Ukrayna Askeri İstihbarat Teşkilatı Başkanı General Kyrylo Budanov, Military Times’a yaptığı açıklamada, ”Rusya’nın Ocak sonu veya Şubat başında saldırıya hazırlandığını” öne sürdü.
Ukrayna Askeri İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kyrylo Budanov, ”Rusya’nın Ukrayna sınırları çevresinde yığdığı 92 binden fazla askeri var ve Ocak sonu veya Şubat başında bir saldırıya hazırlanıyor” dedi.
General Budanov, Military Times’a yaptığı açıklamada, böyle bir durumun muhtemelen hava saldırıları, topçu ve zırhlı saldırılarını, ardından doğuda hava saldırılarını, Odessa ve Mariupul’da amfibi saldırıları ve komşu Belarus’tan (Brig üzerinden) daha küçük bir saldırıyı içereceğini söyledi.
Budanov, Rusya’nın bu yılın başlarındaki geniş çaplı Zapad 21 askeri tatbikatında, bir defada 3.500’den fazla hava indirme ve özel harekat askerini bırakabileceklerini kanıtladı, dedi.
Budanov, Rusya’nın hazırladığı saldırının, 2014’te başlayan ve yaklaşık 14 bin Ukraynalı’nın yaşamını yitirdiği çatışmada daha önce görülen her şeyden çok daha yıkıcı olacağını söyledi.
Washington Post’a konuşan Ukrayna’nın yeni Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in henüz saldırı kararı alıp almadığının belirsiz olduğunu söylemişti.
Ancak, Budanov, Military Times’taki açıklamalarında, Rusya’nın bunu yapmak için kapasite inşa ettiğini, Kırım’daki asker seviyelerini ve silah sistemlerini artırdığını ve İskender kısa menzilli balistik füze sistemleri ve sınırın yakınındaki diğer silahları sahneye koyduğunu söyledi. Budanov, ”Ve yılın o zamanındaki sert hava koşullarının Rusları saldırmaktan vazgeçireceği yönündeki düşünceyle alay etti” ifadesini kullandı.
”Bir dizi psikolojik operasyon”
Budanov, soğuk havalarda savaşmanın ”kendileri ve Ruslar için sorun olmadığını” belirterek, ”Ancak böyle bir saldırı, öncelikle Ukrayna’nın istikrarını bozmak ve savaşma kabiliyetini baltalamak için tasarlanmış bir dizi psikolojik operasyonu takip edecek. Halkın hükümete karşı olduğunu gösteren protestolar ve mitingler yoluyla huzursuzluğu körüklemek istiyorlar” dedi.
Ukraynalı generale göre, ”bu çabalar arasında, ülkedeki ekonomi ve enerji kaynaklarıyla ilgili huzursuzluğu körüklemeye çalışan Rusya tarafından organize edilen COVID-19 aşı protestoları” da yer alıyor.
Budanov, Rusya’nın, “Wagnergate” olarak adlandırılan ve Ukrayna içindeki saldırılardan sorumlu Rus özel askeri grubundan 30 kişinin de dahil olduğu provokasyonla hükümet karşıtlığını körüklemeye çalıştığını söyledi. Budanov, Belarus’a giden bu kişilerin gözaltına alınmak üzere Ukrayna’ya geri getirilmeleri gerektiğini, ancak bunun yerine Belarus KGB’nin yardımıyla Rusya’ya gönderilmek zorunda kaldıklarını kaydetti.
Budanov, Rus psikolojik operasyonlarının Ukrayna’daki “yetkililerin halka ihanet ettiğini” göstermek için kullanıldığını söyledi. Mültecilerin Belarus-Polonya sınırından Avrupa’ya göndermeye çalışılmasının da bu çabanın bir parçası olduğunu iddia etti.
Budanov, “Ülke içindeki durumu giderek daha tehlikeli ve zor hale getirmek ve hükümeti değiştirmemiz gereken bir duruma getirmek istiyorlar. Bunu yapamazlarsa, askeri birlikler devreye girecek” dedi.
”Değerlendirmelerimiz aynı”
Budanov, ABD ve Ukrayna istihbaratının Rus saldırısının zamanlamasına ilişkin değerlendirmelerinin çok benzer olduğunu belirterek, “Değerlendirmelerimiz Amerikalı meslektaşlarımızla neredeyse aynı” ifadesini kullandı.
Budanov, ideal olarak ABD’nin ek askeri yardım ve Rusya’ya karşı daha fazla yaptırım ve Rus banka hesaplarına el konulması ve bloke edilmesi de dahil olmak üzere artan diplomatik ve ekonomik baskı yoluyla herhangi bir Rus saldırısını caydırmaya yardımcı olacağını da dile getirdi.
”Hareketlilik dikkatimizi çekiyor”
Howard Altman imzalı haberde, Rusya büyükelçiliğinin açıklamalarla ilgili değerlendirme talebine yanıt vermediği belirtildi.
Habere göre, Pentagon sözcüleri ise Budanov’un olası bir Rus saldırısının zamanlaması ve doğası hakkındaki değerlendirmeleri hakkında yorum yapmadı, ancak Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından Çarşamba ve Perşembe günü yaptığı yorumlara işaret ettiler.
Austin, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin “Rusya’dan rahatsız edici davranışlar görmeye devam ettiğini” söylemişti. Austin, ”Putin’in neyin peşinde olduğundan tam olarak emin değiliz. Fakat bu hareketler kesinlikle dikkatimizi çekiyor. Ve Rusya’yı Minsk anlaşmalarına uygun adımlar atmak için neler yaptıkları konusunda daha şeffaf olmaya çağırıyorum” diye konuşmuştu.
Austin, bir başka açıklamasında da ABD’nin ”Rus saldırganlığına karşı ortak önceliği geliştirmeye; Karadeniz güvenliği, siber savunma ve istihbarat paylaşımı gibi alanlarda işbirliğini derinleştirmeye devam edeceğini” söylemişti.
Kaynak:ajansbizim