SANAYİ POLİTİKALARI-III
Süreç burada bitmemekte, üretim zinciri birbirini destekleyecek şekilde devam etmektedir. Bu kez, kimyasal girdiler kullanan ağaç bazlı kompozit levhanın serüvenine biraz daha yakından bakalım:
Kompozit ahşap levha sanayii açısından maliyetin %40’ı ile en büyük girdi kalemini oluşturan odunun, yakın zamana kadar, yonga halinde başta Amerika ve Kanada olmak üzere değişik ülkelerden ithal edilmesi için büyük bir kampanya vardı. Yonga Levha Sanayicileri Derneği’nin değerlendirmelerine göre 2015-2019 arasında 11 milyon ton yonga ithalatı yapılarak CİF bedel üzerinden 1,3 milyar Dolar para ödenmiştir. Yine aynı raporda 2020 yılında sanayinin ihtiyaç duyduğu yıllık 15 milyon tonluk ihtiyacın büyük kısmının Orman Genel Müdürlüğü tarafından karşılanması ile çok küçük miktarlar hariç yonga ithalatı yapılmadığı bildirilmektedir.
Hali hazırda hem kapasite olarak, hem de üretim olarak Avrupa’nın açık ara en büyük MDF üreticisi olmasının yanında, Yonga Levha ve Laminat Parke üretiminde ikinci olan ülkemizde dünya üretiminin % 7’si gerçekleştirilmektedir. Üretim için yeni yatırımlar ve yeni oyuncuların sektöre girmesi ile trendin yukarı yönlü devam edeceği kabul edilmektedir. Bu kadar iyi figürlere rağmen, Ağaç Bazlı Kompozit Levha Sektörü ile ilgili yapılan değerlendirmelerde; iki ana girdiden kimyasalların ithalata bağımlı olması ve odunun ülke içinden tedarikinin hem pahalı, hem de düzenli olmaması zayıflık olarak kabul edilmektedir…
Türkiye Ormancılar Derneği’nin hazırladığı Türkiye Ormancılığı 2019 adlı çalışmaya göre; Türkiye’deki dikili servet 1,7 milyar m3 ve yıllık üretim 30 milyon m3’tür. Bu üretimin ahşap kompozit panel sanayicilerine ayrılan miktarı 17-18 milyon m3 bir başka ifade ile 10-11 milyon tondur. Geriye kalan miktardan kereste üretimi ve maden direkleri gibi ihtiyaçlar için ayrılan 4-5 milyon m3 çıkarıldıktan sonra kalan kısım yakacak olarak ayrılmaktadır. Yakacak olarak ayrılan miktarın kompozit levha üretimine ayrılması ile ithalat yapılmasına ihtiyaç kalmayacak ve hammadde maliyeti ciddi oranda düşecektir. (bugün için 60-70 usd/ton olan odun maliyeti 30 usd/ton’a gerileyecektir.)
Kompozit Levha Kullanımı ve Mobilya İhracatı
Üretilen ağaç bazlı kompozit levhanın %75’i mobilya üretiminde %12’si inşaat sanayiinde ve %13’ü dekorasyon sektöründe kullanılırken, İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nden yapılan açıklamada ülke ihracatının % 1,75’ini oluşturan ve 180 ülkeye gerçekleştirilen mobilya ihracatında ilk beş ülkeyi Almanya, ABD, Fransa, İsrail ve Irak’ın oluşturduğu ve yeni lojistik merkezleri kurularak ihracatın büyütülmesinin hedeflendiği bildirilmektedir.
İtalya’da yerleşik Center for Industrial Studies (CSIL)tarafından hazırlanan World Furniture Outlook 2020-21 adlı çalışmada Türkiye 2019 yılında 2,9 milyar Dolarlık mobilya ihracatı ile dünyada 8. sırada yer almıştır. CSIL’de 2,9 milyar Dolar görünen miktar TİM raporlarında 3,5 milyar Dolar olarak yer almış, TİM tarafından farkın ihracat kalmelerdeki sınıflandırmadan kaynaklandığı ifade edilmiştir. Aynı yıl 54 milyar Dolarlık ihracatı ile Çin ilk sırayı alırken onu 11,5 milyar dolarla Polonya, 11,4 milyar Dolarla Almanya, 10,9 milyar Dolarla Vietnam, 10,8 milyar Dolarla İtalya, 4,7 milyar Dolarla ABD, 3,7 milyar Dolarla Kanada takip etmiştir.
Sonuç
Sonuç olarak, Karadeniz’den çıkarılacak doğalgazın sadece yakıt olarak kullanılmasını planlamak, ülkedeki kimya sanayinin büyütülmesi için var olan potansiyelin, doğalgazdan üretilen kimyasalları girdi olarak kullanan sanayilerin yaratabileceği katma değerin, farkında olmamak anlamına geleceği açıktır. Kimya sanayinin geliştirilmesi ile mobilya örneğinde gösterildiği üzere önemli bir ithal ikamesi yaratılabileceği ve sanayimiz için büyük bir kaldıraç etkisi olacağı açıktır. Yalnızca Orman ürünleri sektöründe 2 milyar Dolar ithalat sonlandırılacak ve doğru ormancılık politikları ile birleştirildiğinde mobilya ihracatının 15 milyar Dolara yükseltilmesi ve ilave birkaç onbin kişilik istihdama kısa süre içinde ulaşılması mümkün olacaktır.