Başlarken. Birçok risk başlığını bir arada konuştuğumuz ve küresel piyasalar açısından oldukça zorlu geçen bir yılı yavaş yavaş geride bırakıyoruz. Son dönemde risk iştahında toparlanma yaşansa da merkez bankalarının devam edecek faiz artırımları, Fed’in bilanço küçültmesi ve küresel ekonomilerdeki yavaşlama risk iştahı üzerinde baskı oluşturabilecek önemli risk başlıkları olarak sıralanabilir. Aralık ayında küresel merkez bankalarının faiz kararları, verilecek mesajlar ve 2023 yılına dair faiz artırım beklentileri piyasaların seyri üzerinde belirleyici olacaktır. Önümüzdeki süreçte enerji fiyatlarındaki seyir yakından takip edilerek küresel enflasyonist görünüm, merkez bankalarının sıkılaşma adımları ve ekonomik verilerdeki zayıflamanın boyutu küresel risk iştahını ve fiyatlamaları şekillendirecektir.
Piyasalarda son durum
Ekim ayından itibaren finansal sonuçlara yönelik güçlü beklentiler ve küresel risk iştahındaki toparlanmanın katkısıyla Borsa İstanbul’da gözlenen pozitif havanın kasım ayı içerisinde de güç kazanarak etkisini sürdürdüğü görüldü. Merkez bankalarına yönelik agresif sıkılaşma endişelerinin yatışması küresel çapta riskli varlıkları desteklerken, yurt içinde TCMB’nin devam eden faiz indirimleri ve yurt içi yatırımcıların Borsa İstanbul’a olan yüksek ilgisi endekste yükselişleri ve zirve yenilemelerini beraberinde getirdi. Ekim ayının %25 civarında getiriyle tamamlayan BIST-100 Endeksi kasım ayını da %25,10 oranında güçlü bir yükselişle 4.977,64 puandan tamamlarken, Dolar/TL kuru kasım ayını %0,10 oranında oldukça sınırlı bir değişimle 18,6348 seviyesinden kapattı.
Yeni ayda piyasaları bekleyenler
Ayın ilk günlerinde, ABD’de kasım ayı istihdam ve enflasyon verileri takip edilecek. 13-14 Aralık günü Fed’in toplantısı bulunuyor. Son açıklanan veriler ve Fed yetkililerinden gelen mesajlar doğrultusunda, 14 Aralık günü Fed’den 50 baz puanlık faiz artışı bekleniyor. Fed toplantısı sonrasında 15 Aralık Avrupa Merkez Bankasının(ECB) faiz kararı takip edilecek. ECB içinde 50 baz puanlık faiz artış ihtimalleri güçlü dururken, beklentilerin fiyatlara yansıtıldığı görülüyor. 04 Aralık OPEC+ grubu toplantısını gerçekleştirdi ve kasım ayından itibaren uyguladıkları günlük 2 milyon varil azaltma kararını devam ettireceklerini belirtti. Aralık ayında, petrol fiyatlarının seyrini Çin’den gelecek haberlerde etkileyebilir. Avrupa Birliği’nin, Rus petrolüne ambargosunun 05 Aralık tarihi itibariyle başlaması bekleniyor. Rusya’da, tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol ve petrol ürünleri satmayacaklarını belirtiyor. Bu ay içerisinde, AB ile Rusya arasındaki gelişmeler, petrol fiyatlarının seyri için izlenebilir. Bir yanda, Ukrayna-Rusya arasındaki gerilimde sürüyor. ABD Başkanı Biden, Rusya ile görüşmek için bu savaşın bitmesi gerektiğini vurguluyor. Siyasilerden gelecek açıklamalarda bu ay takip edilebilir. Yurt içinde TCMB’nin faiz kararı 22 Aralık günü izlenecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışı temasları devam edebilir.
Kaynak: Gedik Yatırım