Prof. Dr. Naci İnci’yi rektör olarak atayan Cumhurbaşkanlığı kararının iptali için Danıştay’a başvuruldu.
Boğaziçi Üniversitesi’nden 100’ü aşkın akademisyenin yaptığı başvuru dilekçelerinde atama kararının “anayasal ilke ve kurallarla bağdaşmaktan uzak, hukuka aykırı” olduğu, “Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan atama yetkisinin kamu zararına yol açtığını” ifade edildi.
Konuya ilişkin kamuoyuna yapılan duyuruda, daha önce Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanması, ayrıca iki yeni fakültenin kurulmasına ve bu fakültelere dekan atamaları kararlarının iptali için de başvuru yapıldığı belirtildi. YÖK ve Prof. Dr. Naci İnci’nin rektör yardımcısı olarak katkıda bulunduğu üniversitenin atanmış yönetimince alınan hukuksuz kararların yürütmelerinin durdurulmalarını talep etmek amacıyla beş başvuru daha gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, bunların İletişim Fakültesi’ne rektörün vekaleten dekan olarak atanmasına karşı açılan iptal davası, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Muzaffer Eroğlu’nun Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne görevlendirilmesi, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Muzaffer Eroğlu’nun Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin senatörü olarak atanması, üniversite senatosunda mükerrer oy kullanımına ilişkin olduğu ifade edilirken, “Beşinci başvuruda da Danıştay’a kuruluşunun dayandığı Cumhurbaşkanlığı kararının iptali için başvuru yaptığımız Hukuk Fakültesi’ne, 16.07.2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan ilanla başlanılan, öğretim üyesi ve araştırma görevlisi alımı işleminin durdurulması istemiyle bir başvuru daha gerçekleştirdik” denildi.
Bu idari işlemlerin ”hukuki olarak sorunlu olduğu, Boğaziçi Üniversitesi’ne telafisi imkansız zararlar verdiği ve tamamen kontrol etmeyi amaçladığı” belirtilen duyuruda, 15 Temmuz 2021 tarihinde görevden alınan rektör Prof. Dr. Melih Bulu, yardımcıları Prof. Dr. Naci İnci, Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez, Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın gerçekleştirdikleri işlemlerle görevlerini kötüye kullandıkları dile getirildi. Duyuruda, söz konusu işlemlerin Üniversite Senatosu ve Üniversite Yönetim Kurulu’nu ele geçirmeye yönelik olduğu iddiasına yer verildi.
Kaynak: AjansBizim