Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
· 20 Şubat Pazartesi Çin; Kredi Ana Faiz Oranı Almanya; ÜFE (Ocak) Türkiye; Tüketici Güven Endeksi (Şubat), Yurt Dışı ÜFE (Ocak), Merkezi Yönetim Borç Stoku (Ocak) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi (Şubat)
· 21 Şubat Salı Dünya Geneli; PMI Verileri (Şubat-Öncü) Almanya; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Şubat) ABD; İkinci El Konut Satışları (Ocak)
· 22 Şubat Çarşamba Almanya; TÜFE (Şubat), Ifo İş İklimi Endeksi (Şubat) Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı (Şubat), Sektörel Güven Endeksleri (Şubat) ABD; FOMC Toplantı Tutanakları
· 23 Şubat Perşembe Euro Bölgesi; TÜFE (Ocak) Türkiye; TCMB Faiz Kararı ABD; GSYİH (4Ç22-İkinci), Kansas City Fed İmalat Endeksi (Şubat)
· 24 Şubat Cuma Japonya; TÜFE (Ocak) Almanya; GSYİH (4Ç22-Nihai) Türkiye; Yabancı Turist Sayısı (Ocak) ABD; PCE Fiyat Endeksi (Ocak), Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (Şubat-Nihai), Yeni Konut Satışları (Ocak)
– Küresel hisse senedi piyasalarında hareketlerin görece sınırlı kaldığı haftanın ardından Fed’in son para politikası toplantısının tutanakları, ABD PCE enflasyon rakamları ve konut piyasasına ilişkin bir dizi veri ile dünya genelinde şubat PMI rakamları takip edilecek. S&P500 şirketlerinin 4Ç22 finansalları devam ediyor.
Fed’in çarşamba günü yayınlanacak 31 Ocak–1 Şubat toplantı tutanakları haftanın en önemli gündem maddelerinden biri olarak öne çıkıyor. Bankanın 21-22 Mart toplantısında 25bp ya da 50bp faiz artırımına gideceği beklentileri kısa vadeli risk iştahı açısından oldukça önemli. Özellikle, bölgesel Fed Başkanları James Bullard ve Loretta Mester’in 50bp artırımı yönünde sinyal vermelerinin ardından sinyaller daha da önem kazanmış durumda. Aralık Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 50bp faiz artıran banka, 2023 yılının ilk toplantısında sıkılaştırmacı adımlarını yavaşlatmaya devam ederek 25bp faiz artırmıştı. Sıkılaştırma döngüsüne geçen yılın mart ayında 25bp ile başlayıp ardından vites artıran banka, faiz artırım hızını o zamandan beri ilk kez 25bp’ye indirmiş oldu. Banka, politika faizini mart ayından beri toplam 450bp artırarak sıfıra yakın seviyelerden %4,50-4,75 hedef aralığına yükseltti. Piyasa beklentileri ile Fed tahminleri arasındaki uyumsuzluk dikkate alındığında, son toplantı tutanakları politika yapıcıların enflasyona ilişkin ve faizlerin ne kadar süre yüksek seviyelerde kalacağı konusundaki düşüncelerine ışık tutabilir. Bu bağlamda Fed yetkililerinin konuşmaları önemli olacaktır. Bu hafta perşembe günü Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, cuma günü Fed Guvernörü Philip Jefferson, Boston Fed Başkanı Susan Collins ve Guvernör Christopher Waller konuşacak. Jefferson ile Waller’ın FOMC’de daimi oy hakkı bulunuyor. Yine bu bağlamda haftanın son işlem günü yayınlanacak ocak PCE Fiyat Endeksi takip edilecek.
Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesinde aylık artışın kasım ve aralıktaki %0,1’den ocakta %0,3’e yükselmesi bekleniyor. Yıllık artış hız kesmeye devam ederek aralıkta %5,0 olmuştu. Çekirdek göstergenin aralıkta %0,3 artmasının ardından ocakta %0,4 artması beklenmekte. Yıllık bazda ise aralıkta %4,4 artmasının ardından ocakta %4,3 artması beklenmektedir. Geçen yılın haziran ayında zirve görülmesinin bu yana düşen yıllık manşet rakam aralıkta ekim 2021’den beri en düşük seviyeye inerek piyasaları destekleyen “dezenflasyon” hikayesini güçlendirmişti. Dezenflasyon hikayesi Fed’in projeksiyonları ve piyasa beklentileri arasındaki ayrışmada etkili olmuştur. PCE enflasyonun gerilemesi bu yöndeki spekülasyonu güçlendirebilir. Bununla birlikte ABD’de tarım dışı istihdam artışı ocak ayında 517 bin ile beklentinin çok üzerinde gerçekleşmişti. Güçlü istihdam artışı fiyatlar üzerindeki baskıyı yükseltmiş olabilir. Zira aynı döneme ilişkin geçen hafta yayınlanan TÜFE rakamları beklenenden biraz yüksek gelmişti.
ABD’de salı günü ocak ayı ikinci el konut satışları ve cuma günü aynı dönemin ikinci el konut satışları verileri gelecek. İkinci el konut satışlarının biraz artışla 4,1 milyona yükselmesi beklenmekte. Geçen yılın ocak ayından bu yana ilk kez artış olabilir. Yeni konut satışlarının da bir miktar artışla 620 bine yükselmesi bekleniyor. Konut satışlarının yirmi yılın zirvesinden gerilemeye başlayan mortgage faizlerinden pozitif etkilenmesi beklenebilir. Mevcut durumda %6 civarındaki sabit faizli mortgage oranları ekim sonunda %7’nin üzerini görmüştü.
Salı günü Japonya, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de şubat ayı PMI verileri takip edilecek. Ekonomik faaliyetlerde ocakta dünya genelinde bir artış olmuştu.
S&P500 şirketlerinin 4Ç22 bilançoları açıklanmaya devam ediyor. ABD’de pazartesi günü tatil olması nedeniyle piyasalar kapalı olacak. Hafta boyunca Walmart, Home Depot, eBay, Alibaba finansalları izlenecek. Hafta başında bilanço açıklayacak büyük perakende ticaret şirketlerinin finansalları tüketim harcamalarına ilişkin ipucu verdiği için önemli olacaktır. Şimdiye kadar bilanço açıklamış S&P500 şirketlerinin yaklaşık %70’i kâr beklentilerini aşmasına karşın uzun vadeli ortalamalarının altında seyretmekte.
– Yurt içinde yaşanan deprem felaketinin ardından bu hafta ekonomi gündeminde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı ve şubat ayı güven endeksleri takip edilecek.
TCMB perşembe günkü para politikası toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak. Son iki toplantıda faizleri %9 seviyesinde sabit tutan bankanın, iletişiminden mevcut faizin yeterli olduğu ifadesini çıkarması, indirime gidilebileceği beklentilerinin güçlenmesine neden olmuştu. Foreks’in anketinden çıkan sonuçlara göre piyasanın medyan beklentisi 50bp indirime gidilerek politika faizinin %8,50 seviyesine çekileceği yönünde.
Haftanın ilk işlem gününde TÜİK Tüketici Güven Endeksini yayınlayacak. Endeks ocakta 75,6’dan 79,1 seviyesine yükselmişti. Çarşamba günü Reel Kesin Güven Endeksi (RKGE) ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) ile sektörel güven endeksleri açıklanacak. Ocakta RKGE-MA 1,8 puan artışla 103,4 puan olurken KKO-MA 0,6 puan azalarak %75,8 seviyesinde gerçekleşmişti. Aynı dönemde güven endeksi hizmet sektöründe %1,7 ve perakende sektöründe %1,0 azalırken inşaat sektöründe %0,6 artmıştı.
Kaynak Piramit Menkul