Yeniden Refah Partisi Ar-Ge’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
“Mühendis maaşları çok düşük”
Kamuda çalışan mühendislerinin maaş ortalamasının düşük kaldığına dikkat çeken Aydal, “Kamu kuruluşlarınca 2022 yılında yürütülen proje sayısı 3 bin 134 olup ayrılan ödenek yaklaşık 185 milyardı. 2023 yılında proje sayısı arttırılmış ve 643,2 milyar TL ödenek ayrıldı. Bütün bu çalışmaları yöneten kamudaki mühendislerin ortalama maaşları ise 2022 yılında maalesef 13 bin 500 TL’dir. Madenlerdeki galerilerden, yol, köprü, bina, baraj yapımına kadar aldıkları riskler düşünüldüğünde, bu ortalama maaşın son derece az olduğu görülüyor.” ifadelerini kullandı.
“Kamuda çalışan mühendislere üvey evlat muamelesi yapılıyor”
Aydal, mühendis maaşlarının bütünü ile göz ardı edildiğini ileri sürerek, “Dikkat çeken bir diğer husus da ülkemizde kamuda çalışan en önemli üç meslek grubu arasındaki maaş farkının 2016’dan itibaren önemli ölçüde artmış olması ve aradaki makasın çok açılmış olmasıdır. Hakim, savcı ve doktorlara verilen maaş artışları, yükseltilen rakamlar ile bile azdır. Kamuda çalışan Mühendisler ise tamamen göz ardı edildi.” şeklinde konuştu.
“Maaşlarda iyileştirilme olmazsa beyin göçü kaçınılmaz”
Maaş makasının dolar/TL kurunda karşılaştırıldığında daha açık olarak göz önüne geleceğini iddia eden Aydal, mühendislerin maaşı iyileştirilmezse yurt dışına göçün kaçınılmaz olacağını söyledi.
“Mühendislerimizin taleplerine acilen kulak verilmeli”
Aydal, sözlerinin devamında kamu mühendislerinin taleplerini aktardı:
“Kamu mühendislerimize sahip çıkmak istiyorsak taleplerine kulak vermeli ve gerekenler acilen yapılmalıdır. Kamu Mühendisleri Platformu’nun temel talepleri ise özetle şöyle ifade edilmektedir.
1-‘Teknik iyileştirme’ adı altında diğer mesleklere verilen teşvik ödemesi gibi bir iyileştirmenin kamuda çalışan tüm mühendisler için de düzenlenmesi,
2-Kamuda çalışan tüm mühendislere aldıkları büyük sorumluluğun karşılığı olarak ‘Risk ve Sorumluluk Tazminatı’ adı altında yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması,
3-Ek ödemelerimizin (dengimiz olan hakim, savcı ve doktorluk gibi meslekler göz önünde bulundurularak) kamuda çalışan tüm mühendisler için arttırılması,
4-Aylık tutarımızın, Yan ödeme oranının, Taban aylık katsayısının, Sözleşme ücretlerimizin, Ek gösterge yansıtma oranlarımızın (en az yüzde 195 olması), Ek göstergelerimizin (en az 6 bin 400 olması) ve Özel hizmet tazminat oranlarının (en az yüzde 250 olması) vb. kamuda çalışan tüm mühendisler için arttırılmalıdır.”
“Bütçeye ek kaynakla mühendislerimizin sorunu çözülebilir”
Yeniden Refah Partisi olarak kamuda çalışan mühendislerimizin taleplerini son derece ciddiye aldıklarını kaydeden Aydal, makul ve uygulanabilir buldukları taleplere ilişkin hükümete seslenerek, yeni yıl bütçesinde ek kaynak ayırarak bu problemi acilen çözülmesinin ülke yararına olacağını dile getirdi.