İstanbul’da, ”hakaret” ve ”basit tehdit” suçlarından yürütülen soruşturmanın tarafları üniversitede okuyan kız öğrencilere toplamda 10 bin lira burs ödenmesi koşuluyla uzlaşmaya vardı ve kovuşturma dosyası kapatıldı.
Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, mağdurların haklarının korunması ve kamuya yararlı edimlerle suç faillerinin topluma kazandırılmasını amaçlayan uzlaştırma yöntemi ülke genelinde başarıyla uygulanıyor.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ‘hakaret’ ve ‘basit tehdit’ suçlarından yürütülen bir soruşturmada, dosya, ”suçun uzlaştırma kapsamında olması” dolayısıyla Uzlaştırma Bürosu’na gönderildi.
Görevlendirilen uzlaştırmacı Özge Fidan’ın yaptığı görüşmeler sonunda, müşteki Erkan Güneş ile şüpheli Muhammet Başal arasında uzlaşma sağlandı. Erkan Güneş, şüpheli Muhammet Başal’ın ”üniversiteli 5 kız öğrenciye 2’er bin lira ödemesi halinde uzlaşmayı kabul edeceğini ve şikayetten vazgeçeceğini” söyledi. Şüphelinin de bunu kabul etmesi üzerine, taraflar 5 öğrenciye toplam 10 bin lira burs verilmesi koşuluyla uzlaştılar.
Cumhuriyet Savcılığı da tarafların uzlaşması üzerine şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı verildi.
”Örnek bir edimle uzlaşma”
Uzlaştırma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Cengiz Apaydın, ”örnek oluşturacak bir edimle uzlaşma sağlandığını” söyledi.
Apaydın, ”Uzlaşma, asıl ivmeyi 2016 – 2017 yılındaki yasa ve yönetmelik değişiklikleriyle kazandı. 2016 yılında 15 bin dosya uzlaşmayla sonuçlandı. Bu rakam 2020 yılında 222 bine kadar çıktı. Biz uzlaşmada büyük bir başarı elde ettik” dedi.
Türk ceza hukukuna ilk kez 1 Haziran 2005’te giren uzlaşma müessesi 2016 yılında yeniden düzenlendi ve 1 Ocak 2017’den itibaren ülke genelinde etkin ve yaygın bir şekilde uygulanmaya başladı
Uzlaştırmaya tabi suçlar kapsamında çözüme kavuşturulan dosya sayısı 1 milyon 80 bin 442’ye ulaşmış durumda. Görüşme süreci tamamlanan dosyalardaki uzlaşma oranı ise yüzde 83.
Kaynak:AjansBizim