Almanların Çoğu Merkel’i Özlemeyecek

Almanların Çoğu Merkel'i Özlemeyecek

Bir kamuoyu araştırmasına göre emekliliğe hazırlanan Almanya Şansölyesi Merkel’i Almanların çoğu özlemeyecek. Merkel’i en çok muhafazakar CDU/CSU birliğinin destekçileri özleyecek, en az ise AFD destekçileri özleyecek.

Almanya’da Civey Enstitüsü tarafından yürütülen bir kamuoyu yoklamasına göre emekliliğe hazırlanan Başbakan Angela Merkel’i Almanların çoğu özlemeyecek.

Parlamento seçimlerinden bir gün önce ”Augsburger Allgemeine” gazetesi tarafından yayınlanan ankete katılanlara, 2005’ten beri görev yapan Merkel’i özleyip özlemeyecekleri soruldu.

Katılımcıların yüzde 38’i ”kesinlikle hayır” ve yüzde 14’ü ”pek değil” yanıtını vererek özlemeyeceklerin oranını toplamda yüzde 52 olarak belirledi.  Buna karşılık, ankete katılanların yüzde 38’i Alman hükümetinin başındaki ilk kadının kaçırılacağını düşünürken, yüzde 14’ü ”oldukça” ve yüzde 24’ü ”kesinlikle” diyor. Ankete katılanların yüzde 10’u emin değil.

Merkel’i en çok CDU/CSU destekçileri özleyecek

Bir ankete göre, sol-ılımlı CDU/CSU koalisyonunun destekçileri, Birlik hükümetini 16 yıl boyunca yöneten Merkel’i en çok özleyecek. Ankete katılanların toplam yüzde 63’ü onun ayrılmasından dolayı pişmanlık duyduğunu ifade etti. Şansölye, mevcut ankete de yansıyan Almanya için Alternatif (AfD) seçmenleri arasında uzun süredir en az popüler olan kişi. Emekli olduktan sonra sadece yüzde 2’si O’nu özleyecek.

Yakın zamanda ABD’ye yaptığı bir ziyarette Merkel, görevinden ayrıldığında ne yapacağı sorulduğunda, önce bir ara vereceğini ve gerçekten neyle ilgilendiğini düşüneceğini söyledi. Ona göre son 16 yılda, bunun için çok az zamanı oldu.

Şansölye, ”O zaman muhtemelen bir şeyler okumaya çalışacağım, sonra yorgun olacağım için gözlerim kapanacak, sonra biraz uyuyacağım” dedi.

Emeklilik tarihi belirsiz

Ancak Merkel’in siyasi olarak ne zaman emekli olabileceği henüz net değil. Pazar günkü seçimlerin yakın sonucu nedeniyle, seçim sonrası müzakereler biraz zaman alabilir. Bu, Merkel’in Almanya’yı Noel’e kadar yönetebileceği anlamına geliyor.

17 Aralık’a kadar hükümeti yönetirse, ülkenin savaş sonrası tarihinde en uzun süre görev yapan Alman şansölyesi olacak. Bu rekor şu anda 1982’den 1998’e kadar federal hükümete başkanlık eden ve komünizmin sona ermesinin ardından Almanya’nın yeniden birleşmesini denetleyen Şansölye Helmut Kohl’a ait.

Kaynak : AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!