Rusya’dan sonra yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük ikinci ülkesi olan Kanada, geniş topraklarına rağmen dünyanın nüfusu en seyrek ülkelerinin başında geliyor. Eğitimin yanı sıra yaşam standartlarının da oldukça yüksek olduğu ülkede, yaşlı nüfusun artışına düşük doğum oranı da eklenince ülke ekonomisi ve işgücüne katılım zora girdi. Bu kapsamda çözümü göçmen alımında bulan Kanada hükümeti, geliştirdiği göç politikası kapsamında göçmen alımını her geçen yıl artırıyor. Yıl sonuna kadar kapılarını 431 bin 645 göçmene açmayı hedefleyen Kanada hükümeti, 2023’te bu rakamı 447 bin 55’e çıkarmayı planlıyor. Bu kapsamda Kanada’nın, bir rekora imza atarak 2022 ve 2023 yıllarında 832 bin göçmene kapılarını aralaması bekleniyor.
Kanada’nın en büyük şehri ve ülke ticaretinin merkezi olan Toronto’da faaliyet gösteren Northern Pathways Immigration Consulting’in kurucusu, lisanslı Kanada Göçmenlik Danışmanı Burcu Akyol, yaklaşık 39 milyon nüfusa sahip olan Kanada’nın yeni göçmen alımı yaparak nüfusunu güçlendirmeyi ve gençleştirmeyi hedeflediğini belirtti. Mevcut nüfusun yeterli olmadığını ve ülkedeki yaşlı nüfus artışına düşük doğum oranının da eklenmesiyle ülkede işgücüne katılımın oldukça düşük seviyelere gerilediğini ifade eden Burcu Akyol, “Bu rakamların analizini yapan Kanada hükümeti, hem ülke ekonomisini hem de ülke nüfusunu güçlendirmek için bu yıl olduğu gibi 2023’te de rekor sayıda göçmen alımı yapacak” dedi.
Sağlıktan konaklamaya, ulaşımdan mühendisliğe
Kanada Göçmenlik Bakanı Sean Fraser’in geçtiğimiz haftalarda kamuoyuna, hükümetin göçmen alımı konusunda beş maddelik stratejik planını açıkladığını söyleyen Burcu Akyol, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Plan kapsamında Kanada hükümetinin, geçici oturumdan kalıcı oturuma geçiş şartlarında değişiklikler yapacağı açıklandı. Bu şekilde ülkenin uzun vadede işgücü eksikliklerinin giderilmesi hedefleniyor. Göçmenlik sisteminde değişiklikler yaparak mevcut göç yollarını genişletmeye ve geliştirmeye yönelen hükümet; Kanada ekonomisinin sağlık, konaklama, ulaşım, bilgi teknolojileri ve mühendislik gibi farklı alanlardaki işgücü ihtiyacı nedeniyle işgücü piyasası ve göçmenlik programları arasındaki bağlantıyı güçlendirmeye odaklandı.”
Göçmen kriterleri değişiyor
Kanada’nın en yoğun ekonomik göçmen alımı yaptığı ve içinde “nitelikli çalışan” programlarının yer aldığı Express Entry sisteminde de reform niteliğinde değişiklikler yapılacağını söyleyen Burcu Akyol, “Kanada hükümeti bu değişikliklerle Express Entry havuzunda bulunan göçmen adaylarını işgücü piyasası ihtiyacına göre davet edebilecek. Mevcut sistem özellikle Kanada iş deneyimi, Kanada eğitimi, dil yeterliliği ve iş teklifi için verilen puanlar açısından gözden geçirilecek. Kanada hükümeti özellikle yüksek talep gören mesleklerdeki çalışanların kalıcı oturuma geçişine kolaylık sağlamak amacıyla federal ve eyalet ekonomik göç programlarında bazı iyileştirmelere gidecek” dedi.
Eskişehir, Ankara’da ve İstanbul’da seminerler düzenlenecek
Kanada hükümetinin iş deneyimi, meslek, yaş, dil yeterliliği ve eğitim seviyesi gibi özelliklerine göre kabul sağladığının da altını çizen Northern Pathways Immigration Consulting Kurucusu, lisanslı Kanada Göçmenlik Danışmanı Burcu Akyol, 29 Ekim-6 Kasım tarihleri arasında Türkiye’de seminerler düzenleyerek Kanada’da öğrenim görmek, çalışmak ya da kalıcı oturum izni almak isteyenleri detaylı bir şekilde bilgilendireceklerini söyledi. Seminerlerin 29 Ekim’de Eskişehir’de, 30 Ekim’de Ankara’da ve 6 Kasım’da İstanbul’da gerçekleştirileceğini ifade eden Burcu Akyol, Kanada’da göçmen alımı yapan 80’den fazla eyalet programı olduğunu hatırlatarak eğitim, çalışma ve kalıcı oturum gibi seçenekleri araştıran kişilerin sistemi iyi anlamalarının kritik bir önem taşıdığını belirtti. Seminerlere yoğun ilgi olduğunun altını çizen Burcu Akyol, bilgilere @kanadadayeniyasam Instagram hesabı ya da northernpathways.ca adresinin “etkinlikler” sayfasından ulaşılabileceğini kaydetti.