Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Mirziyoyev’in davetine icabetle yarın gerçekleştirilecek Türk Devletleri Teşkilatı 9. Zirvesi’ne iştirak etmek üzere Semerkant’a hareket edeceğim. Ziyaretim kapsamında bugün kardeşim Mirziyoyev ile bir araya geleceğiz. Zirvemiz bu sene “Türk Medeniyeti İçin Yeni Dönem Ortak Kalkınma ve Refaha Doğru” teması altında düzenleniyor.
Türk devletleri arasındaki dayanışmayı artırmak amacıyla, 1992’den bu yana gayretlerimiz sürüyor. Geçen yılki tarihi İstanbul Zirvesi ile Türk Devletleri Teşkilatı’na dönüşen birlikteliğimiz günden güne güçleniyor. Dönem başkanlığımız sırasında İstanbul’da aldığımız kararların hayata geçirilmesi ve takibi bakımından yoğun bir mesai harcadık. Semerkant’ta bayrağı Özbek kardeşlerimize emanet edeceğiz. Semerkant zirvemizde teşkilatımızın geleceğine ve mevcut işbirliğimizin derinleştirilmesine dair görüşmeler yapıp önemli kararlar alacağız.
Ziyaretim kapsamında zirveye katılacak devlet ve hükümet başkaları ile de temaslar gerçekleştirerek ikili ilişkilerimizin yanı sıra küresel meseleler hakkında fikir teatisinde bulunacağız. Semerkant Zirvesi’nin ortak bir dili, tarihi ve kültürü paylaşan Türk devletleri arasındaki işbirliğini çok daha ileri taşıyacağına inanıyorum. Türkiye olarak teşkilatın kurumsallaşması ve dünya çapındaki çok taraflı bölgesel örgütler arasındaki saygın yerini almasıyla iftihar ediyoruz. Zirvemizde alınacak kararların hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Tahıl koridoru
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi bu bir lider siyasetidir. Bunun gereğini de Sayın Putin ile gerçrkleştirdik. Özgüven olmasa bunu gerçekleştiremeyiz. Birbirimize olan saygı bu adımları atmamıza bizi teşvik ediyor. Şu an itibariyle böyle yürüdü. Aramızdaki gerek nükleer enerji alanındaki dayanışma belki de Sinop’ta nükleer bir adım, savunma sanayide attığımız adımlar birbirimizse saygıyı da teşvik ediyor. Başarılı bir şekilde gerçekleştirdik, takipçisiyiz.
Ermenistan-Azerbaycan
Ermenistan ile en son Prag’da görüşmeler yaptık, kendilerine de çok net şunu söyledik “Eğer Azerbaycan ile ilişkileri olumlu iletirseniz ilişkilerimiz iyi anlamda yürüyecektir. Gerek kapsamlı gerek heyetlerarası görüşmelerde kendilerine ilettik. Henüz bu aşamaya gelindi mi? Gelindi diyemem. Zira diasporalar özellikle Fransa’da aleyhte çalışıyorlar. Bu da olumsuz ilerliyor. Bu çalışmaları olumluya çevirecek olan kimdir? Ermenistan’dır. Bu konuda Ermenistan çalışmalar yaparsa bizim için de olumlu olacaktır.
Arabuluculuk çalışmaları
Bizim arabuluculuk noktasındaki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Tarih vermek ise akıl karı değil. Ancak Herson ile ilgili olarak Rusya’nın aldığı karar önemli bir karardır. Olumlu bir karardır. Rusya’dan bir katılım olacak mı bilmiyorum. Olursa orada görüşme imkanımız olacak. Aksi takdirde Rusya ile telefon diplomasimizi sürdüreceğiz. Temennimiz o ki arabuluculukta başarılı olalım.”