Bugün Ne Bekliyoruz? Fed tutanaklarının ardından Asya piyasalarında pozitif bir seyir hakim. Çin’de Caixin hizmet PMI verisinin aralık ayında sektördeki daralmanın devam ettiği ancak önceki aya göre bir miktar toparlanma olduğunu işaret etmesinin ardından bu sabah Şanghay Bileşik Endeksi %1 civarında, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,99 yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi seans başındaki kazancını azaltarak %1,50 primli seyretmekte. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,36 artıda, Topix Endeksi hafifçe ekside seyrediyor. Güney Kore’de Kospi Endeksi %0,38 yükselirken Kosdaq Bileşik Endeksi %0,61 düştü.
MSCI Jpaonya dışı Asya Endeksi bugün %0,86 yükseldi. ABD endekslerinin, Fed tutanaklarının yüksek faizlerin enflasyon yüksek seyrettiği sürece kalıcı olacağını işaret etmesine karşın günü yükselişle tamamlamalarının ardından vadeli kontratlar yatay bir açılışı işaret etmektedir. Veri takviminde bugün İngiltere ve ABD’de aralık ayı hizmet ve bileşik PMI rakamları ile Euro Bölgesi’nde kasım ayı ÜFE rakamları takip edilecek. Piyasalarda Dün Ne Oldu? Hafta ortasında Avrupa ve ABD hisse endekslerinde pozitif kapanışlar gerçekleşti. Fransa’da CAC 40 Endeksi %2,30, Almanya’da DAX Endeksi %2,18 ve İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %0,41 arttı.
ABD tarafında hisse senedi endeksleri iki günlük düşüşün ardından günü yükselişle tamamladı. Nasdaq Bileşik ve S&P 500 Endeksleri yaklaşık %0,70 arttı. Dow Jones Endeksi ise %0,4’lük artışla takip etti. Dolar Endeksi (DXY) 104,1 puana gerilerken EUR/USD paritesi yeniden 1,06 seviyesinin üzerine yükseldi. DXY’deki bir miktar gerileme hem riskli varlık hem de değerli metal fiyatlamalarına olumlu yansıdı. Ons altın %1’e yakın değerlenerek Haziran 2022’den bu yana ilk defa 1.850USD’nin üzerinde kapanış yaptı. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi 9,2bp düşerek %3,69 düzeyine indi. Brent petrol ise %5’ten fazla düştü ve yaklaşık iki haftanın ardından yeniden 80USD’nin altına geriledi.
Fed; dün yayımladığı 2022 yılı son para politikası toplantısına ilişkin tutanaklarda, parasal sıkılaştırmada gereksiz gevşemenin fiyat istikrarını sağlamaya zarar verebileceğine dair uyarıda bulundu. Ayrıca artan işsizlik ve daha yavaş büyüme riskine rağmen enflasyonu %2 hedefine doğru düşürmeye olan bağlılığını gösterdi. ABD’de ISM imalat PMI verisi aralıkta 49 puandan 48,4’e geriledi. Böylece imalat PMI üst üste ikinci ay eşik değerin altında kaldı ve daralma yaşandığını göstermeye devam etti. Ülkedeki JOLTS açık iş sayısı kasımda sınırlı düşerek 10,46 milyona indi. Dün S&P Global; Euro Bölgesi ve Almanya’nın geçen aya ait bileşik ve hizmet PMI verilerini açıkladı. Buna göre hem Almanya (49) hem de Bölge genelinde (49,3) ekonomik aktivite (bileşik PMI) beklenenden fazla arttı.
Ancak eşik değerin altında kaldığından daralmayı işaret etmeyi sürdürdü. BIST 100 Endeksi gün boyunca aşağı yönlü hareketini koruyarak %1,83 düştü ve 5.523,49 puana geriledi. Buna karşın Endeks dün itibariyle bu hafta %0,26 artıda bulunmaktadır. USD/TRY kuru yatay alıcılı seyrederken EUR/TRY kuru %0,63’lük artış kaydetti. Gram altınsa 12 TL değerlenerek 1.118 TL’ye ulaştı. TCMB, aralık ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde yıllık bazda tüketici enflasyonundaki yavaşlamaya en belirgin katkının baz etkisi nedeniyle temel mal ve gıda gruplarından geldiğini belirtti. Ayrıca hizmet grubundaki gerilemenin görece sınırlı kaldığı ifade edildi.
Şirket haberleri
-DAP Gayrimenkul (DAPGM,Pozitif): (KAP) Şirketin Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.ile imzalamış olduğu İstanbul Sarıyer Ayazağa Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşım İşi (Yeni Levent) Sözleşmesi’ne göre 3,91mlr TL olan Satış Toplam Geliri Ek-4 No.lu Protokol ile 9,48mlr TL’ye yükselmiştir.
– Emlak Konut (EKGYO,Pozitif): (KAP) Şirket projelerinden İstanbul Sarıyer Ayazağa Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi (Yeni Levent)’nın yüklenicisi ile yapılan sözleşmeye ek protokol ile 1,57mlr TL olan Asgari Şirket Payı Toplam Geliri, 3,79mlr TL’ye yükselmiştir.
-Kocaer Çelik (KCAER,Pozitif): (KAP) Şirket 03.01.2023 tarihinde Amerika kıtasına yönelik 16,25mn USD tutarında katma değerli çelik profil siparişi almıştır. Bu ilave sipariş ile birlikte 01.12.2022 ile 04.01.2023 tarihleri arasındaki kontratlı toplam sipariş tutarı 61,51mn USD’na ulaşmıştır. Bu siparişlerin teslimat planları Şubat ve Mart 2023 olarak programlanmıştır.
– Panelsan Çatı Cephe Sistemleri (PNLSN,Pozitif): (KAP) Şirket ile bir müşterisi arasında 02.01.2023 tarihinde, sandviç panel satışını kapsayan, toplam bedeli KDV dahil 3,15mn USD tutarında 3 adet sipariş sözleşmesi imzalanmıştır. ➢ Smart Güneş Teknolojileri (SMRTG,Pozitif): (KAP) T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nden komple yeni yatırımda kullanılmak üzere, şirketin %100 bağlı ortaklığı Smart GES Üretim A.Ş. tarafından, 100MWe Bor-1 Güneş Enerji Santrali (GES) projesi yatırımı için toplam sabit yatırım tutarı 2mlr TL’lik Yatırım Teşvik Belgesi alınmıştır. Ekonomi Haberleri ➢ Enflasyona endeksli tahvillere yeni tırpan. TCMB’den bankalara gönderilen ve BloombergHT tarafından görülen yazıda, düzenlemenin Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi’nde belirtilen “Açık Piyasa İşlemleri fonlama yapısında DİBS ağırlığının artırılması” söylemi çerçevesinde yapıldığı vurgulandı. Strateji çerçevesinde 9 Ocak’tan geçerli olacak şekilde “TÜFE’ye endeksli kıymetlerin iskonto oranı %60’tan %70’e artırılması uygun görülmüştür” denildi. (Bloomberg HT)
– Çin’de hizmet sektörü aktivitesi geriledi. Çin’de, Caixin/S&P Global tarafından hazırlanan hizmet sektörü PMI Aralık ayında Kasım ayındaki 46,7 puandan 48,0 puana yükselse de 50 puan olan başa baş seviyesinin altında kalarak daralmaya işaret etmeye devam etti. Hizmet PMI son 4 aydır 50 puan seviyesinin altında gerçekleşiyor. Aralık ayında Caixin/S&P Global bileşik PMI da Kasım ayındaki 47,0 puandan 48,3 puana toparlandı. (Bloomberg HT)
– FED tutanaklarında “gereksiz gevşeme” uyarısı. ABD Merkez Bankası (FED), son toplantısına ait yayımladığı tutanaklarda, finansal koşulların “gereksiz” gevşemesinin fiyat istikrarını sağlama çabalarına zarar vereceği konusunda uyardı. Yetkililer tutanaklarda, artan işsizlik ve daha yavaş büyüme riskine rağmen enflasyonu %2 hedefine doğru düşürme niyetini gösterdi. Diğer taraftan yetkililer, geçen yıl enflasyonu düşürmeye yetecek kadar faiz artırma konusunda “önemli ilerleme” kaydettiklerini de kabul ettiler. Katılımcıların çoğu, para politikasını daha kısıtlayıcı bir duruşa taşırken esnekliği ve isteğe bağlılığı korumak gereğini vurguladı.
Ayrıca, çift yönlü riskleri dengeleme ihtiyacının da olduğunun altını çizdi. Tutanaklarda, “Hiçbir katılımcı, federal fon oranı hedefini 2023’te düşürmeye başlamanın uygun olacağını beklemiyordu.” ifadeleri yer aldı. (Bloomberg HT)
– ABD’de açık iş sayısı Kasım’da beklenenden az düştü. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, ülkedeki açık iş sayısı geçen yıl Kasım’da bir önceki aya kıyasla 54 bin azalarak 10,46 milyona geriledi. Beklenenden az düşüş kaydeden açık iş sayısının bu dönemde 10,5 milyon seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu. Açık iş sayısı, geçen yıl Ekim’de de 10,5 milyon olarak kaydedilmişti. İşe alım sayısı da geçen yıl Kasım’da 56 bin azalarak 6,6 milyona indi. (Bloomberg HT)
-ABD’de ISM imalat endeksi Aralık’ta düşüşünü sürdürdü. ABD’de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi, Aralık’ta bir önceki aya göre 0,6 puan azalışla 48,4’e inerek art arda ikinci ay imalat sektöründe daralma yaşandığını gösterdi. Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye gerileyen endeksin, bu dönemde 48,5 değerini alması öngörülüyordu. (Bloomberg HT)
-Reel efektif döviz kuru endeksi Aralık’ta geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında 55,74’ten 54,66’ya geriledi. ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru da bu dönemde 89,7’den 86,8’e indi. (Bloomberg HT)
– TCMB: Enflasyonda hizmet grubundaki gerileme sınırlı kaldı. TCMB Aralık ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. Raporda tüketici fiyatlarının Aralık ayında %1,18 oranında arttığı, yıllık enflasyonun 20,12 puan düşerek yılı %64,27 seviyesinde tamamladığı belirtildi. Bu dönemde yıllık enflasyonun tüm alt gruplarda belirgin bir düşüş kaydederken, hizmet grubundaki gerilemenin görece sınırlı kaldığı açıklandı. Yıllık tüketici enflasyonundaki düşüşe en belirgin katkının baz etkisi nedeniyle temel mal ve gıda gruplarından geldiği ifade edildi. (Bloomberg HT)
-Gram altın rekora doymuyor. Altın, FED’in şahin duruşunu yumuşatacağına dair spekülasyonların artması ve resesyon uyarılarının güvenli liman desteği sağlamasıyla yükselişini dördüncü güne taşıdı. Gram altın 1,115 TL ile yeni rekor sonrasında yükselişini sürdürerek 1124 TL ile yeni gün içi rekorunu kırdı. (Bloomberg HT)
Kaynak: Piramit Menkul Kıymetler