Yasak, yaşlılara sağlanacak bazı desteklerin olmaması yüzünden hem bıktırıcı hem öfkelendirici. Özellikle sosyal medyada gittikçe artan tepkiler görülüyor. Biraz daha sürdürülürse ciddi sıkıntılar beklenmelidir.
Aslında sıkıntı yasağın etkilerini azaltıcı önlemlerin düşünülmemesinden kaynaklanıyor. Değilse koruyucu bir önlem olarak doğruluğuna inandığım bir uygulama.
Bizim bürokrasimizde önemli bir kusur geri besleme kavramının olmaması. Bir yasa, bir yönetmelik vb hazırlanıp yayımlandıktan sonra bir daha asla ele alınmaz. Geri besleme yapılarak uygulamada görülen aksaklıklar giderilmeye, uygulama daha da mükemmelleştirilmeye çalışılmaz. Yüz yıl geçse bir daha üzerinde düşünülmeden uygulanması sürdürülecek, anlamsız ya da yanlış bir yığın yönetmelik bilirim. Başka bir yazıda örnek vermek isterim.
Konumuza dönelim. Yaşlı insanların sağlık sorunları var. Aile hekimlerine giderek yazdırdıkları raporlu olmayan ilaçları var. Raporlu ilaçlarını bir telefonla getirtebilecekleri yakın ve tanıdık bir eczahane bulunmayabilir. Devlet dairelerinde, bankalarda yürütmeleri gereken işleri var. Evinde yeterince nakit kalmayan, bankaya gitmek isteyen, internet kullanmayan ya da kullanamayan, bu yolla bazı ödemelerini yapamayan pek çok insan var. Bizzat kendilerinin yapmak isteyecekleri alışverişleri var. Onlar adına iş görecek yakınları olmayan ya da uzakta olanlar var.
Çözüm düşünmek, üretmek, uygulamak; devletin, yasağı koyanların görevi. Pek az düşünerek aklıma gelen birkaç öneri:
Aile hekimleri Haftanın belirli günlerinde, dönüşümlü olarak ayda birer kere yaşlıları evlerinde ziyaret ederek reçetelerini yazabilir, hastahanelere sevklerini yapabilir; raporlu ilaçlarının gününde eczahanelerce yaşlıların evlerine gönderilmesini kontrol edebilir.
On beş günde bir, banka ve devlet daireleri görev yaparken sadece 65 yaş üstüne hizmet verebilir ve bu günlerde diğer yaş gruplarına Sadece mesai saatleri içerisinde sokağa çıkma yasağı uygulanabilir. Aynı sürede market, bakkal, manav vb yerler sadece 65 yaş üstüne hizmet vermek üzere açık bulundurulabilir.
Bu tarz düzenlemelerden sonra hiçbir yaşlının sıkıntısı kalmayacaktır.
Virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin %80’inin 60 ve daha yüksek yaştakiler olduğu dikkate alınınca yaşlılara uygulanan sokağa çıkma yasağı doğru bir önlem olarak görülmektedir. Birtakım densizin yaşlı insanlara bu vesileyle saygısızlık yapması, önlemi psikolojik olarak olumsuz etkilemektedir.
Normale dönülse bile yaşlıların olabildiğince evlerinde kalmaları kendi sağlıkları için önemlidir.