Gazeteci-şair Kemal Aslan, 20 yıldır kaleme aldığı güfteleri “Sesini Arayan Şarkılar” adıyla kitaplaştırdı. Kitabın başında yer alan ve “Acı” adını taşıyan güfte 2008 yılında Baran Çak’ın çıkardığı “Rüyaya Seyahat” adlı albümünde yer aldı. 13 güftenin yer aldığı “Zamana Dokunan Şarkılar” adını taşıyan bölümde yer alan güftelerden 8’i akademisyen ve bestekâr Salih Dinçel tarafından bestelendi. “Kalbimin Sesi” başlığı altında neşeli ve hüzünlü 16 eser bulunuyor. “Sensiz Zaman” adını taşıyan bölümde 2 güfte yer alıyor. “Öncekiler” bölümü ise 17 güfteden oluşuyor. Bu güftelerden “Sen de Büyüyeceksin” adlı eser müzisyen Bahar Aslan tarafından bestelendi.
“Sesini Arayan Şarkılarda Herkes Kendi Ezgisini Bulacak”
Gazeteci-şair Kemal Aslan, kitabında yer alan güfteleri 2002 yılından bu yana yazdığını söyledi. Aslan, bu konuda şunları belirtti: “1990’lardan beri şiir yazıyorum. Bugüne kadar 5 şiir kitabım yayınlandı. 2002’den itibaren de güfte yazmaya başladım. Bunlardan ilki “Acı” Baran Çak tarafından bestelendi ve ilk çıkardığı albümde yer aldı. Salih Dinçel’in bestelediği 8 eser için albüm çalışmaları sürüyor. Güfte ile şiir arasında benzerlik olsa da güftede ritim ve tekrar daha çok öne çıkıyor. Güftenin sözlerinin yaşanılan zamana dokunması, sahihlik içermesi gerekiyor, söz tekrarı ve belirli kalıplar içinde seslenme ya da dizeler arası ritim oluşturma önem kazanıyor.”
Kemal Aslan, herkesin içinde düzenli ya da düzensiz bir ezgi olduğuna inandığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Yazdıklarım benim içimdeki ezgilerin dışa vurumu. Duygularımızın kapısını çalan ezgilerin günümüzde bunun bir nağmeye dönüşmesi profesyonel bir çaba ile mümkündür. Ben okuyucuların da kendi ezgisini duyacağını, kendi ezgisini oluşturacaklarına inanıyorum. Bu eserde herkes, yaşadığı farklı insani duyguları (keder, hüzün, nefret, öfke, sevinç, neşe, özlem, ayrılık acısı, vb.) bulabilir, okuduklarıyla örtüşen çeşitli duygulara uyan kendi ezgisini yaratabilir.”
İllüstrasyonlarını Polat Canpolat’ın yaptığı 80 sayfadan oluşan “Sesini Arayan Şarkılar” kitabı Artshop yayınlarından çıktı.
Hem yaşadığımız bizi çepeçevre saran zamana dokunan hem de dillerimizde nağme, kalplerimizde bir iz bırakacak eser kitapçılarda ve online satış noktalarında.
Kemal Aslan Hakkında:
1956 yılında İstanbul’da doğan Kemal Aslan, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. İ.İ.T.İ.A. Gaz. Halk. İliş. Y.O.’dan 1977 yılında mezun oldu. Gazeteciliğe 1978 yılında Akşam Gazetesi’nde başlayan Aslan, 1980’den itibaren 31 yıl TRT’de muhabir ve editör olarak çalıştı. Akademik ortamda önce gönüllü olarak (1994-2003) MİHA (Marmara İletişim Haber Ajansı’nda) daha sonra (2000-2010) Marmara İletişim Fakültesi’nde ders saati ücretli olarak çalıştı. 2012 yılından itibaren doktor öğretim üyesi olarak önce İstanbul Aydın Üniversitesi’nde, sonra Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde çalıştı. 2016 yılından bu yana Haliç Üniversitesi’nde görev yapıyor.
2002’den başlayarak haberciliğin farklı alanlarında üçü akademik ortamda yaptığı tezlere dayanan 8 kitap yazdı. Çocukluğundan beri sanatsal ifade tarzları ilgisini çeken Kemal Aslan’ın Tarih Siz Aşk (1993), Dilim İmla (1998), Yoksun (1998), Kimim (1998), Barbalar Çağı (2021) adını taşıyan şiir kitapları bulunuyor.