Tam ismiyle non-fungible token olarak isimlendirilen NFT, son zamanlarda isminden sıklıkla söz ettirmekte. Peki NFT nedir? NFT ne demektir? NFT nasıl yapılır? NFT coin nedir?
NFT, kripto para teknolojilerini kullanarak 2015 yılında ortaya çıkan ve dünyada giderek popüler hale gelen Non-Fungible Tokens, yani takas edilemez jetonlar anlamına geliyor. Herhangi bir dijital dosyanın benzersiz olduğunu onaylayan, blok zinciri adı verilen dijital defterde depolanan bir veri birimidir.
Bir NFT, bir kriptografik belirteç gibi işlev görür, ancak Bitcoin gibi kripto para birimlerinin aksine, karşılıklı olarak birbirinin yerine geçemez, başka bir deyişle, değiştirilebilir değildir.
Ethereum blok zincirinin bir parçası olan NFT’leri dijital eserlere sahip olmak için bir tür sertifika gibi düşünebilirsiniz. NFT alışverişler blok zinciri teknolojisi üzerinden kayıt altına alınıyor. Bu blok zincirleri, içindeki verilerin değiştirilememesini sağlayacak şekilde şifrelenmiştir. Bu dijital varlıklar silinemezler, kopyalanamaz veya benzer bir varlıkla eşitlenemezler, çünkü her NFT varlığı kendi başına benzersizdir.
Bitcoin, Ethereum ve Flow vs. blok zincirlerinin de NFT kullanımlarını tanımlandırmak amacıyla kendi jeton standartları bulunmaktadır.
Dijital olarak hazırlanan sanat, video oyunun öğeleri ve işitsel dosyalar gibi dijital koleksiyonların metalaştırılması için NFT’ler kullanılabilmektedir. Fakat, özgün içeriğin herhangi bir kopyasına olan erişim, jetonun sahibi ile sınırlı değildir.
NFT nasıl yapılır?
Herkes bir NFT oluşturabilir. Bunun için kripto endüstrisi hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmanız gerekmiyor. Başlamadan önce, NFT’lerinizi hangi blok zincirinde yayınlamak istediğinize karar vermeniz gerekecek.
Genellikle Ethereum altyapısında oluşturulan bu dijital varlıklar, ERC-721 ve ERC-1155 belirteçlerinin standartlarına göre oluşturuluyorlar. Her blok zincirinin kendi standardı, uyumlu cüzdan hizmetleri ve pazar yerleri vardır.