3+1 dönüm noktası! Yunanistan 7 Aralık’ı bekliyor…

featured

Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu için gittiği New York’ta temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün ikili ilişkilerde yeni bir döneme girilen Yunanistan’ın Başbakanı Kiryakos Miçotakis’i kabul etti.

Bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunan iki lider ilişkilerde mevcut olumlu iklimi ve bunu muhafaza etme kararlılıklarını teyit ettiler.

HEM YUNANİSTAN DA HEM DÜNYADA YANKILANDI

Erdoğan-Miçotakis görüşmesinin yankıları bugün hem Yunanistan’da hem dünya basınında öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.

Bloomberg komşu iki ülkenin liderinin görüş ayrılıklarını gidermek için yeniden çaba gösterdiğine dikkat çekerken, Associated Press (AP) haber ajansı iki ülkenin yıllardır devam eden gerilimi azaltmayı amaçlayan görüşmeleri sürdürme konusunda mutabık kaldığını yazdı.

“ERDOĞAN’IN ZİYARETİ ÖNEMLİ BİR ADIM”

Yunanistan’ın en büyük gazetelerinden biri olan Kathimerini, iki liderin görüşmesinin oldukça olumlu ve sakin bir havada geçtiğini yazdı ve Rum tarafının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Aralık’ta Selanik’te düzenlenecek Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi toplantısına katılmasını ‘ilişkilerin tamamen normalleşmesi yönünde önemli bir adım’ olarak değerlendirdiğini belirtti.

İki tarafın da sükunet süresinin mümkün olduğu kadar uzatılması yönünde hareket ettiğine dikkat çeken Kathimerini, bir hükümet kaynağının sözlerini aktararak ‘Lahey’e çağrı’ gibi konuların hala çok uzakta olduğunu yazdı.

EKİM VE KASIM AYLARINDA EN ZORLU KONULAR ELE ALINACAK

CNN Yunanistan görüşmede bundan sonraki temaslara ilişkin bir yol haritasının masaya yatırıldığını ve iki tarafın da siyasi diyaloğun sürdürmeye niyetli olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi;

“Her iki tarafın kararlılığına rağmen yol uzun gibi görünüyor. Türk kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Ekim ve Kasım aylarında yapılacak temaslarda gündemin en zorlu konuları ele alınacak. 7 Aralık’ta iki liderin yeniden masaya oturacağı Selanik’te sıcak gelişmeler yaşanabilir.”

ZOR KONULAR SONRAKİ GÖRÜŞMELERE BIRAKILDI

Protothema Erdoğan ve Miçotakis’in ‘zor konuları’ sonraya bıraktıklarını ve Aralık ayında Selanik’te bir araya geleceklerine dikkat çekerek, Lahey’e başvuru, Kıbrıs sorunu gibi çetrefilli konuların bu toplantılarda ele alınacağını yazdı.

7 ARALIK BİR DÖNÜM NOKTASI OLACAK

In.gr haber sitesi iki liderin olumlu bir atmosferde gerçekleştirdiği toplantının diplomatik bir başarı olduğuna dikkat çekerken, 7 Aralık’ta Selanik’te düzenlenecek Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi toplantısının her iki ülke için de bir dönüm noktası olacağını vurguladı.

HER BİRİ KRİTİK 3+1 TOPLANTI

TanNea gazetesi, New York’taki Türk Evi’nde göç, iklim krizi ve bundan sonra atılacak adımların ele alındığını yazdı. Aradaki olumlu atmosfere rağmen her iki liderin de kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayan TaNea bu tartışmaların Ekim ayındaki görüşmelere bırakıldığını liderlerin olumlu gündeme yoğunlaştığını belirterek şunları yazdı;

“Yunanistan-Türk yol haritasında şu anda yıl sonuna kadar mutabakata varılan 3+1 kilometre taşı yer alıyor.

Bunlardan ilki ve en ‘zoru’ 16 Ekim’de gerçekleşecek. Dışişleri Bakan Yardımcıları MEB ve kıta sahanlığı konularını masaya yatıracak.

İkincisi 17 Ekim’de gerçekleşecek ve daha kolay konular ele alınacak. Üçüncü dönüm noktası Kasım ayında gerçekleşecek Milli Savunma Bakanlıkları düzeyinde güven artırıcı tedbirlere ilişkin konular değerlendirilecek.

Dördüncü adım ise 7 Aralık’ta, iki lider ve Bakanların katılımıyla düzenlenecek Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi olacak.”?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!