Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
- 24 Ekim Pazartesi Almanya; PMI Verileri (Ekim) Euro Bölgesi; PMI Verileri (Ekim) ABD; PMI Verileri (Ekim)
- 25 Ekim Salı Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (Ekim) Almanya; Ifo İş İklimi Endeksi (Ekim) ABD; S&P/CS 20 Kentte Konut Fiyat Endeksi (Ağustos), CB Tüketici Güven Endeksi (Ekim), Richmond Fed İmalat Endeksi (Ekim)
- 26 Ekim Çarşamba ABD; Yeni Konut Satışları (Eylül), Ham Petrol Stokları
- 27 Ekim Perşembe Almanya; GfK Tüketici Güven Endeksi (Kasım) Türkiye; Ekonomik Güven Endeksi (Ekim), Yabancı Turist Sayısı (Eylül), Dış Ticaret Dengesi (Eylül-Nihai) Euro Bölgesi; AMB Faiz Kararı ABD; GSYİH (3Ç22), Haftalık İşsizlik Başvuruları, Dayanıklı Mal Siparişleri (Eylül), Kansas City Fed İmalat Endeksi (Ekim)
- 28 Ekim Cuma Japonya; BoJ Faiz Kararı Türkiye; Hizmet ÜFE (Eylül) Almanya; TÜFE (Ekim), GSYİH (3Ç22) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi (Ekim), Sanayi Güven Endeksi (Ekim) ABD; PCE Fiyat Endeksi (Eylül), Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (Ekim), Bekleyen Konut Satışları (Eylül)
– Küresel piyasalarda bu haftanın gündeminde ABD’nin üçüncü çeyrek büyüme rakamlarından PCE enflasyona, konut piyasasından güven endekslerine çeşitli ekonomik veriler takip edilecek. S&P500 Endeksi’nde yer alan şirketlerin üçüncü çeyrek bilançoları gelmeye devam ediyor. Teknoloji devlerinden sanayiye çeşitli sektörlerden pek çok önemli şirketin finansallarıyla yoğun bir hafta olacak. Avrupa ve Japonya’da merkez bankalarının faiz kararları izlenecek.
ABD’de Ekonomik Analiz Bürosu (BEA) perşembe günü üçüncü çeyrek öncü büyüme rakamlarını yayınlayacak. ABD ekonomisinin ilk ve ikinci çeyreklerde sırasıyla %1,6 ve %0,6 daralarak teknik olarak resesyona girmesinin ardından üçüncü çeyrekte %2,1 civarında büyümesi bekleniyor.
Hafta boyunca ABD konut piyasasına ilişkin veri akışı takip edilecek. S&P Global salı günü Case Shiller 20 Kentte Konut Fiyat Endeksi’ni açıklayacak. Nisan 2017’den bu yana ilk kez temmuzda (%0,4) bir önceki aya göre gerileyen endeksin ağustosta %0,2 yükselmesi beklenmekte. Endekste ikinci çeyreğin başından bu yana belirgin bir yavaşlama görülüyor. Veride yıllık bazda beklenti %14,4 artarak nisandan beri görülen yavaşlamanın devam ettiği yönünde. Çarşamba günü eylül ayının yeni konut satışları verisi yayınlanacak. Ağustosta önceki aya göre %28,8 artışla 685 bin adet gerçekleşen yeni konut satışlarının eylülde %12,4 düşüşle 590 bin seviyesine gerilemesi bekleniyor. Yeni konut satışlarında da yavaşlama mevcut. Zira 2022 yılında yeni konut satışlarında yavaşlama belirgin olup Nisan 2020’den sonra ilk kez bu yılın haziran ve temmuz aylarında 600 binin altında kaldı. ABD’de artan mortgage faizleri ve fiyatlardaki hızlı yükseliş konut piyasasına olan talebi düşürmeye devam ediyor. Cuma günü geçen ayın bekleyen konut satışları verisi takip edilecek. Ağustosta aylık %2 düşen verinin eylülde %5 düşmesi bekleniyor. Bekleyen konut satışları azalan talebin etkisiyle bu yıl mayıs hariç tüm aylarda daraldı.
Haftanın son işlem gününde ABD’de Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi PCE Fiyat Endeksi yayınlanacak. Endeks ağustosta aylık %0,3 artarken yıllık bazda %6,2 artışla bir miktar yavaşlamıştı. Çekirdek PCE ise aylık %0,6, yıllık %4,9 ile piyasa beklentisinin üzerinde artış kaydetti. Yaklaşık iki hafta önce yayınlanan verilere göre TÜFE eylülde aylık %0,4, yıllık %8,2 ile beklentiyi aştı.
Bu hafta ABD’de işlem gören şirketlerin bilanço takvimi açısından yoğun geçecek. Piyasalar tarafından finansalları yakından izlenecek şirketler arasında (pazartesi) HSBC, (salı) Microsoft, Alphabet, Coca-Cola, General Electric, 3M, UBS, General Motors, Twitter, (çarşamba) Meta (Facebook), Boeing, Ford, Kraft, Banco Santander, Deutsche Bank, (perşembe) Apple, Amazon, Mastercard, McDonald’s, Starbucks, Caterpillar, (cuma) ExxonMobil, Chevron ve Sanofi bilançoları takip edilecektir. Şimdiye kadar S&P500 Endeksi’nde yer alan şirketlerin yaklaşık beşte biri üçüncü çeyrek bilançolarını açıkladı. Bilanço açıklayan şirketlerin çoğunluğu kâr tahminlerini aştı.
Merkez bankaları tarafında piyasa, perşembe günü toplanacak Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz kararını yakından izleyecektir. Toplantıda 75bp faiz artırımına giderek ana refinansman faizini %2’ye yükseltmesi bekleniyor. Eylül 2019’dan beri ilk kez bu yıl temmuzda faizlerde değişikliğe giden banka, temmuz ayında üç ana politika faizinde 50’şer bp, ağustosta ise 75’er bp artırıma gitti. Son verilere göre Euro Bölgesi’nde enflasyon eylülde yıllık %9,1’den %9,9’a yükseldi. Çekirdek TÜFE artışı yıllık %4,3’ten %4,8 seviyesine çıktı.
Enflasyon artışının sınırlı kalması nedeniyle majör merkez bankalarının çoğunun aksine genişleyici duruşunu koruyan Japonya Merkez Bankası (BoJ) para politikası kararlarını cuma günü açıklayacak. Bu yıl mart ayından beri sert yükselen USDJPY paritesinde geçen hafta 150 seviyesinin aşılması sonrasında döviz piyasasına müdahale gelmişti. Hafta başında ise BoJ, on yıllıkların faizinin bankanın belirlediği %0,25 üst limiti aşmasının ardından tahvil piyasasına müdahale etmişti. Dolayısıyla, BoJ’un bu haftaki toplantıda atacağı adımlar yakından izlenecek.
Kanada Merkez Bankası’nın çarşamba günü faizlerde 75bp artırıma gitmesi beklenmekte. Kanada’da enflasyon, manşet rakamda bir miktar gerileme olsa da hala yüksek. Geçen hafta yayınlanan verilere göre çekirdek enflasyon eylülde yıllık bazda hız kazandı. Merkez Bankası toplantısından piyasa beklentisine paralel bir karar çıkması durumunda politika faizi %4 seviyesine yükselecek.
– Yurt içinde bu hafta salı günü ekim ayı Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) ile sektörel güven endeksleri, perşembe ekim ayı Ekonomik Güven Endeksi, eylül ayına ilişkin yabancı turist sayısı, nihai dış ticaret dengesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yılın dördüncü ve son Enflasyon Raporu ile cuma günü Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) takip edilecek.
RKGE eylülde bir önceki aya göre azalarak 99,9 puan olurken mevsimsellikten arındırılmış endeks aynı dönemde daha sınırlı bir düşüş ise 100,2 puan olmuştu. İmalat sanayi genelinde KKO eylülde 0,7 puan artarak %77,4, mevsim etkisinden arındırılmış oran 0,7 puan artışla %77,3 seviyesinde gerçekleşti.
TÜİK’in sektörel güven endeksleri tarafında hizmet, perakende ve inşaat sektörlerinin her üçünde de güven eylülde artış kaydetmişti. Mevsim etkilerinden arındırılmış endeks bir önceki aya göre hizmet sektöründe %1,7, perakende ticaret sektöründe %2,7 ve inşaat sektöründe %2,1 arttı.
Salı günkü sektörel güven endekslerinin ardından perşembe günü ekim ayı ekonomik güven endeksi takip edilecek. Endeks eylülde değişmeyerek 94,3 puan seviyesinde kalırken endekse katkısı %40 seviyesinde olan reel kesim dışındaki tüm sektörlerde güven artmıştı.
Ayrıca, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu perşembe günü yılın son Enflasyon Raporu’nun sunumunu yapacak. TCMB’nin 2022 yılı için enflasyon tahmini yılın ilk (Ocak), ikinci (Nisan) ve üçüncü (Temmuz) raporlarında sırasıyla %23,2, %48,8 ve %60,4 olmuştu.
TCMB geçen haftaki para politikası toplantısında haftalık repo faizini 150bp faiz indirerek %10,5 seviyesine çekmişti. Perşembe günü toplantı özeti yayınlanacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı perşembe günü eylül ayı turizm istatistiklerini yayınlayacak. Türkiye’ye giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre %58,3 artışla 6,3 milyona yükselirken ocak-ağustos döneminde %108,5 artarak 29,3 milyon oldu.
Haftanın son işlem gününde TÜİK’in eylül ayı H-ÜFE verisi takip edilecek. Hizmet ÜFE ağustosta aylık %4,89, yıllık %97,20 ve on iki aylık ortalamalara göre %72,01 artmıştı.
Bu hafta yurt içinde de üçüncü çeyrek bilanço takvimi yoğunlaşacak. Borsa İstanbul’da listelenen pek çok şirketin hafta boyunca finansallarını açıklaması bekleniyor. Pazartesi günü Aksigorta (AKGRT), çarşamba Akbank (AKBNK), Erdemir (EREGL), Tav Havalimanları (TAVHL), Tekfen Holding (TKFEN), Tofaş (TOASO), Türk Traktör (TTRAK), perşembe Garanti Bankası (GARAN) ve cuma günü Anadolu Anonim Türk Sigorta (ANSGR) bilançoları bekleniyor.
Kaynak Piramit Menkul Kıymetler