Kulaktan ateş ölçümü yapılması, bir yetişkini rahatsız etmezken bebek ve çocuğu rahatsız edebiliyor. Ateş ölçer alırken kişinin hassasiyetlerine uygun seçimlerin yapılması gerekiyor.
Ateş ölçme cihazı hakkında bilinmesi gerekenleri sıraladık.
Ateş ölçerler teknolojinin ilerlemesi ile değişime ve gelişime uğrayan medikal ürünler arasında yer almaktadır. Ateş ölçer cihazları portatif tasarımları, uzun pil ömürleri ve çoklu ölçüm teknolojileri sayesinde öne çıkmaktadır. Küçük boyutlara sahip olan bu cihazlar çantada, arabada, evde yer kaplamadan kolaylıkla saklanabilmektedir.
Ateş ölçerin özellikleri
Ateş ölçme cihazları vücut ısısını ölçen medikal ürünler olmaktadır. Ateş ölçme cihazları sayesinde vücut ısısı daha fazla yükselmeden ya da düşmeden önce tespit edilebilir ve gerekli önlemler alınabilmektedir. Ateş ölçüm cihazları hangi özelliğe sahip olursa olsun temek prensip olarak vücuttaki ısı değişimlerini gözlemleme ve olası komplikasyonların önüne geçmek için üretilmektedir. Gelişen teknoloji ile birçok farklı firma tarafından hassas temassız ölçüm, 10 saniye çalışmama anında otomatik kapanma, aydınlatmalı LCD ekran gibi birçok donanımsal teknik özelliklere sahip olan ateş ölçüm cihazları üretilmektedir. Cihazın donanımsal özellikleri arttıkça kullanıcıya sağladığı kolaylık ve konfor da artmaktadır.
Ateş ölçer çeşitleri
Eskiden beri hastalıkların büyük göstergesi olarak ateş kabul edilmektedir. Günümüzde ateş ölçme cihazları çoğu fonksiyonel ve pratik olarak üretilmektedir. Ateşin ölçülmesi için kullanılan ateş ölçer çeşitleri şu şekilde gruplanmaktadır:
- Kullanım alanlarına göre
- İçeriğine göre
- Dijital olup olmamasına göre
Civalı ateş ölçer : Geçmiş yıllara kadar en çok tercih edilen ateş ölçme cihazı olmaktadır. Cam bir yapının içerisine civa konularak elde edilen cihazın kullanımı çok basit olmaktadır. Isının artmasına bağlı olarak civa yükselir ve ateş ölçer üzerindeki dereceler sayesinde ateş ölçüm değeri belirlenmektedir. Cam olması ve civanın zehirleyici yapıya sahip olmasından kaynaklı yerini diğer ateş ölçme cihazlarına bırakmıştır.
Alkollü ateş ölçer : Civalı termometreden sonra yaygınlaşmıştır. Cam boru içerisine renkli alkol konularak üretilen cihazlardır. Civalı ateş ölçer ile benzerlik göstermektedir.
Dijital ateş ölçer : Çok hızlı ve temassız ölçüm yapması ile oldukça tutulan ateş ölçüm cihazı olmaktadır. Ateş ölçer dijital olması kullanıcısına oldukça konforlu bir kullanım sağlamaktadır. Uzaktan ateş ölçer olması özelliği sayesinde hijyenik bir ortam oluşmasını sağlamaktadır. Ölçüm sonucunu en doğru şekilde veren ateş ölçüm cihazıdır. Bu özelliği sayesinde genellikle sağlık kuruluşlarında tercih edilen ölçüm cihazı olmaktadır. Dijital modeller vücut sıcaklığını ölçmenin yanı sıra nesnelerin ısısını, ortam ısısını, banyo suyu sıcaklığını ölçme gibi donanımsal özelliklere de sahip olmaktadır.
Kızılötesi ateş ölçer : Bu cihazlar kendi içerisinde alından ve kulaktan ölçen cihazlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu ürünlerin birisi alından ölçüm yaparken birisi de kulaktan ölçüm yapmaktadır. İki modelinde ölçümü oldukça kolay olmaktadır. Özellikle yeni doğan bebekler için kullanımı oldukça kolay ve pratik olmaktadır. Son yıllarda oldukça tercih edilen bu medikal cihaz gelişen teknolojiye ayak uydurarak kendini yenilemiştir.
Ateş ölçer nasıl kullanılır
Her ateş ölçerin farklı kullanım şekilleri mevcuttur. Doğru bir ölçüm için ateş ölçme cihazının özelliğine uygun bir şekilde ölçüm yapılması gerekmektedir. Civalı ve alkollü ateş ölçüm cihazı için temas gerekmektedir. Temassız, dijital olarak ölçüm yapan cihazların kullanımı daha pratik ve konforlu olmaktadır. Vücudun belirli bir bölgesine yaklaştırılarak oldukça kolay bir şekilde ölçüm yapılmaktadır. Elektronik ateş ölçer, uygulamadaki kolaylığı sayesinde en çok tercih edilen ateş ölçüm cihazı olmaktadır.
Ateş ölçer kullanılırken hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ateş ölçer, koltuk altı yoluyla kullanılacaksa koltuk altının terli olmaması gerekmektedir. Ter, ölçüm sonucunu etkileyebilmektedir. Ateş ölçer kulaktan yapılacaksa hijyen kurallarına ekstra dikkat edilmesi gerekmektedir.
Ateş ölçer alırken nelere dikkat edilmeli
Ateş ölçüm cihazı seçimi yaparken doğru ölçüm değeri verebilmesi, ölçüm yapma şekli, hassasiyeti ve fiyatı gibi dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ateş ölçüm cihazlarına donanımsal olarak birçok özellik eklenmiştir. Temassız ve dijital ölçer modellerinde hafıza özelliği ile yapılan ölçümler kayıt altına alınmakta ve düzenli takip yapımını kolaylaştırmaktadır. Cihaz seçimi yaparken teknolojik donanımları kullanıcıya sağlayacağı konfor ve kolaylık açısından oldukça önemli olmaktadır. Cihazın pil yada şarjlı olması da ürün alınırken dikkat edilmesi gereken özelliklerdendir. Şarjlı modeller pilli modellere oranla daha kullanışlı ürünler olmaktadır.
Ateş ölçer seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken diğer husus kişilerin hassasiyetlerine uygun seçim yapılması gerekmektedir. Ateş ölçerin kullanıldığı yaş grubu bile seçimi etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Örneğin kulaktan ölçüm yapılması bir yetişkini rahatsız etmezken bebek ve çocuğu rahatsız edebilmektedir.
Kullanım kolaylığı ve konforu sağlaması açısından dijital ve temassız modeller tercih edilmesi gereken ürünler arasında yer almaktadır. Fiyat olarak diğer modellere kıyasla biraz yüksek olsa da sağlayacağı kolaylık ve kullanım ömrü açısından verilen fiyatın karşılığının alınmasını sağlamaktadır. Ateş ölçüm cihazı ne kadar dayanıklı ise kullanıcıya sunacağı kullanım ömrü de o kadar uzun olacaktır. Bu sebeple ateş ölçüm cihazı tercih edilirken cihazın güvenli ve kaliteli markalardan tercih edilmesi gerekmektedir. Satıcının alıcıya sunacağı garanti imkanı da dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Ateş ölçer seçiminde ürünün belirli sertifikalara sahip olmasına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle CE ve ROHS gibi sertifikalara sahip modeller arasından seçim yapmak gerekmektedir.