ABD’de son günlerde COVID-19 nedeniyle hastaneye yatış oranları yükseliyor.
Çin, 7 Aralık 2022 ile 5 Ocak 2023 arasında salgınla mücadele politikasını ayarlayarak 10 maddelik yeni tedbirler açıkladı. ABD, bunu bir fırsat olarak görerek Çin’i karalamaya başladı. Bu dönemde ABD basınında çıkan haberlerde, ‘‘varyant”ın dışında enflasyon ve tedarik zinciri gibi kelimeler sık sık görüldü.
ABD, daha evvel de virüsü kullanarak Çin’i hedef almış, ancak başarısız olmuştu. ABD, Çin ekonomisini karalamak suretiyle Çin’i tecrit etmeye çalışıyor. Çin, salgınla mücadele konusunda ister sıkı ister gevşek bir politika izlesin Amerikalı siyasetçilerin hedefi oluyor. Bir diğer deyişle, ağzıyla kuş tutsa olmuyor.
Çin ekonomisine dair gerçekler nedir? 2022 yılının ocak-ekim ayları arasında Çin, küresel ihracata katkı bakımından dünya birinciliğini korudu. Son üç yıldır tedarik zincirinin istikrarını koruyan Çin, küresel ekonominin toparlanmasına destek sağladı.
Peki ABD, dünya ekonomisi için ne yaptı? ABD, tek taraflı yaptırımlar başlatarak küresel tedarik zincirine büyük zarar verdi.
Geçen yıl faizleri ani ve aşırı şekilde yükselten ABD, dünya çapında faiz yükseltme trendine yol açtı. Bu da küresel ekonominin resesyona girme riskini artırdı.
IMF, dünyanın üçte birinin resesyon sorunuyla karşı karşıya kalacağını bildirdi.
Küresel trendlere aykırı giden Çin değil, ABD’dir. ABD, işlediği suçları Çin’e atmak istiyor. Ancak Çin’in bunu kabul etmesi mümkün değil.
ABD’li siyasetçilerin gözünde salgın bir kamu sağlığı meselesi değil, bir siyasi spekülasyon aracı. Dünyanın salgından kurtulmasının önündeki en büyük engel de işte bu yaklaşım.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu