Kış geliyor, gözlük camları yine buğulanacak!
Havalar soğumaya başlıyor. Maske takmanın da etkisiyle gözlük camlarının buğulanması, gözlük kullananlar için can sıkıcı olur. Buğulanmayı gidermeye yardımcı olacak birkaç ipucunu denemek yararlı olabilir.
Kış mevsimi gelmek üzere. Havanın soğumasını yavaş yavaş hissetmeye başlıyoruz. Paltolar, eşarplar, eldivenler gibi kışlık giyeceklere merhaba demeye hazırlanırken, bir de maske takmaktan dolayı iyice sorun olmaya başlayan gözlük camlarının buğulanmasına da merhaba demek zorundayız.
Yoğuşma etkisiyle burundan ya da ağızdan çıkan sıcak hava, özellikle maskenin üst kısmından tahliye edilirken soğuk gözlükle temas edince camlar buğulanıyor.
Bu sorunu gidermek için birkaç ipucu öneriliyor.
Bunlardan biri gözlük camlarını sabunlu suyla yıkamak. Camlar yıkandıktan sonra gözlük iyice silkelenerek camlardaki suyun gitmesi sağlanır ve kurumaya bırakılır. Sabunlu suyla yıkamak, camların üzerinde ince bir sabun tabakası oluşturuyor, bu da camların buğulanmasını önemli ölçüde engelliyor. Bu uygulama gün boyunca buğulanmayı önlemese de ilk birkaç saatte etkili oluyor.
Benzer bir teknik de erkeklerin tıraş olmak için kullandıkları köpüklerden yararlanmak. Gözlük camları az miktarda köpükle kaplanacak, tercihan sıcak suyla çalkalanacak ve kurumaya bırakılacak.
Bir başka uygulamada da maske ile yüz arasında bir mendil yerleştirmek. Maskenin üst kısmına iç tarafa yerleştirilecek bir mendil, nefesin üst taraftan tahliye edilmesini engelleyecek, dolayısıyla sıcak hava soğuk gözlükle temas etmeyeceği için buğulanma da olmayacak.
Tavsiye edilen bir başka uygulama da maskenin üst tarafını bir ya da iki kez içe katlayarak takmak. Bu şekilde, maskenin üst bölümünde oluşacak kalınlık yoluyla havanın üstten dışarı çıkmasını engellemek ve böylece gözlük camlarının buğulanmasını önlemek. Ancak bunun için maskenin yeterince büyük olması gerekiyor ki maske üstten katlandığında alt tarafta ağız kısmı açıkta kalmasın!
Gözlük camlarının bir anda buğulanarak görüşü engellenmesinin ne denli can sıkıcı olduğu göz önüne alınırsa bu ipuçları denenmeye değer.
Kaynak: AjansBizim