Fahrettin Yokuş: AKP ve MHP İnsan Sağlığıyla Oynuyor

Fahrettin Yokuş: AKP ve MHP İnsan Sağlığıyla Oynuyor
  • Tarımda kullanılan pestisit kimyasalların insan sağlığına zararlarının araştırılması AKP ve MHP oylarıyla reddedildi 

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş’un İyi Parti Grubu adına verdiği “Tarımsal üretimde kullanılan insan sağlığına ve çevreye zarar veren pestisitler” hakkındaki araştırma önergesi Ak Parti ve MHP’nin verdiği oylar neticesinde kabul edilmedi.

Yokuş, “Ülkemizde tarımsal üretimde kullanılan pestisitler zehirli kimyasal maddelerin başında gelmektedir. Pestisitlerin gıda üretiminde vazgeçilmez önemde olan arılar, kelebekler vb. gibi uçucu böcekler başta olmak üzere tabiattaki çok sayıda canlının yok olmasına neden olarak biyoçeşitlilik kaybına yol açmaktadır. Toprak ve su gibi hayatın devamlılığı için çok önem taşıyan fiziksel varlıklarda kirliliğe yol açtığı, genel olarak insan sağlığına ve doğaya da zarar verdiği uzmanlarca da açıklanmıştır.

Pestisitler kendi içinde bulunan kimyasal yapılarındaki benzerliklere göre 64 aktif maddeye ayrılmaktadır. Bu maddelerdeki pestisitler imalat, depolama, pazarlama ve kullanılma sırasında hava, su ve toprağa karışarak hedef olmayan canlıları da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu duruma bir de bilinçsiz ve dikkatsiz kullanımı da eklersek suda, toprakta, bitkisel ve hayvansal besinlerde de artan oranlarda birikmektedir. Ülkemizde kullanılan pestisitlerin de kalıntı sorunu, alıcı, üretici ve tüketicilerin eğitim noksanlığından kaynaklanmaktadır. Kalıntı sorununa çözüm getirebilmek için sorunun kaynaklarının bilinmesi ve bu doğrultuda çeşitli çalışmalar yapılması gerekmektedir.”

 

BAKANLIK GERİ ADIM ATTI ARALIK 2020’YE KADAR PESTİSİTLER SOFRALARIMIZDA

“Ülkemizde uzun yıllardır kullanılan Tarım ve Orman Bakanlığı 19 Aralık 2018 tarihinde pestisitlerin bazılarının kullanımına kısıtlamalar getirmiştir. Bununla birlikte “Thamethoxam” maddesinin sera ve tohumculukta uygulanacağını “Imidacloprid” maddesinin de 2019 yılı Aralık ayına kadar kullanım izni verilen alanlarda kullanılacağı Bakanlıkça belirtilmiştir.  Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Müdürlüğü Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanlığının 27.01.2020 tarihinde resmi sitesindeki duyurusunda “Thiamethoxam” maddesinin sera ve tohum “Imidaclopridaktif” aktif maddesin de sera, tohum ve fidecilik alanlarında 2020 Aralık ayına kadar uzatılıp kullanılacağını duyurmuştur.

Türkiye nüfusunun yaklaşık 38 milyonu kronik hastalıklardan yakınmaktadır. Pestisitler gibi bizim kontrolümüz dışında vücudumuza giren zehirler, akut ve kronik hastalıkların oluşmasına sebep olmaktadır. Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD 19 salgını neticesinde halkın sağlığı, sağlıklı gıdaya erişimin, tarımın önemi hayati derecede önem iken bahsi geçen kimyasal maddelerle zehirlenmeye devam ediyoruz.

Dünya Sağlık Örgütü pestisit çeşitlerinin aktif maddelerine göre bir sınıflama yapmıştır. Bu sınıflamaya göre; Kanser Riskini Arttıran Pestisitler, Üreme Sağlığını Bozan Pestisitler, Son Derece Tehlikeli Pestisitler, Çok Tehlikeli Pestisitler, Yüksek Biyolojik Birikime Neden Olan Pestisitler, Uzun Süre Toksik Etki Gösterebilen Pestisitler, Solunduğunda Ölümcül Etki Gösteren Pestisitler olarak belirlenmiştir. Bu hususta Meclis Başkanlığına verdiğim araştırma önergesinde, pestisitlerin hangi gıda ürünlerinde kullanıldığı, gıdalarda ve sularda kalıntılarının tespitinin yapılması, üreme sistemi başta olmak üzere halk sağlığına olan etkilerinin araştırılarak, gerekli tedbirlerin alınmasını amaçlamıştık. Ancak ne yazık ki önergemiz reddedildi.”

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!