Kocaeli Şairler ve Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve yayınevi sahibi Alptekin Cevherli, gazetecilik mesleği sırasında biriken makalelerinin kitap haline getirilmesiyle yazarlığa başladığını, daha sonra roman ve araştırma kitapları yayımladığını söyledi.
Eşinin de kitap yazmaya ilgi duyduğunu fark ettiğini belirten Cevherli, “Eşim ‘Bir kitabım çıksa çok mutlu olurum.’ gibisinden yazmış. Ara ara da ufak hikayeleri bilgisayarda yazıyordu. Onları topladım ve ondan habersiz olarak doğum gününde kitabını çıkarttım. Kitabı çok ilgi gördü. Daha sonra ikinci, üçüncü, dördüncü derken çocuklar da zannediyorum bundan etkilendiler” diye konuştu.
Cevherli, her gün yatmadan önce mutlaka çocuklara kitap okumalarının, okuma ve yazma tutkusunun aile içinde yayılmasına vesile olduğunu dile getirdi.
Çocuklarına çok küçük yaşlardan beri yatmadan önce yarım saat kitap okuduklarına değinerek, şöyle devam etti:
“Zannediyorum kelime dağarcıklarının gelişmesinde ve edebiyata olan yatkınlığın oluşmasında ciddi etkisi oldu. Çocukların da yazdıklarını keşfettik, onların da kitaplarını bastık. Kızım ilkokul birinci sınıftayken ilk kitabı yayımlandı. İçinde 12-13 hikaye var. Dolayısıyla çocuklar nasıl ortamda büyürse, ne yeteneği varsa ve o konuda önünü açtığınızda zaten o kendi içinden geleni ortaya dökmüş oluyor.”
Çocuk kitapları yazan 43 yaşındaki Revasiye Cevherli ise çocukların gelişimine uygun, hayal güçlerini destekleyici ve zararlı olabilecek düşüncelerden arınmış eserleri çocuklarla buluşturmayı amaçladığını söyledi.
Çocuklarına sürekli kitap okuduğuna işaret eden anne Cevherli, “Çocuklarım, ‘Anne kendi hikayelerini anlat.’ dedi. Akşamları, kendi hikayelerimi anlatmaya başladım. Bu şekilde süreç başladı” dedi.
Çocuklarına anlattığı hikayelerin yer aldığı kitabın ilk yayını olduğunu anlatan Cevherli, daha önce anaokulu öğretmenliği yaptığı için gelişim düzeyine göre kitap okumanın çocuklardaki faydasını gayet net görebildiğini vurguladı.
“Çocukları faydalı kitaplarla buluşturmak adına bu kitapları yazdık. Bunda da başarılı oluyoruz diye düşünüyorum” diyen Cevherli, kitapları alan okurlarla diyaloğu devam ettirdiklerine dikkati çekti.
Arslanbey Ortaokulu 7’nci sınıf öğrencisi Duru Melek Cevherli, yayınlanmış iki kitabından ilkinin ilkokul birinci sınıfta basıldığını söyledi.
Evde babasının bilgisayarında kendi kendine hikayeler yazdığını belirten Cevherli, “Sonunda sayfayı kapatırdım kaydetmeden çünkü kaydetmeyi bilmiyordum. Babam bir gün gördü ve kaydetmeyi öğretti. O zaman hikayeler birikmeye başladı. Sonra karar aldık, kitap olsun dedik. Bu sayede ilk kitabım 7 yaşındayken yayımlandı. İçinde kısa kısa 12 öykü var. Birbirinden farklı hikayeler” diye konuştu.
Okul öncesi yaşlarında kitaplardan harfleri tek tek yazıp yan yana getirdiğini ve bu sayede babasının desteğiyle okumayı öğrendiğini belirten Cevherli, öğretmenlerinden ve arkadaşlarından çok güzel geri dönüşler aldığını ve yazarlığa devam edeceğini kaydetti.
Aynı çatı altında ailenin her ferdinin kitap yazmasını değerlendiren Cevherli, “Evde herkes kitap yazıyor, biraz sessiz oluyor ama bence çok güzel bir şey” dedi.
Aynı okulda 6’ncı sınıfta eğitim gören Bilge Melek Cevherli ise yazmaya 4’üncü sınıfta başladığını, ailesinden ilham alarak 2 kitap yazdığını söyledi. (AA)