Gazeteciler, Afrika dönüşünde Erdoğan’a F-35’lerden dolayı Türkiye’nin 1,4 milyar dolar alacağına karşılık olarak Amerika tarafından F-16 alımı ve mevcutların modernizasyonu için bir teklif geldiğini, ancak ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bunu doğrulamadığını da yalanlamadığını hatırlattıktan sonra şunu sordu:
“Yine bir oyalama taktiği yürütüyorlar. Bundan vazgeçmeyecek mi Amerika?”
Bu garip soruya, Erdoğan’ın verdiği cevap da bir o kadar garipti; “bu görüşmelerin şu anda alt düzeyde söz konusu olduğunu” belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
“Ama biz bu 1 milyar 400 milyon dolarımızı öyle veya böyle alacağız. Bütün bunlar konuşuluyor. Şu anda savunma bakanlarımız karşılıklı olarak bu görüşmeleri yapıyorlar. Şimdi Milli Savunma Bakanımız, Amerika Savunma Bakanı ile bir araya gelecek, görüşecekler. Mesafe alacağız diye inanıyorum. Roma’da G20 Toplantısı’nda Biden ile biz de bunu tabii konuşacağız; ‘Ne yapıyoruz, ne oluyor?’ diye soracağız. Hiçbir şekilde Türkiye’nin haklarının yenmesine fırsat vermeyiz.”
Erdoğan’ın, Türkiye-ABD Savunma Bakanları görüşmesinden kastettiği, Perşembe-Cuma günleri Brüksel’de yapılan NATO Savunma Bakanları toplantısıydı.
Medyamız haber başlıklarında Akar ve Austin’in görüştüğünü müjdeledi!.. Akar’ın Austin dışında İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace başta olmak üzere pek çok mevkidaşıyla görüşme gerçekleştirdiği de kaydedildi.
Sadece medyamız değil, Savunma Bakanlığı da internet sitesinde yayımladığı haberde “Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Brüksel’de Lloyd James Austin ile Görüştü” başlığı kullanıldı. Haberin içeriğinde ise “Toplantı öncesinde kısa bir görüşme gerçekleştirdi” ifadesi kullanılıp şu bilgi verildi:
“Görüşmede, Roma’da gerçekleştirilecek G20 Liderler Zirvesi öncesinde olumlu gündem oluşturulması için ayrıntılı bir görüşme yapılmasının gerekliliği ele alındı.”
Her Şey Bir Yana Biden’la Buluşma Bir Yana
Demek ki, Erdoğan’ın beklentisinin aksine Akar, Austin’le F-35/F-16 veya ABD-NATO’nun Rusya ve Çin’i çevrelemeye yönelik yeni hazırlıkları ya da Suriye’deki gelişmeleri değil, sadece “Godot’u bekler” gibi beklenen ay sonundaki G20 Zirvesi’nde, olası Erdoğan-Biden buluşmasını görüşmüş!..
Nitekim iktidarın kalemlerinden birisi de bugünkü yazısında, MSB’nin o açıklamasını şöyle yorumladı:
“Erdoğan’ın işaret ettiği savunma bakanları arasındaki görüşme önceki gün Brüksel’de gerçekleşti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile bir araya geldi. Basına yansıyan haberlere göre bu görüşmede, bu ay sonunda Roma’da yapılacak G-20 Liderler Zirvesi öncesinde olumlu gündem oluşturulması için ayrıntılı bir görüşme yapılmasının gerekliliği ele alındı. Bu ifadelerden ne anlıyoruz? Demek ki, Roma’daki buluşma öncesi ‘olumlu bir gündem oluşturulması’ için o tarihe kadar ‘istişareler’ devam edecek.”
Son Dakika: F16 Çalışması Başlamış
Bugün ise şu oldu:
Sabah saatlerinde hemen hemen tüm medya “Son dakika” diyerek Bakan Akar’ın ağzından “F16 tedariki çalışmalarının başlatıldığını” duyurdu.
Başlığa bakınca ne anlaşılıyor? Akar-Austin görüşmesinde, F-16 konusunda bazı gelişmeler olduğunu.
Peki gerçek ne? Brüksel’deki NATO Karagâhı’nda, gazetecilere Savunma Bakanları toplantısı ve mevkidaşlarıyla yaptığı “kısa süreli görüşmeler” hakkında bilgi veren Akar’a, Türkiye’nin ABD’den F-16 tedarikine ilişkin bir soru sorulmuş. O da “84 milyon nüfusumuzu, 780 bin kilometrekare topraklarımızı ve bu çerçevedeki hak ve hukukumuzun korunması bizim vazifemiz. Bunu nasıl yapacağız? Ordumuzla yapacağız. Ordu ne demek? Personel ve donanım demek. Bunu yerine getirmeye çalışıyoruz. Yani ordumuzu en iyi şekilde teçhiz etmeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın liderliğinde savunma sanayisinde yerlilik oranı yüzde 80’lere yaklaştı.” dedikten sonra şunları anlatmış:
“Birçok ihtiyacımızı yerli olarak karşılayabilecek durumdayız. Bunun dışında karşılamamız gereken ihtiyaçlarımız da var. Bu manada elimizdeki F-16’ların yenilenmesi lazım. Stratejik müttefikimiz, dostumuz ABD’den hem blok 70 Viper F-16 tedariki hem de elimizdeki bazı uçakların modernize edilmesi için teknik çalışma başlatıldı. Süreci takip ediyoruz. Türkiye’nin, TSK’nın güçlenmesi aynı zamanda NATO savunmasının güçlenmesi anlamına geliyor.”
ABD Savunma Bakanı Austin ile görüşmesinin nasıl geçtiğine ilişkin bir soruya ise, “30 Ekim’de Roma’da Liderler Zirvesi yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız ile Sayın Biden görüşecek. Buradaki temaslarla o zirvenin olumlu, yapıcı, rahat, sorunları çözücü şekilde gerçekleşmesine yönelik elimizden gelen katkıyı sağlamaya çalışıyoruz.” karşılığını vermiş.
Özetle; F-16 cephesinde yeni bir gelişme yok; beklenti, dilek ve temenniler var… Çünkü Akar, Brüksel’de bu meselelerin çözümünden evvel, Erdoğan-Biden zirvesinin “olumlu, yapıcı, rahat geçmesine katkıda bulunmak” için çalışmış!..
Yazılanları Geç Görüntülere Bak
Ülkemizde sevinçle(!) karşılan Akar-Austin görüşmesinde F-16’lar, Erdoğan-Biden buluşması veya başka konular mı ele alındı; bunları geçelim.
“Görüşme” dediğiniz tam olarak nedir? İki ülke heyetleri bir masa etrafında bir araya gelir, oturup konuşur, sonrasında bir açıklama yapılır, değil mi?
Ya Brüksel’de olan ne?
Bizzat MSB’nin yayınladığı video ve fotoğraflara bakınca şunu görüyorsunuz:
Birinde, Akar ve Austin NATO Karargâhı’nın koridorunda, ayaküstü toplam 45 saniye görüşüyor… Selam, sabah, “How are you?” faslını düşün; geriye ne kalır?
İkincisinde, Savunma Bakanları toplantısı başlamadan önce Akar yerine geçiyor. Ardından önce Austin, sonra İngiltere Savunma Bakanı Wallace geliyor. Oturacakları yer, Akar oturduğu yerden hemen sonraki bölüm. Austin geçerken Akar’la, yine ayaküstü, 80-85 saniye konuşuyorlar.
Yani toplamda 2 dakikalık sohbet!..
ABD tarafı da Akar’la bu sohbetleri “görüşme” saymamış olmalı ki, Pentagon’un internet sitesinde Austin’in sadece İspanya, Danimarka ve Fransa Savunma Bakanları ile yaptığı görüşmeler yer aldı.
Bir fikir vermesi açısından paylaşalım.
Austin, İspanyol mevkidaşı ile örneğin “IŞİD’le mücadele”, Danimarkalı mevkidaşı ile NATO’nun Irak’taki misyonunun yanısıra Rusya’nın Baltık Denizi ve Ukrayna’daki faaliyetleri, Fransız mevkidaşıyla da terörizmle mücadele konularında görüş alışverişinde bulunmuş.
Ez cümle; algılara değil, olgulara bakalım!..