IMF, Rusya-Ukrayna krizi artarken Ukrayna için fonları serbest bıraktı: 700 Milyon Dolar kredi açtı

IMF, Rusya-Ukrayna krizi artarken Ukrayna için fonları serbest bıraktı: 700 Milyon Dolar kredi açtı

IMF’nin yönetim kurulu, Rusya’nın daha derin bir işgal planladığına dair korkular arasında savaşın parçaladığı ülkeyi desteklemek için Pazartesi günü Ukrayna’ya uzun süredir ertelenen 700 milyon dolarlık bir ödemeyi onayladı.

Yeni gelen fonlar, Ukrayna’nın salgınla başa çıkmasına yardımcı olmak için 2020 baharında kabul edilen 5 milyar dolarlık Stand-By Düzenleme programından ikinci bir dilimi işaret ediyor. Bunu, bu yaz Ukrayna’ya verilen 2,7 milyar dolarlık özel çekme hakları (SDR) ve geçen ay sağlanan 600 milyon Euro’luk AB finansmanını takip ediyor.

Financial Times’ın aktardığına göre; Fon Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın IMF destekli ekonomik programı, yetkililerin Covid-19 şokunun etkilerini ele almasına, ekonomik toparlanmayı sürdürmesine ve kilit kırılganlıkları azaltmak için önemli yapısal reformlarda ilerlemeye yardımcı olmayı amaçlıyor” dedi.

Bu fonların gelmesi ve IMF programının Haziran 2022’ye kadar uzatılması, Kiev için kritik ve zamanında bir finansal yastık sağlıyor. ABD’li ve Avrupalı yetkililer, bu ay ülke sınırları yakınında hızla artan 90.000-114.000 Rus askeri nedeniyle alarm zilleri çaldılar. Ukraynalı yetkililerle birlikte, Moskova’nın 2014’te Kırım yarımadasını ilhak ettikten sonra daha derin bir işgal planlayabileceği ve doğu Donbas bölgesinde 14.000 kişinin ölümüne neden olan bir vekalet ayrılıkçı savaşı körükleyebileceği konusunda uyarıyorlar.

IMF, Dünya Bankası ve diğer uluslararası finans kuruluşlarının yanı sıra ABD ve AB’den gelen milyarlarca dolarlık mali destek, Rusya’nın agresif politikalarına başlamasından bu yana Ukrayna’yı desteklemek için kritik önem taşıyor.

IMF dilimi, Başkan Volodimir Zelenskiy yönetiminin reformlarına ayak uydurması ve yeni kurulan yolsuzlukla mücadele kurumlarını etkisiz hale getirmekle tehdit eden Rus yanlısı partiler tarafından geçen sonbaharda başlatılan bir anayasa mahkemesi kararının bir araya gelmesiyle yaklaşık bir yıl ertelendi.

Zelensky’nin parlamentodaki iktidar çoğunluğu tarafından kabul edilen son mevzuat, hem yolsuzlukla mücadele kurumlarının hem de merkez bankasının bağımsızlığını artırarak IMF’nin endişelerini giderdi.

Zelensky, Twitter’da şunları yazdı: “Yaklaşık 700 milyon dolarlık bir dilimin tahsisine ilişkin stand-by programının gözden geçirilmesini tamamlama kararı için [IMF] yönetim kuruluna minnettarız. Bu fonları finansal sistemi desteklemek ve Covid-19 ile mücadele etmek için kullanacağız.”

Bu hafta sonu Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu’na katılan Ukrayna ulusal güvenlik şefi Oleksiy Danylov, ABD, AB ve diğer batılı destekçileri Kiev’e yönelik askeri yardımı ve diğer destek biçimlerini güçlendirmeye çağırdı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “yalnızca dili anladığını” söyledi. kuvvet”.

Rusya, Ukrayna sınırına asker çekerek bölgedeki güvenlik durumunu mümkün olduğu kadar ağırlaştırmaya çalışıyor ve masada gelecekte yapılacak görüşmelerde çıtayı yükseltiyor” dedi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!