Acıbadem Maslak Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla meme kanserinde doğru bilinen 10 yanlışı anlattı.
Meme kanserinin son yıllarda genç yaşlarda da görüldüğünü ve Türkiye’de 40 yaş altı meme kanseri oranının Avrupa’dan daha yüksek olduğunu söyleyen Uras, genetik faktörler, çevresel faktörler ve sağlıklı yaşam tarzının meme kanserinin görülmesi sıklığını arttığına dikkati çekti.
Uras, Türkiye’de 80 yaşında kadar yaşayan her 8 kadından 1’inin hayatının bir döneminde meme kanseri ile tanıştığını hatırlatarak, erken teşhisin önemine vurgu yaptı.
Uras, meme kanserinde doğru bilinen 10 yanlışı şöyle sıraladı:
Meme kanseri sadece kadınlarda görülür: Yanlış
Erkeklerde de meme kanseri görülür. Meme kanseri olan her 100 kişiden 1’i erkektir. Erkekler memelerinde kitle hissettikleri zaman hızlıca hekime başvurması gerekiyor. Ailesinde kalıtsal meme kanseri olan erkekler risk açısından dikkatli olması gerekiyor.
İğneyle biyopsi kanserin vücuda yayılmasına yol açar: Yanlış
Biyopsi memede bulunan lezyonun tanımlanması için en etkili yoldur. Biyopsi yapılması kitlenin yayılmasına ya da tür değiştirmesine neden olmaz.
Mamografi kanser yapar: Yanlış
Mamografi kansere yol açmaz ya da oluşmuş bir kanserin yayılmasına neden olmaz. Mamografi, meme kanserinin erken tanılanmasında en etkili yöntem. Mamografi çekilmesi için mutlaka 40 yaşında olunmasına gerek yok. Gerekli durumlarda 40 yaş altında da mamografi çekilebilir.
Ailede meme kanseri yoksa kişide meme kanseri görülmez: Yanlış
Meme kanseri oluşumunda genetik faktörlerin etkisinin bilinmesine karşılık meme kanseri vakalarının yüzde 85’inin aile öyküsünde meme kanseri yoktur. Buna karşılık ailesinde meme kanseri olan kadınlarda da kesinlikle meme kanseri görülecek denilemez.
Meme kanserinde tüm memenin alınması gerekir: Yanlış
Meme tümör boyutu ve memedeki tümör yayılımı uygun olduğu müddetçe memenin tamamının alınmasına gerek yok. Hastaya meme koruyucu cerrahi yapılıyor. Gerekli durumlarda meme alınıyor ve mümkün oldukça meme başı-deri koruyucu mastektomi ve meme protezi ile onarım tercih ediliyor.
Meme kanseri ameliyatı kanserin yayılmasına yol açar: Yanlış
Meme kanserinin vücuda yayılması kanserli hücrelerin vücuda yayılması ile olur. Meme ameliyatlarından sonra vücutta ortaya çıkan tümörlerin, meme kanserli hücrelerin vücuda yayılmasıyla ilgisi var. Ameliyatla bir ilgisi yok. Meme kanserinin uygun zamanda ameliyat edilmesi meme kanserinin vücuda yayılmasını engeller.
Kanser olsaydı ağrı ve kitle olurdu: Yanlış
Meme kanserinde ağrı olması ve kitle oluşması şart değil. Ağrı ve kitle olmadan da kanser olunabiliyor. Meme kanserli hastalar nadiren ağrı şikayeti ile başvurabiliyor. Bu nedenle hiçbir yakınması olmayan ve risk grubunda bulunmayan kişilerin de özellikle 40 yaşından itibaren yılda bir kere klinik meme muayenesi olmaları ve mamografi çektirmeleri son derece önem arz ediyor.
Kendi kendine meme muayenesi yapmak yeterlidir: Yanlış
Her ay kendi kendine meme muayenesi yapılması memede oluşacak doku değişikliklerini, kitleleri, meme cildinde meydana gelen değişiklikleri erken fark etmek için çok önemli. Ancak erken evrede meme kanserini teşhis etmek için yeterli değil.
Memede ele gelen her kitle kanserdir: Yanlış
Memede ele gelen her kitle kanser değil. Memede özellikle genç yaşlarda iyi huylu kitleler ve kistik yapılar sıklıkla görülebilir.
Şifalı bitkiler meme kanserini tedavi edebilir: Yanlış
Meme kanserinde tıbbi tedavi yerine şifalı denilen bitkilere yönelmek tümörün çok daha büyüyüp yayılmasına ve tedavide geç kalınmasına yol açabiliyor. Ayrıca meme kanseri tedavisi görürken doktor onayı olmadan bu bitkileri kullanmak tedavinin etkinliğini azaltabiliyor. Bu nedenle meme kanserinde öncelikle tıbbi tedaviye sıkı sıkıya uymak ve doktora danışmadan hiçbir şey kullanmamak gerekir.