Azerbaycan-Türkiye Birliğinin kurulması Azerbaycan’da siyasi parti liderleri tarafından konuşuldu

Azerbaycan-Türkiye Birliğinin kurulması Azerbaycan'da siyasi parti liderleri tarafından konuşuldu

Azerbaycan’da 15 Eylül 2020 tarihinde siyasi parti liderleri Azerbaycan ile Türkiye Birliği’nin kurulmasına yönelik toplantı düzenledi.

“Avrupa Birliği’nin modeline benzer Türk birliği kurulmalı toprak bütünlüğüne bağımsızlığına karşı olan tehditlere karşı beraber askeri siyasi yanıt verilmelidir”

Azerbaycan’da faaliyet gösteren bir siyasi partinin katılımıyla 15 Eylül’de Sivil dayanışma Partisi Genel Merkezi’nde Türk Azerbaycan birliğini destekleyen bir konferans düzenlendi.

Konferansa Sabir Rüstemhanlı Sivil Dayanışma Partisi Genel başkanı milletvekili Fazil Mustafa, Büyük Kuruluş Partisi Genel Başkanı Milletvekili Sülheddin Ekber, Hür Demokratlar Partisi Genel Başkanı Mirmahmut Fettayev, Klasik Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Penah Hüseyn, Azerbaycan Halk Partisi Genel Başkanı Serdar Celaloğlu, Azerbaycan Demokratik Partisi Genel başkanı Ali Aliyev, Yurttaş ve Kalkınma Partisi Genel başkanı Rufet Muradov, Ümit Partisi Genel Başkan Yardımcısı Elhan Şükürlü, Adalet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Adil Minbaşı DAK Yönetim Kurulu Üyesi Yasemen Karakoyunlu AMMA Araştırmacısı filozof bah başkan.

Türkiye’den iyi Parti Genel başkanı Meral Akşener, MHP’den Atilla Kaya, Gazeteciler Federasyonu Başkanı Danışman Abdullah Türer Yener, Sivil Toplum Kuruluşları Koordinatörü Hasan Akkuş telefon telekonferansla katılarak konuşma yaptı.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ konferansın düzenlenmesine katkıda bulunarak Türkiye’den katılım sağladı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, konuşmasında Türkiye ile Azerbaycan’ın hem devlet hem de halk olarak her zaman birbirine destek olduğunu ve bu birliğin bundan sonra daha da güçleneceği inandığını bildirdi.

Konferansta konuşmacılar Türkiye ve Azerbaycan’ın Türk dünyasının birliğini ve güvenliğini korumak için ortak bir askeri siyasi stratejik platforma sahip olmaları gerektiğini vurguladılar. Konferansta katılımcılar Türkiye ile Azerbaycan’ın birleşik ordusunun kurulmasının yanı sıra Türkiye ile Azerbaycan’ın konfederasyon birliği içinde birleştirilmesini önerdiler konferansın sonunda bir bildirge kabul edildi.

BİLDİRGE

15 Eylül 1918’de Bakü’nün Kafkas İslam Ordusu tarafından kurtarılması hiç şüphesiz Azerbaycan Türk dostu ve kardeşliği temelinde istisnai bir öneme sahip büyük bir olaydır. Bu olayın 70 yıllık Sovyet iktidarında kasıtlı olarak çarptılmasına rağmen Azerbaycan halkı o dönemdeki Türk askerini kahramanlıklarını hiçbir zaman unutmamış ve gönüllerinde yaşatmıştır.

Bir asır önce Azerbaycan ve Osmanlı Türkleri dünya emperyalizmine karşı omuz omuza durup bağımsızlıklarını kabul edebildiler ve bu haklarımızın birliğini tüm dünyaya gösteren önemli bir olaydı.

Bakü’nün Kafkas Türk İslam Ordusu Komutanı Nuri Paşa önderliğinde kurtarılması Azerbaycan’ın bağımsızlık tarihinde yıllar içinde daha da belirginleşmiştir.

Bu ordu bizim yardımımıza gelmeseydi hiç şüphe yok ki bugün başkent Bakü Derbent gibi bir Rus şehri olacaktı ve Azerbaycan bugünkü sınırları içinde olamazdı.

Bakü’ye gelen ordunun kahramanlığı tarihimizde bütünlüğümüzdeki rolü ve Azerbaycan’ın bugünkü sınırları içinde bir devlet kurma da oynadığı önemli rol asla unutulmayacak.

Bugün 102 yıl önce olduğu gibi benzer bir çıkmaz içeriz içindeyiz Azerbaycan devletinin uluslararası hukuk tarafından tanınan toprakları büyük güçler tarafından desteklenen Ermenistan tarafından işgal ediliyor ve kardeş Türk devletini bu güçlere sinsi planlarına karşı savaşta hala bizimle görüyoruz. Aynı şekilde 100 yıl önce Osmanlı devletini bölen güçler Türk Cumhuriyet Türkiye Cumhuriyeti’nin geri kalanını başka isimler altında bölmeye gelişmesini engellemeye çalışıyor ve Azerbaycan halkı emperyalist güçlerin kardeş ülke yönelik bu saldırıları karşısında Türkiye’nin yanında yer alıyor.

Topraklarımıza bakan ve kalkınmamızı istemeyen ortak düşmanlarımızın varlığı bu düşmanların açık tehditleri ülkelerimizin karşı karşıya olduğu hedefler milli çıkarlarımızın benzerliği ve yeni jeopolitik gerçekler Azerbaycan Türkiye ilişkilerinin yeni bir seviyeye taşımamızı gerektirmektedir.

Bizler mevcut gerçeklerden yola çıkarak bu bildiriyi imzalayan siyasi örgütler ve şahsi çalıştılar olarak iki ülke arasında ilişkileri yeni ve daha güvenilir bir düzeye getirmek için bir an önce aşağıdaki adımları atmayı gerekli görüyoruz:

-Azerbaycan topraklarını Ermenistan tarafından işgal edilmesi ve işgal edilen topraklarda terörist ayrılıkçı bir rejimin faaliyet göstermesinin sadece Azerbaycan Cumhuriyetinin değil Türkiye Cumhuriyeti’nin de çıkarlarına gerçek ve açık bir tehdit oluşturduğundan stratejik askeri ittifak anlaşması imzalanmalıdır

-Bu anlaşma temelinde iki ülke içinde askeri üslerin karşılıklı konuşlandırılması ve hatta ortak birleşik askeri kuvvetlerin kurulması sağlanmalıdır

-Azerbaycan Türk askeri Birliği’nin diğer Türk cumhuriyetleri ile birliği geliştirmek ve genişletmek için diğer Türk cumhuriyetleri ile müzakereler yoğunlaştırılmalı nihayetinde Avrupa Birliği modeline benzer bir Türk Birliği’nin kurulması sağlanmalıdır

-Bu askeri siyasi ekonomik ve kültürel birliğin kurulması ihtiyacın ülkelere iletmek için Türkiye Azerbaycan ve diğer Türk cumhuriyetleri siyasi örgütleri basın ve fikir adamları arasında istikrarlı karşılıklı ilişkilerin ve kamuoyu hazırlama mekanizmalarının kurulması ve güçlendirilmesi için çaba gösterilmelidir

Beyanı imzalayan taraflar ve kişiler:

Sabir Rüstemhanlı Sivil Dayanışma Partisi Genel başkanı milletvekili

Fazil Mustafa, Büyük Kuruluş Partisi Genel Başkanı Milletvekili

Sülheddin Ekber, Hür Demokratlar Partisi Genel Başkanı,

Mirmahmut Fettayev, Klasik Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı,

Penah Hüseyn, Azerbaycan Halk Partisi Genel Başkanı,

Serdar Celaloğlu, Azerbaycan Demokratik Partisi Genel başkanı

Ali Aliyev, Yurttaş ve Kalkınma Partisi Genel başkanı

Rufet Muradov, Ümit Partisi Genel Başkan Yardımcısı

Elhan Şükürlü, Adalet Partisi Genel Başkan Yardımcısı

Adil Minbaşı DAK Yönetim Kurulu Üyesi

Yasemen Karakoyunlu AMMA Araştırmacısı filozof BAH başkanı

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!