Rusya zirai ilaç kalıntısı bulunduğu gerekçesiyle Türkiye’den biber ve nar ithalatını durdurdu. Rusya’nın yasak kararı üretici ve ihracatçının moralini bozdu.
Rusya zirai ilaç kalıntısı bulunduğu gerekçesiyle Türkiye’den biber ve nar ithalatını durdurdu. Rusya’nın yasak kararı üretici ve ihracatçının moralini bozdu.
Kış örtü altı üretim sezonu yeni başlamışken biber ve narda zirai ilaç kalıntısı bulunduğu gerekçesiyle Rusya, 16 Kasım 2021 tarihinde Türkiye’den biber ve nar ithalatını durdurduğunu açıkladı.
Rusya’nın bu kararı örtü altı üretim merkezi Antalya ve ilçelerinde üretici ve ihracatçılarda düş kırıklığı yarattı.
Yıl sonu 2,5 milyar dolar ihracat hedefleyen Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Rusya’nın yasak kararının beklenen sonuç olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, şunları kaydetti.
‘’Böyle bir gelişmeyi zaten bekliyorduk. Rusya’nın bu hareketi, Türkiye ile olan ilişkilerinin bir göstergesi… Bugün biber ve nara ithalat yasağı geldi. Yarın domates ve narenciye ürünleri… Yarın neye yasak geleceğini bilemiyoruz. Narenciye ürünlerine de yasak gelirse bu kez Çukurovalı üretici ve ihracatçı gidecek. Bu biber ve nar yasağı aslında Antalya’ya geldi. Çünkü Antalya örtü altı biber üretim merkezi.’’
Rusya’nın biber ve nar yasağını kaldırmak için hem bakanlık hem de ihracatçılar olarak bastırdıklarını ifade eden Çavuşoğlu, ‘’Sorunu çözmek için çalışıyoruz ama nasıl bir yol alacağız bilemiyorum. Rusya’daki zincir süpermarketlerde bastırıyor. Çünkü marketlerde ürün kalmadı’’ dedi.
Rusya’nın analizi temiz çıkan biberleri bile geri gönderdiğini anlatan BAİB Başkanı Çavuşoğlu, biber yasağının öncelikle ihracatçıyı ve üreticiyi olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. Çavuşoğlu, şöyle konuştu.
‘’Bu yasağın birinci yansıması ihracatçıya olacak. Ama asıl yansıma üreticiyi vuracak. Üretici mahvolacak. Üreticiden sonra komisyoncu olumsuz etkilenecek. Kısacası herkes sıkıntıya girecek.’’
Batı Akdeniz bölgesinden yılın 10 aylık döneminde 560 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı yapıldığını vurgulayan Çavuşoğlu, bunun önemli bölümünün de Rusya’ya gerçekleştiğini bildirdi. Ümit Mirza Çavuşoğlu, ‘’Geçen yıl Türkiye’den Rusya’ya 57 bin ton nar ihracatından 44 milyon dolar, 27 bin ton biber ihracatından da 23 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu yıl ise Rusya’ya 33 bin ton nar ihracatından 26 milyon dolar, 25 bin ton biber ihracından ise 23 milyon dolar döviz sağlandı’’ dedi.
“Rusya’nın kararı siyasi”
Demre Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz, Rusya’nın biber yasağıyla ilgili kararından sonra durumun üretici açısından çok vahim olduğunu söyledi.
Üretim maliyetlerinin sürekli artması nedeniyle fiyatların da yükseldiğini ifade eden Oğuz, başta Demre ve Kumluca üretim merkezleri olmak üzere Antalya’nın ihracat ağırlıklı biber üretim merkezi olduğunu kaydetti. Oğuz, şöyle konuştu.
‘’Rusya’nın yasak kararın getirmesi ve iç piyasada üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle üretici mahvolacak. Sesimizi duyuramıyoruz. Çiftçilerimiz için bir şey yapamıyorum. Sorunları çözmede çaresiz kalıyorsak bu görevde durmanın da anlamı yok. İstifa bile etmek istiyorum. Yıllardır üreticilik çiftçilik yaparım, bu kadar bir zor dönem yaşamadık. Krizle, batmakla karşı karşıyayız. Bıçak kemiğe dayandı.’’
Bir dönüm örtü altı sera maliyetinin kiralık ise 50 bin yer üreticinin ise 35 bin lira olduğunu vurgulayan İbrahim Oğuz, şöyle devam etti.
‘’Naylon sera plastiğin kilosu geçen yıl 12 lira iken şu anda 33 lira oldu. Durum üretici açısından vahim. Bizim en önemli pazarımız Rusya idi. Ürünlerimiz ise ihracat ağırlıklı. Rusya’nın yasak kararı tamamen siyasi bir koz. Her zaman bunu koz olarak kullanıyor. Rusya’nın askeri uçağının düşürülmesinden bu yana koz olarak kullanıyor.
Geçen yıl Rusya domatese kota koymuştu. Domates fiyatları maliyetlerin altına düşmüştü. Şu anda domates üretim maliyeti 3,5-4 lira arasında. Yine yasak gelirse domates fiyatları maliyetlerinin altına iner. Rusya bizim tek pazarımız. Yeni pazarlar bulmalıyız.’’
Öte yandan Moldova da Türkiye’den ithal ettiği narda da pestisit analiz sıklığını artırma kararı aldı.
Kaynak:AjansBizim