Ülkemizde 50 bin kişiye bir kütüphane düşüyor…
2016 verilerine göre dünya kitap okuma oranında Türkiye, 173 ülke arasında 86. sırada yer alıyor. Türk insanı kitap okumaya günde sadece 1 dakika ayırırken, ihtiyaç listesinde okumak 235. sırada bulunuyor. Çok üzücü ama bu verilere göre ‘Toplumumuz kitap okumuyor’…
Bu hafta köşeme, 29 Ekimde açılışı gerçekleşen büyük bir emeği, özel bir kütüphanenin hikâyesini taşımak istedim. Adı, “ Şana Taka”
Bahaettin Kabahasanoğlu, hayallerinde olan bu kütüphaneyi açmak için doğduğu yer olan, Trabzon’un Yomra ilçesine bağlı Çınarlı köyünü seçmiş. Bürokrasiden emekli 16 kitap, onlarca tiyatro eseri, dizi film senaryosu, kültür, sanat ve turizm hakkında binlerce makale yazmış olan eğitimci yazar biriktirdiği kitaplarının yanında inşaatı gerçekleştirmek için de, maddi birikimlerinden büyük özverilerde bulunmuş.
Kütüphanenin en dikkat çeken yanı mimarisi; bir dağın tepesine konmuş gibi duran taka.
Kütüphanenin her noktası elli yıllık bir hayalin ve uzun bir yolculuğun hikâyesini anlatıyor. 29 Ekim 1971’den başlayıp… 2021’e kadar devam eden…
Kabahasanoğlu bugünlere olan yolculuğunu şöyle anlatıyor;
“Biz, Şana’nın tam ortasında sayılırdık. Öteşana ile Güşana arasında… Ninemin masalları, manileri, bilmeceleri… Batum’dan Trabzon’a mavnalarla silah taşıyan dedemin seferberlik ve İstiklâl Harbi hikâyeleri ile büyüdük… Dedemin elde kıyma tütünlerini koyduğu rafın kenarındaydı küçük kitaplığım vardı. Sonra rahmetli annemin, rahmetli Ümmühan Teyzemden getirdiği bir sepet kitapla sağa sola biraz büyütmüştüm işi.
Elli yıl önce yine bir Cumhuriyet Bayramında… Yine bir Cuma günü… Kitap raflarına yenilerini eklemişim. Ardından da karşısına kurulup uzun uzun seyretmişim… İşte o anda öylesine söylenmişim. “Keşke büyük bir kitaplığım olsa…”
Nereye gittiysem oraya geldi bu hayalim. Ve tam elli yıl sonra… Yağmurlu bir günde… Sahile dört kilometre mesafede… “Bu yağmurda kim gelir” endişeleri arasında…
İki yüzü aşkın kitap dostunun katılımıyla demir aldı Şana Taka…
Kültür ve sanata duyarlı insanların yüreklerine dokuna dokuna devam etsin yolculuğu…
Şehre uzak noktalarda yeni yeni ‘Şana Taka’lar açılmasına vesile olsun inşallah.
Köylerin ve mahallelerin ihtiyaçlarının yalnızca yol, su, elektrik olmadığını hatırlatsın.”
Nutukla beraber 9 kitap yazan ve toplam 3997 kitap okuyan Mustafa Kemal Atatürk…”Ben çocukken yoksuldum. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiç birisini yapamazdım.” Diyor.
Ülke kaderinin kitaplarla değiştiğini görerek, çok kıymetli bir çalışma ortaya koyan Karahasanoğlu’na minnet duymamak elde değil.
Muhteşem bir doğa ve kitaplar… Trabzon’a doğayla iç içe gemi konseptli bir kütüphane kazandıran, bu eseriyle de farkındalık ortaya koyan kıymetli yazarımıza kentim ve çocuklarımız adına çok teşekkür ediyorum.
Sonuç olarak; Bu emeğe öncelikle Trabzon’un sahip çıkması, edebiyat ve kültür derneklerinin etkinliklerini TAKAYA taşıyarak destek olması gerekiyor.
ŞANA TAKA örneğinden yola çıkılarak ülke çapında bir çalışma başlatılmasını… Sadece kentlerimizde değil, köylerimizde de, kültür ve sanat alanları oluşturulmasını… Özellikle de belediyelerimizin, çocuklarımız için bu tür çalışmalara önderlik yapmasını diliyorum.