Yükselen tahvil faizleri hisse piyasaları üzerinde negatif etki etmeye devam ediyor. ABD iki yıllık tahvil faizi %4,60’ların üzerine kadar çıkarken, dün ABD endekslerinde %0,3 – %0,8 oranında düşüşler gözlendi. Bu sabah da benzer oranlarda vadelilerde satışlar yaşanıyor. Bu arada sosyal medya şirketi Snap’ın beklentileri karşılamayan finansalları Nasdaq üzerine ek baskı yapıyor. Risk alma iştahındaki zayıflıkla Euro Stoxx 50 ve MSCI Asya Pasifik endeksi de yaklaşık %0,9 geriliyor. Yurtdışı piyasalardaki görüntüye karşın dün akşam kontratındaki kapanışa paralel BIST100’ün güne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Dün TCMB’nin 150 baz puanlık faiz indirimine sınırlı tepki veren BIST100 endeksi 3.942,5 seviyesine kadar yükselmiş; ancak seans sonunda gelen satışlarla günü 3.901 puandan kapatmıştı. Sanayi endeksi %0,91 oranında yükselirken, ulaştırma endeksi %1,93 oranında prim yaptı. Diğer yandan, bankacılık endeksi %0,44 değer kaybetti.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, TCMB’nin PPK toplantısı takip edildi. TCMB, politika faizini, 150 baz puan indirerek %10,5 seviyesine çekti. Bloomberg anketinde katılımcıların çoğunluğu faizlerin 100 baz puan indirileceğini bekliyordu, birer katılımcı da 50 ve 150 baz puan faiz indirimi olabileceğini değerlendirmekteydi. Metinde, ”takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesinin gündeme alındığı” ifade edilmekte. Böylece kasım ayındaki toplantıda da olası 150 baz puanlık faiz indirimiyle birlikte politika faizinin tek haneli seviyelere gelebileceğine yönelik sinyal verilmekte.
- Karar metninde küresel çapta resesyon beklentilerinin arttığına dikkat çekilmeye devam edilirken, Türkiye ekonomisinde ise 2022’nin ilk yarısında güçlü bir büyüme gözlemlendiği ancak ”yılın ikinci yarısına dair öncü göstergelerin, zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümedeki yavaşlamanın sürdüğüne işaret ettiği” belirtilmekte. Ayrıca imalat sanayi üzerindeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üzerinde şimdilik sınırlı olan etkilerinin yakından takip edildiği de metne eklenmiş.
- Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin ”daha da” arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olmasının ”kritik” önem arz ettiği ifade edilmiş. Bu kapsamda, küresel büyüme ve jeopolitik risklere ilişkin görünümün daha fazla kötüleştiği bir dönemde, sanayi üretimi ve istihdam açısından finansal koşulların destekleyici olmasının daha önemli hale geldiği vurgulanmış.
- Bu kapsamda, önceki metinle uyumlu olarak küresel büyüme görünümüne ilişkin karamsarlığın, ”resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmelerinin yaygınlaştığına” ilişkin ifade ile korunduğu görülmekte.
- Ayrıca istihdam kazanımlarının benzer ekonomilere göre daha olumlu seyrettiği yinelenmiş. ”Özellikle istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduğunun görüldüğü” ifadesine de tekrar yer verilmiş.
- Öte yandan, ”enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığının cari denge üzerindeki riskleri canlı tuttuğuna” ilişkin ifadenin yinelendiği görülmekte. Bunun yanında, ”turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısının devam ettiği” ifadesi de yinelenmiş.
- Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şoklarının etkili olmaya devam ettiğine ilişkin değerlendirmenin de korunduğu gözlenmekte. TCMB tarafından yılın dördüncü Enflasyon Raporu 27 Ekim’de yayınlanacak. TCMB’nin yıl sonu TÜFE tahmini ve enflasyon patikası takip edilecek ve TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun sunumunda vereceği mesajlar izlenecek.
- Ayrıca ”kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının yakından takip edildiğine” ve ”son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının ilan edilen makroihtiyati tedbirlerin katkısı ile geldiği dengenin yakından takip edilmekte olduğuna” ilişkin ifadeler yinelenmiş.
- Ayrıca Kurul’un, ”parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını güçlendirmeye devam edeceğine” yönelik ifadesi metinde korunmuş.
Ayrıca TÜİK tarafından eylül ayına ilişkin yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) yayınlandı. Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen YD-ÜFE’nin eylül ayında aylık artış hızı %2,64’ten %0,67’ye yavaşlarken, yıllık ise rekor seviyeye olan %118,94’ten %117,04’e sınırlı geriledi.
ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, eylül ayı ikinci el konut satışları, aylık %1,5 düşüş sergileyerek Mayıs 2020’de pandemi kısıtlamalarının başladığı dönemden bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Fed’in, faiz artışlarını sürdürmesiyle mortgage faizlerinin yükselmesinin konut piyasasını baskılamaya devam etmesi beklenmekte.
Ayrıca ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 15 Ekim haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif yükseliş beklentisine karşın 226 bin kişiden 214 bin kişi seviyesine geriledi ve böylece son 3 haftanın en düşük seviyesinde gerçekleşti.
Diğer yandan, Almanya’da eylül ayına ilişkin ÜFE, enerji fiyatlarındaki yükselişlerin etkisiyle aylık %2,3 artışla beklentileri (%1,3 artış) aşarken, yıllık bazda ise hafif düşüş beklentilerine karşın %45,8 seviyesinde yatay seyrederek rekor seviyedeki seyrini sürdürdü. Özellikle, yıllık bazda yine enerji ürünleri fiyatlarındaki yüksek oranlı artış (%132,2) öne çıktı. Önümüzdeki aylarda enerji tedarikine ilişkin artan endişelerle enerji fiyatları kaynaklı olarak ÜFE’deki yüksek seyrin sürmesi beklenmekte.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Bowman’ın TSİ 21.05’te ve New York Fed Başkanı Williams’ın TSİ 16.10’da gerçekleştireceği konuşmalar ABD ekonomisinin görünümüne ilişkin beklentiler ve Fed’in para politikasına ve faiz artış hızına yönelik olası yeni sinyaller bakımından takip edilecek.
Ayrıca Euro Bölgesi’nde TSİ 17’de ekim ayı öncü tüketici güveni verisi takip edilecek. Bölgede eylül ayı tüketici güveni verisi, devam eden Rusya ve Ukrayna savaşının etkileri, artan enflasyonist baskılar, ECB’nin para politikasında sıkılaştırma süreci ve Euro Bölgesi’nde artan resesyon endişelerinin etkisiyle -28,8 seviyesine gerileyerek rekor düşük seviyede gerçekleşmişti. Ekim ayında da tüketici güveninin -30 seviyesine gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.
Bunun yanında, İngiltere’de TSİ 09’da iç talebin seyrine ilişkin olarak eylül ayı perakende satışlar verisi takip edilecek. İngiltere’de artan enflasyonist baskıların tüketiciler üzerindeki olumsuz etkisiyle eylül ayında perakende satışların aylık bazda %0,5 gerileyerek düşüşünü sürdürmesi beklenmekte.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından TSİ 10’da ekim ayı tüketici güveni verisi yayınlanacak. Mevsim etkilerinden arındırılmış eylül ayı tüketici güven endeksi, aylık %0,3 oranında sınırlı artışla 72,4’e yükselmişti. Öncesinde açıklanan ekim ayı Bloomberg HT tüketici güven ön endeksi aylık %2,27 yükselmişti, endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicilerin mevcut durum algısı ve geleceğe yönelik beklentilerinde iyileşmeler gözlenmişti.
Ayrıca TSİ 10’da TÜİK tarafından ağustos ayına ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksi yayınlanacak. Temmuz ayına ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksinin artış hızı, aylık %7,92’den %1,31’e yavaşlarken, yıllık ise %134,96’dan %133,41’e hafif düşüşle rekor seviyeden gerilemişti.
Bunun yanında, TSİ 10’da eylül ayı TOBB kurulan ve kapanan şirketler istatistikleri takip edilecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Ford Otosan (FROTO, Sınırlı Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına brüt 5,70TL net 5,13TL kar payı dağıtımını 28 Kasım 2022 tarihinde gerçekleşecek Genel Kurulda sunma kararı aldı. Teklif edilen kar payı ödeme tarihi 2 Aralık 2022 olup dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,6 olarak hesaplanmaktadır.
Global Yatırım Holding (GLYHO, Nötr): Şirket’in %100 bağlı ortaklığı Ardus Gayrimenkul Yatırımları A.Ş.’nin, iştiraki Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’de sahip olduğu payların tamamı olan 5.550.694 adet satış gerçekleştirdiğini duyurmuştur. Bunun neticesinde birlikte hareket eden ortak olarak Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’de dolaylı pay kalmamış olup, doğrudan sahip olunan payların şirket sermayesine oranı %6,19072 seviyesindedir.
Koç Holding (KCHOL, Nötr): Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s Financial Services (S&P) tarafından, 30 Eylül 2022’de Türkiye’nin yerel para cinsinden kredi notu ile “transfer ve konvertibilite” değerlendirmesinin “B+”dan “B”ye düşürülmesini takiben, Şirketin kredi notları üzerinde yapılan inceleme sonucunda uzun vadeli kredi notu “B” ve görünümü “durağan” olarak revize edilmiş, kısa vadeli kredi notu “B” olarak korunmuştur.
Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Sınırlı Pozitif): Şirket ortaklarından Sami Aslanhan’ın ve Ömer Ünsalan’ın, yurt içi ve yurt dışı kurumsal yatırımcılara yapmış oldukları pay satış işlemlerinden elde ettikleri tutarın 500mn TL’yi, Kontrolmatik’e faizsiz borç olarak vermişlerdir. Para transferi, takas işlemleri gerçekleştikten sonra yapılacaktır. Sağlanan bu finansmanın Şirketin işletme sermayesinin güçlendirilmesi ve Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş.’nin kapasite artışı, Amerika’da teşvik başvurusu yapılan 2+1 GWh kapasiteli LFP batarya hücresi projesi, IoT (Controlix) departmanın şirketleştirilmesi ve seri üretim hattının kurulması için kullanılacağı açıklanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Sermaye Piyasası Kurulu, Aksigorta’nın (AKGRT) bedelli (612mn TL’den 1.612mn TL’ye), Alkim Kağıt’ın (ALKA) ise bedelsiz (52,5mn TL’den 183,75mn TL’ye) sermaye artırımı başvurusunu onayladı.
Kurul ayrıca, Şok Marketler’e (SOKM- 11.06.2022 tarihinde yayımlanan gazete haberinde yer alan ifadelerin doğru veya yeterli olup olmadığı konusunda II-15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği’nde belirtilen esaslar çerçevesinde Şirket tarafından kamuya açıklama yapılmaması nedeniyle) 69,8bin TL idari para cezası kesti.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Atlantis Yatırım Holding (ATSYH): Şirketin iştiraki olan Naviga Tekstil San. ve İç Dış Ticaret A.Ş. ile ARI Personel Kıyafetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi arasında kumaş satış protokolü imzalanmış olup Ocak 2023 – Haziran 2023 tarihleri arasında teslimi yapılacak Pamuk/Polyester örme ve dokuma kumaş siparişini içermektedir. Sözleşme tutarı 333 bin 512 USD’dir.
Ensari Deri (ENSRI): Şirketin Tekirdağ İlinde bulunan fabrikasının 2.885 m2 lik çatı alanına Güneş Enerjisi Panellerinin yerleştirilmesi için yüklenici firma ile sözleşme imzalanmıştır. Projenin 30.11.2022 tarihine kadar hayata geçirilmesi öngörülmektedir.
Hun Yenilenebilir Enerji (HUNER): İstanbul Portföy Yönetimi A.Ş. Greenone Yenilenebilir Enerji Girişim Semayesi Yatırım Fonu’nun sahibi olduğu DGN Solar Enerji Girişim A.Ş. hisselerinin %72,7’sinin 4,1mn USD bedel karşılığında satın alınmıştır. Satın alıma ilişkin ilk ödeme 29.06.2022 tarihinde 800.000 USD olarak yapılmıştı, kalan bakiye borç 3,3mn USD bugün ödenmiştir.
Mia Teknoloji (MIATK): Şirket ve Katar menşeli AVEY firması ile sağlık alanında Yapay Zeka Destekli Erken Kişisel Hastalık Teşhisi ve MIA-MED HBYS sistemi entegrasyonu sağlayarak Sağlık Kurumlarına Entegre edilmesi konusunda Katar ve Türkiye’de ortak yatırımlar yapılması ve projeler geliştirilmesi konusunda iş birliği sözleşmesi imzalanmıştır. AVEY ve MIA deneyim, uzmanlık ve teknolojilerini birleştirerek yapay zeka ve sağlık yazılım çözümlerinde ortak projeler geliştireceklerdir.
Sun Tekstil (SUNTK): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş., Şirketi çok yüksek kredi kalitesi kategorisinde değerlendirerek Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notunu “AA (tr)”, Kısa Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notunu “J1+ (tr)”, görünümlerini ise “Stabil” olarak belirlemiştir. JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş., Şirketin Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Kurum Kredi Rating Notunu Türkiye Cumhuriyeti ülke notu ve görünümü ile paralel olacak şekilde “BB/Negatif” olarak belirlemiştir.
Suwen Tekstil (SUWEN): Şirketin yurtdışı pazarlardaki büyüme planları çerçevesinde, Ürdün’de faaliyete geçmek üzere münhasır bayilik sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu sözleşmeye göre, 2023-2027 yılları arasında toplam 5 mağaza açılması planlanmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %12’den %12,02 seviyesine hafif yükseldi. TCMB dün 43,1 milyar TL’lik (%12’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, ayrıca BİST bünyesinde kotasyon yoluyla 2,9 milyar TL (%13,50’den, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 221,1 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa ve orta vadeli tarafta 80 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, uzun vadeli tarafta 15 baz puana varan yükselişler görüldü.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Kaynak Ziraat Yatırım