Hibya, Sanatsal Sohbetler’de gitar eşliğinde şiirler, şarkılar konuşuldu

featured

Hibya, ‘Sanatsal Sohbetler’ kapsamında yönetim danışmanı ve müzisyen Altan Esen Sırali’yi hibya stüdyolarında ağırladı.

Sohbet havasında gerçekleşen yayında, “Türkiye’de pop müziğin doğuşu”, “Aranjman adı altında Batı kökenli müziğin yaygınlaşması”, “Geçmiş yılların müziklerinde nostaljik bir gezinti” gibi konu başlıkları ele alındı.

Müzikle tanışma hikayesinin ilkokul yıllarında öğretmeninin kendisine Yemen isimli şarkıyı söyletmesiyle başladığını anlatan Sırali, “Okul müsameresinde şarkı söyledikten sonra uzun yıllar şarkı söyleme ile ilgili bir tecrübem olmadı. Annemler, müzik kulağımın olduğunu düşündükleri için Gemlik Lisesi’nin müzik öğretmeni Mehmet Bey’in önerisiyle bana küçük bir org aldı. Lisede sınıf arkadaşlarım bir grup kurduklarını ve gitariste ihtiyaçlarının olduğundan bahsetti. Gitar çalmadığımı ama çalabileceğimi söyledim. İnsan bir şeyi istediği zaman heves, cesareti de veriyor.” ifadelerini kullandı.

Sırali, müzik grubuna dahil olduğunda kendisine ait bir gitarının olmadığını belirterek, “Baterist arkadaşım Serhat ile aynı mahallede oturuyorduk. Serhat, klasik gitarını bana verdi. İstanbul’dan Bursa’ya gelen Sedat abi, bir prova stüdyosu kurmuştu. Sedat abi o kadar güzel bir iş yaptı ki onun sayesinde müziğe gönül vermiş başka liselerden birçok grup prova stüdyosunda çalıştı.” dedi.

“Çevremde müziği meslek edinmiş kimse yoktu”

Ailesine konservatuara gitmek istediğini söylediğini anlatan Sırali,  “Bunu söylerken çok emin değildim. Çevremde müziği meslek edinmiş kimse yoktu. Annem kendi mesleğimi yapıp, müzikle ilgilenebileceğimi söyledi. Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü bitirdim. Daha sonra yine aynı üniversitede işletme bölümünde yüksek lisans yaptım. 3-4 yıldır da müziğe tekrar ilgi duymaya başladım.” diye konuştu.

“Şarkı söyleme merakı bana 45 yaşında geldi”

Sırali, gitar çalmayı kendi çabalarıyla öğrendiğinin altını çizerek, “Bize dünyanın 7 notadan ibaret olduğu öğretildi. Piyano ile uşak makamı çalmak mümkün değil. Müziği gerçekten insanlara sunulabilecek düzeyde hobi olarak değil de biraz daha ciddiye alarak yapmak istediğiniz zaman müzisyenliğin sporculuktan hiçbir farkı yok. Şarkı söyleme merakı bana 45 yaşında geldi.” ifadelerini kullandı

“Anne ve babamla yıllarca müzik üzerinden bir paylaşımım olmadı”

Son yıllarda Türk Sanat Müziği’ne ilgi duymaya başladığından bahseden Sırali, “Gitarı yeniden elime alıp bu türde şarkıları çalmaya çalışırken bazı şarkılarda kulağıma bir şeylerin oturmadığını fark ettim. Anne ve babamla yıllarca müzik üzerinden bir paylaşımım olmadı. Onlar Türk Sanat Müziği bense rock müzik dinliyordum. Şimdi aynı müzik türünden hoşlanıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Yüzlerce yıl başka bir sistemde müzik yapmışız”

Sırali, Türkiye’deki müziğin gelişimine merak duyduğuna değinerek, “Yüzlerce yıl başka bir sistemde müzik yapmışız. 1950’li yıllarda iletişim imkanlarının gelişip Batı ile daha fazla entegre olmaya başladıkça bazı sanatçılarımız dönemin popüler şarkılarını olduğu gibi Türkiye’de seslendirmeye başlamış.” dedi.

‘Sanatsal Sohbetler’ yayınının tamamı ise şöyle:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!