyledi.
E-ticaret ve e-ihracat odaklı hizmetleri ile bilinen Elektronik Ticaret Derneği’nin (ELİDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Logi3PL E-Ticaret ve İş Geliştirme Müdürü Fehmi Darbay ile Logitrans ve CDEK Türkiye CEO’su Sertalp Demirağ, 2023 yılında e-ticaret ve e-ihracattaki beklentilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“E-ihracat tüm sektörlerin gündeminde”
ELİDER Başkanı Fehmi Darbay, Türkiye’de 2022 yılında e-ticaret hacminin 650 milyar lirayı aşmasının öngörüldüğünü vurgulayarak, “Bu rakam tesadüf değil. Tüketiciler, e-ticaretin konforuna alıştı. Çünkü e-ticaret, alışverişte tüketicilere büyük bir konfor alanı açtı. Tüketiciler, bu konfordan vazgeçmeyecek ve önümüzdeki yıllarda e-ticaret konforunda yeni gelişmelere tanık olacağız” sözlerini kaydetti. “E-ihracat da bu gelişmelerden vareste değil” diyen ELİDER Başkanı Darbay, “E-ihracat, bireysel satıcılarından KOBİ’lere kadar artık neredeyse tüm satıcıların ve sektörlerin gündeminde” ifadelerini kullandı.
“Ticaret Bakanlığı e-ihracat için yoğun mesai yapıyor”
Darbay, şöyle devam etti: “T.C Ticaret Bakanlığı e-ihracat için yoğun mesai yapıyor. E-İhracat, Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Dairesi Başkanı Sayın Hasan Önal, sektörün ihtiyaçlarına ve sorunlarına yönelik çok önemli projelere imza attı, ihtiyaçlara yönelik çözümler geliştirdi. Örneğin; geçtiğimiz aylarda yeni e-ihracat destekleri açıklandı. Bu desteklerde Sayın Hasan Önal’ın çok önemli katkıları var. Bu destekler içinde depo kira ve sipariş karşılama (fulfillment) destekleri çok önemli bir adım. Bunlar dışında tanıtım desteğinden pazaryeri entegrasyon desteğine kadar birçok yeni e-ihracat desteği geldi. Bunlar, sektörün beklediği ve ekosisteme ivme kazandıracak adımlar.”
“E-ihracat destekleri 80 milyon TL’yi aşıyor”
Yeni e-ihracat destekleri kapsamında, uçtan uca e-ihracat hizmetleri sunan ortaklıklara ya da şirketlere “e-ihracat konsorsiyumu” statüsü verileceğini de anımsatan Darbay, “Yeni desteklerinden e-ticaret şirketlerinden pazaryerlerine kadar e-ihracata odaklanan şirketler faydalanabiliyor. Bu desteklerde telaffuz edilen rakamlar 80 milyon TL’yi aşıyor. 2023 yılı için güncellenen e-ihracat destekleri üst limitlerine göre; şirketler 27 milyon liraya, B2B platformları 7.2 milyon liraya, perakende e-ticaret siteleri, pazaryerleri ve e-ihracat konsorsiyumları 81.4 milyon liraya kadar farklı kalemlerde e-ihracat desteği alabilecek. Bu rakamlar, özellikle KOBİ’lerin e-ihracata başlaması veya mevcut e-ihracat operasyonlarını geliştirmeleri için büyük bir fırsat olarak görülebilir” şeklinde konuştu.
“E-ihracatta rekorlar bekleniyor”
ELİDER Başkanı Darbay, şunları ifade etti: “Ticaret Bakanlığı’nın e-ihracat odaklı çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar, 2023 özellikle e-ihracatta yeni rekorlar sağlayacaktır. Yeni e-ihracat desteklerinden faydalanan KOBİ’ler e-ihracatta rekorlar kıracaktır. Türkiye’de toplam ihracat içindeki oranı yüzde 2 ila 3 olan e-ihracatta alınacak çok uzun bir yol ve çok büyük bir potansiyel var. Ticaret Bakanlığı, orta ve uzun vadede e-ihracatın toplam ihracattaki payının yüzde 10’u geçmesini hedefliyor. Bu hedef ulaşılamaz bir hedef değil. Çok daha kısa sürede bu hedefin aşılacağını öngörüyorum.”
“Logi3PL, e-ihracat firmalarının ihtiyaç duyduğu tüm süreçlerde destek oluyor”
Fehmi Darbay, Logi3PL’in misyonundan da bahsetti. E-ticaret ve e-ihracat ekosistemine katkı sunmak üzere her türlü konuda işletmeleri desteklediklerini ve bu yönde çeşitli çözümler sunduklarına işaret eden Darbay, şu ifadeleri kullandı: “Özellikle KOBİ’lerin e-ihracat ile gelişmeleri için önemli bir misyon üstleniyoruz. Global e-ticaret ekosisteminin önemli aktörlerini ülkemize kazandırarak, üretici ve KOBİ’lerimizin e-ihracata başlama ve büyüme süreçlerinde önlerindeki engelleri kaldırıyoruz. Platformlarda mağazalarının açılması, ürünlerinin rekabetçi pazarda doğru analiz ile çevirilerinin yapılarak listelenmesi, entegrasyon ihtiyaçlarının karşılanması, gelen müşteri sorularının yanıtlanması ve siparişlerin lojistik sürecinin yönetilmesi gibi e-ihracat firmalarının ihtiyaç duyduğu tüm süreçlerde destek oluyoruz. Karmaşık e-ihracat süreçlerini kolaylaştırarak, hem şirketlere hem de ekonomiye katkı sunuyoruz.”
“Türkiye, küresel e-ihracatın merkezinde”
Logitrans ve CDEK Türkiye CEO’su Sertalp Demirağ ise, e-ihracatın her yıl hatırı sayılır bir büyüme kaydettiğini belirterek, Türkiye’nin e-ihracat için stratejik bir konumda olduğunu söyledi. CIS, MENA ve Avrupa ülkelerinin tam ortasında bulunan Türkiye’nin küresel e-ihracatın merkezinde olduğuna işaret eden Demirağ, “Türk KOBİ’ler ve perakende firmaları, global pazarlara yakın konumu sebebiyle Türkiye’den e-ihracat fırsatlarını değerlendirmelidir. E-ihracatı kolaylaştıran entegrasyonlarla kısa süre içinde farklı ülkelere satış yapılabilir” diye konuştu.
Özellikle Rusya, Afrika ve Kuzey Avrupa pazarlarının Türkiye’den e-ihracat için önemli fırsatlar barındırdığını belirten Demirağ, Logitrans ve CDEK olarak dijital alt yapı entegrasyonları, stok ve lojistik süreçlerde e-ihracat firmalarına uçtan uca destek sağladıklarını sözlerine ekledi.