Bu alanda yazılmış pek çok kitapta, bu sorular, ya hadis, ya cemaat önderinin görüşü, ya mezhebinin görüşü çok az da KURAN olarak cevaplanır.
Din nedir? Sizce de din nedir gerçekten?
Din, her şeyin mutlak ve tek sahibi Allah (cc) tarafından insanlara gönderilen bir sistemdir.
Eğer bu cevaba itirazımız yoksa hayır demiyorsak; dinin kaynağı da; Allah’ın vahiy yoluyla Peygambere gönderdiği KURAN’dır.
Dinin kaynağına göre, Allah’ın beklentilerinin, emirlerinin, tavsiyelerinin, isteklerinin neler olduğunu doğru ve dürüst bir şekilde anlamamız için cevaplanmalıdır.
Bu konuda kafaları karıştırmak için değil doğruya ulaşmak için şunları da sormamız gerekiyor:
1- Dinin kaynağı acaba sadece ve sadece Kuran mıdır?
2- Yoksa Kuran’ın yanında hadislerde dinin kaynağı mıdır?
3- Mezhepler dinde otoriteler midir?
4- Tarikatları dindeki yeri nedir?
5- Tarikat şeyh ve önderleri nasıl değerlendirmeliyiz? Bunla, dinde ek birer kaynak mıdır?
Başlığı iyi anlamak için, bu sorulara Kuran açısından cevap vermemiz gerekiyor?
Şu soruyu da bir soralım, İslam peygamberi Hz. Muhammed, dine kural ve kaide sokma yetkisine sahip miydi değil miydi?
Yoksa sadece ve sadece aldığı emir-yasak ve istenenleri bildirmekle yani TEBLİĞ ile mi görevliydi?
Kuran’ın dışındaki kaynakları iyi araştırıp, bir birleriyle çelişip çelişmediklerine bakmamız gerekiyor. Çünkü Kuran, kendisiyle asla ve asla çelişmemektedir.
Din konusunda yapılan tartışmalar hem medya da hem de halkın arasında sürekli gündeme gelmektedir. Bu tartışmalarda kimin haklı, hangi fikrin dini gerçeklere uygun olduğuna nasıl karar vereceğiz?
Neden din adına çok farklı doğrular ileri sürülmektedir? Kafalarımız neden aydınlık değil? Neden doğru payda da buluşamıyoruz?
Gerçek dini, din adına uydurulanlardan asıl ayırt edeceğiz ve kime nasıl inanacağız?
Kafa karışıklıklarını gidermek için, Kuran tek başına yeterli değil mi?
Eğer bu sorulara doğru cevap bulabilirsek, diğer bütün soruların cevabı da kendiliğinden ortaya çıkacak ve ortalık netleşecektir.
Allah’ın asla ortak kabul etmediği ve artık dininizi eksiksiz tamamladım dediği sistem olan dini saptırmalardan, sömürülerden, keyfilikten, töre ve geleneklerden korumanın çaresini bulduğumuzda; kaynağı da bulmuş olacağız.
Dinde karmaşa nereden kaynaklanmaktadır? Sorusu da bize rehberlik edecektir. Allah’tan inen ile insandan olanı ayırt etmek; bu soruların çözüm yöntemimizdir.
Bu yöntemdeki titizlik, Allah’tan olanı (dinin kaynağı), beşeri olanla (uydurma dini kaynaklarla) harmanlayıp, din diye- Allah’ın sistemi diye- sunma çaba ve gayretlerine set çekecek, dur diyecektir.
“İşte böyle! Senden önce de bir memlekete elçi gönderdiğimizde, oranın servetle şımarmış elit tabakası mutlaka şöyle demişlerdir; ‘ Biz atalarımızı bir ümmet üzerinde bulduk, onların eserlerine uyarak yol alacağız.” Zuhruf; 23. “Kendilerine okunmakta olan kitabı sana indirmemiz onlara yetmiyor mu?” Ankebut:51 “Allah size kitabı detaylandırılmış bir halde indirmişken ondan başka hakem mi isteyeyim.” Enam: 114 “Rabbinizden size indirilene uyun. O’ndan başka evliyaya (dostlara) uymayın. Ne kadar az öğüt alıyorsunuz.” Araf:3 “Haberin olsun, halis din yalnızca Allah’ındır. O’ndan başkalarını evliyalar edinerek ‘Biz bunlara yalnız bizi daha fazla Allah’a yaklaştırmaları için kulluk ediyoruz’ diyenlere gelince:; Allah tartışıp durdukları konuyla ilgili hükmünü verecektir. Şu bir gerçek ki Allah yalancı, inkârcı kişiyi doğru yola eriştirmez.” Zümer: 3.-“Kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık.”Enam:38.-“Sana her şey için ayrıntılı bir açıklayıcı, doğru yola ileten, rahmet olan ve Müslümanlara müjde olan kitabı indirdik” Nahl: 89.- “Allah kuluna yetmez mi? Seni, O’ndan O’ndan başkasıyla korkutuyorlar.” Zümer: 36
Haşa! Allah dinde eksik bir şey bırakmış da bunu kullarından bazılarına tamamlatmak için fırsat ve imkân mı vermiş?
Dinde sanki eksik varmış gibi dinin şurasına burasına ekleme ve çıkarma yapanlara karşı çok dikkatli olmalıyız.
Esen kalınız.