Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı ve Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı eski Milli güreşçi Hamza Yerlikaya’nın lise diplomasının ‘gerçekliği’ hakkında yapılan 125 haber ve paylaşım erişime engellendi.
Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği, 28 Aralık 2020 tarihli kararıyla Hamza Yerlikaya’nın ‘lise diplomasının sahte olduğuna’ ilişkin mahkeme kararı haberlerine ve Yerlikaya’nın daha sonra bu konuda yaptığı açıklamalara ilişkin haberlere, “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle bugün erişim engeli getirdi ve kaldırılmasına karar verdi. Mahkemenin 2020/6242 sayılı kararı ile 125 URL’ye artık erişilemiyor.
Yerlikaya hakkındaki açıklamasına mahkeme kararıyla engel getirilen CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, twitter hesabından kararı, “Arkadaşlar, Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya’nın lise diplomasının sahte olduğuna ilişkin açıklamam mahkeme tarafından engellendi. Haberiniz olsun. Bunu paylaşarak herkesi haberdar edin… Meydan okuması buraya kadarmış ” sözleriyle değerlendirdi.
İFÖD: Türkiye’de bugüne kadar en az 450 bin web sitesi engellendi
İfade Özgürlüğü Derneği’nin (İFÖD, internette yaşanan ifade özgürlüğü ihlalleri hakkında hazırladığı EngelliWeb raporuna göre, Türkiye’de internet ortamında yayınları düzenleyen 5651 sayılı kanunun yaklaşık 13 yıl önce yürürlüğe girmesinden sonra Ekim 2020 itibariyle en az 450 bin web sitesine, 140 bin URL’ye ve 42 bin tweet’e engelleme yapıldı.
En çok site kapatan kurum BTK
EngelliWeb raporuna göre, 2006-2019 yılları arasında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 237 bin 086 kararla en çok web sitesi kapatan kurum oldu.
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ise 2016 yılından kapatılana kadar 129 bin 124 web sitesi erişim yasağına imza attı.
32 bin 741 site ise mahkeme kararıyla engellendi.