Merhaba Gzetesi’Nden İbrahim İpbüken’in haberine göre; yıllardır bitmeyen iç savaş ve işgaller yüzünden sağlık altyapısı çöken Irak halkları şimdi de koronavirüs salgını yüzünden büyük sıkıntı yaşıyor. Özellikle Türkmenlerin yoğun yaşadığı Kerkük, Musul ve Tuzhurmatı gibi şehirlerde hızla yayılan salgın yüzünden çok sayıda insan hayatını kaybetti. Tıbbi malzemelerin yetersizliği yüzünden yayılan koronavirüs, özellikle Türkmeneli bölgesini tehdit ediyor. Irak Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Erşat Salihi, Irak hükümeti ve Sağlık Bakanlığının halkın en temel sağlık ihtiyaçlarını karşılamada dahi yetersiz kaldığını, maske, eldiven ve dezenfektan gibi malzemelerin temini konusunda başarısız olduğunu ifade etti. Ülkede kaydedilen Covid-19 vakalarındaki artışa işaret eden Salihi, Dünya Sağlık Örgütü ile Avrupa ve komşu ülkelere “Irak’a sağlık desteğinde bulunmaları” çağrısı yaptı. Sokağa çıkma yasağı getiren hükümetin, düşük gelirli ve ihtiyaç sahibi kesimleri gözardı ettiğini ve bu insanlara sağlık ve temel ihtiyaç konularında destek vermediğini ifade eden Salihi, salgınla mücadelede hükümet ve Sağlık Bakanlığının sınıfta kaldığını kaydetti.
MUTLAKA BİR SAHRA HASTANESİNE İHTİYACIMIZ VAR
Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, son bir hafta 10 gün içerisinde kovid-19 salgınında ciddi bir artış olduğunu dile getirdi. Önceden tıbbi malzeme eksikliğinden dolayı testin az yapıldığını fakat son günlerde Türkiye’nin de desteğiyle test sayısında artış yaşandığını kaydeden Dr. Beyatlı, “Son bir haftada çok sayıda insan virüsten dolayı hayatını kaybetti. Çok sayıda insan yoğun bakımda tedavi görüyor. Hastanelerde yatak sayımız çok az. O insanlar ciddi bir şekilde tedavi edilemedi. Türkiye geçtiğimiz günlerde çok sayıda ilaç gönderdi. Gönderilen bu yardımlar yaralara merhem olmuştur. Mutlaka bir sahra hastanesine ihtiyacımız var. Irak Sağlık Bakanlığı’ndaki yetkililerle görüşmeler yaptık. Fakat bir türlü Kerkük’e ve diğer bölgelere bir sahra hastanesinin kurulması mümkün olmadı. Bugüne kadar Irak’ı yalnız bırakmayan Türkiye dışında kimse yardımcı olmadı. Önümüzdeki günler çok ciddi sağlık felaketleri ile karşı karşıya kalma durumu var. Türkiye’deki yetkililerin Irak’taki insanlara daha fazla yardım göndermesini istiyoruz. Irak ve Türkmeneli bölgesi destek bekliyor” dedi.
COVİD-19 SALGINI DAEŞ’TEN DAHA TEHLİKELİ
Irak hükümeti yardımlar konusunda ayrımcılık yaptığına dikkat çeken Dr. Beyatlı, şunları söyledi: “Şu an bizim ne ilacımız ne enjektörümüz var. Ülkenin güneyinde hastanelere her türlü destek verilirken, kuzeydeki şehirlere hiçbir yardım yapılmıyor. Irık Sağlık Bakanlığı gerekeni yapmıyor. Türkiye’den yardımlar olmazsa ölü sayısında ciddi bir artış olurdu. Türkiye’den Irak’a gönderilen yardımların yüzde 20’sine el konuluyor. İki tane sınır kapısı var. Bu iki kapıda da gönderilen yardımlara el konuluyor. Böyle bir devlet oluşumu dünyanın hiçbir yanında yok. Koronanın da ciddi şekilde ortaya çıkması bizi çok zorluyor. DAEŞ’ten daha tehlikeli durumda. DAEŞ’i en azından görüyoruz ve savaşıyoruz ama bu virüse göremiyoruz da. 7 doktorumuz evde yatmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti bize yardımları gönderdi. Irak’taki Türkmenlere Türkiye’nin dışındaki hiçbir ülke yardım etmiyor. Türkiye’den yardımlarını sürdürmesini istiyoruz.”
IRAKLI DOKTORLAR 24 SAAT NÖBET TUTTU
Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, yıllardır devam eden savaş yüzünden zor günler geçiren Türkmeneli bölgesinin şimdi de Covid-19 virüsü ile mücadele ettiğini söyledi. Savaş ve işgaller yüzünden Irak’ta sağlık sisteminin yerle bir olduğunu kaydeden Beyatlı, “ Dünya genelinde yaygın bir pandemi oluşturan Covid-19 salgını yaşamı ciddi anlamda tehdit etmiş ve etmeye devam etmektedir. Bu hastalık hakkında var olan bilgiler her gün değişirken, hastalığın hızlı buluşma şekli, hasta ve ölüm sayılarının sürekli artması sebebiyle var olan panik ve endişe bir tür korkuya dönüşmüştür. Siz değerli meslektaşlarımdan gelen öneriler doğrulusunda Türkiye de ikamet eden Irakhlara bu zor süreçte telefonla evde sağlık hizmet verme “Alo Doktor ” projesini iki ay boyunca hergün gönüllü Iraklı bir doktor 24 saat nöbet tutarak gerçekleştirdik. Irak Tabipler Sendikası başkanlığı projemiz’ örnek alarak üç gün sonra Irak’ın genelinde uygulamaya başladı. Projenin çok yarar sağladığı daha sonraki geri dönüşüm değerlendirmesinde görülmüştür” dedi.
TÜRKİYE SOYDAŞLARINI YALNIZ BIRAKMADI
Türkiye’nin bu zor süreçte Türkmenleri yalnız bırakmadığını dile getiren Beyatlı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “ Irak devlet hastanelerinde solunum cihazları başta olmak üzere diğer birçok tıbbi malzemelerdeki yetersizlikler özellikle salgının daha da öldürücü bir hal almasına neden olmuştur. Irak‘ta hastanelere başvuran birçok hasta kapılardan geri çevriliyor. Doktorlar, hastanelerdeki yetersizliklerden dolayı salgın hastalarını tedavi edemiyor, hastalardan evlerinde kalarak tavsiyede bulundukları birkaç ilaçla kendi tedavilerini yapmaları isteniyor. Malumlarınız olmak üzere son günlerde özellikle Türkmeneli‘nde korona virüs yaka sayısında ciddi artı; görülmüştür. Irak Türkmeneli sağlık sistemine yardım konusunda T.C. Sağlık Bakanlığı, Kızılay, AFAD, TİKA, UMKE ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı yetkili birimleri ile temasa geçilip Irak Türkmeneli de sağlık alanındaki eksiklik ve aksaklıklar ortaya konmuş ihtiyaç duyulan cihaz ve malzeme listeleri takdim edilmiştir. Ayrıca önümüzdeki günlerde Irak Sağlık Bakanı, Başbakan, Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı Makamına bu konu ile ilgili mektup gönderilecektir. Bunun yanı sıra sahada mücadele veren meslektaşlarıma moral ve destek vermek amacı ile gönüllü Türkmen birkaç doktor arkadaşımız ile birlikte Türkmeneli’yi ziyaret etme düşüncesindeyiz.”